A
zöldség- és gyümölcstermesztésben alkalmazott takaróanyagok igen
változatosak, lehetnek szerves vagy szervetlen eredetűek. Elterjedtek a
szerves eredetű, az iparban vagy a mezőgazdaságban melléktermékként
keletkező anyagok, mint amilyen a szalma, a lekaszált fű, a megdarált
komposzt, a feldolgozási hulladékok, a kipréselt szőlőtörköly, a
kéregzúzalék vagy akár a szerves trágya. Ezeket használhatjuk a talaj
felszínén vagy annak néhány centiméteres rétegével keverve.
Az élettelen szerves
anyagok az egyik leggyakrabban alkalmazott természetes eredetű
talajtakarók. Alkalmazásuk mind a környezetkímélő integrált
növénytermesztésben, mind pedig a biotermesztésben kiemelt jelentőséggel
bíró, a minimális talajművelés (minimum tillage)
követelményeinek legjobban megfelelő talajművelési eljárások. A szerves
anyagokkal való talajtakarás idegen neve a mulcsozás, amely hasonló
szerepet tölt be, mint az erdei gyümölcsfák esetében az avartakaró. A
szerves anyag lassan elbomolva a talaj termékenységét javítja és a
talajt humuszban gazdagítja. Az elhaló növényi maradványok a talajban
lévő élőlények számára táplálékot nyújtanak. Kísérletek szerint a
mulcsozott területen a feltalajban (20 cm-es felső réteg) magasabb a
földigiliszták száma, mint a takaratlan parcellákon. A hosszú
termesztési idény alatt a növényeket a talajtakaró átsegíti a kritikus,
száraz időszakokon, különösen ott, ahol öntözésre nincs lehetőség. Ebből
eredően a finomgyökérzet aránya nagyobb, ami hatékonyabb tápanyagfelvétellel jár együtt.
A mulcsozás száraz
viszonyok közötti gazdálkodás számára alternatív megoldást kínál, az
öntözés elkerülésével ill. az öntözés hátrányainak mérséklésével.
Jelentős talajnedvesség megőrző hatása több öntözéssel is felérhet,
viszont a csapadék átszivárgása a takaráson meglehetősen lassú, és a
takaróanyag jelentős mennyiségű vizet tarthat vissza, azaz csak a
nagyobb esők után várható a növények vízellátottságának javulása. Ezt a
hátrányt azonban egyértelműen ellensúlyozza, hogy a talajba került víz
hasznosulása jobb, mivel a takarás alatt a nedvesség időben és térben is
egyenletesebben oszlik meg (1. ábra). A talajtakarás a talaj
vízgazdálkodásának javításával, a talajélet serkentésével elősegíti a
tápanyagok fokozottabb feltáródását és hatékonyabb felvételét. A takarás
alatt fokozódik a talaj porozitása, azaz megnő a közepes- és
finompórusok aránya, ami nagyobb vízkapacitást és tápanyagmegőrző
képességet jelent. Kedvező hatása közvetlenül lemérhető a sarjak,
hajtások erőteljesebb növekedésén, a terméshozamok emelkedésén. A takart
talaj hőmérséklete kiegyenlítettebb, a téli lehűlés mérsékeltebb, de a
talaj tavasszal néhány nappal később melegszik fel.
1. ábra: A talajtakarás hatása a talaj nedvességtartalmára
Ezen túl meglévő
ültetvényben a biológiai gyommentesítés legjobb módja szintén a
talajfelszín mulcsozása. Ezzel egyrészt a herbicidekre fordított
kiadások, másrészt a környezetterhelés mérsékelhető. Köztudott, hogy a
növényvédelmi technológiák alternatív lehetőségeiről (1. táblázat)
gyakran megfeledkezünk, mivel a peszticidek használata viszonylag
egyszerű és hatásuk biztos (bár sok esetben környezetszennyező).
Gyommentesítő hatású a talaj - főként a vastagabb rétegben leterített -
szerves anyaggal (fakéreg, faforgács, istállótrágya, gabonaszalma,
törek, lekaszált zöldtrágya, falomb, borsószalma, krumpliszár) való
takarása, ami viszont külön figyelmet érdemel, mivel búvóhelyül
szolgálhat a kártevők, rágcsálók számára. Bár ez csak részben igaz, mert
nem csupán a káros, hanem a hasznos élőlényeknek, rovaroknak is
menedéke a mulcs.
1. táblázat: A
Biokultúra Egyesület az ökológiai gazdálkodás feltételrendszeréről szóló
kiadványában szabályozta a nem növényvédő szerek használatát
Talajtakarás (mulcs)
|
Javasolt
|
Megengedett
|
Tiltott
|
Növényi eredetű anyagok eredeti vagy komposztált állapotban.
|
Műanyagból készült takaróanyagok, papír, tüll ill. muszlin anyagok.
|
Minden peszticiddel szennyezett anyag és műanyagok közül a klór-tartalmúak.
|
Ami pedig a rágcsálókat
(pl. nyúl, mezei pocok) illeti, a téli talajtakaróba keverhetünk bodza-
vagy diólevelet, esetleg mindkettőt, amely gyakorlati tapasztalatok
szerint riasztja a rágcsálókat.
Ezek híján a gyümölcsfák
törzsét műanyag törzsvédőkkel is burkolhatjuk, de vegyszerek kijuttatása
is vezethet kedvező eredményre (A szaglószervre ható riasztó
készítmények közül a Buvad R, a Cervacol, vagy a Nevibes használható eredményesen, amelyet ősszel kell a fák törzsére felkenni.).
A mulcsozás a termelő
ill. a kertész szempontjából is igen sok pozitívummal rendelkezik,
hiszen hatására jelentősen csökkennek az agrotechnikai munkálatok,
egyrészt jóval kevesebbet kell kapálni, öntözni, gyomlálni, másrészt
pedig kevesebb trágyára van szükség, mivel ebben a kedvező környezetben a
mikroorganizmusok tevékenysége is jelentősen felélénkül. Továbbá
könnyebben, tisztábban lehet a gyümölcsöt betakarítani, mert a talaj
közelében érlelődő termés nem lesz szennyezett a felfröccsenő sártól. Az
esetlegesen lehulló gyümölcs pedig puha felületre esik. Említést
érdemlő valószínűsítés, hogy fiatal ültetvényben a talajtakarás
csökkenti az ún. újratelepítési betegség kockázatát is.
Minden kertészeti kultúrának, növénynek megvan a maga legjobb talajtakarója. Noha a takaróanyagoknak - a sajátos tapasztalatoktól
és a helyi adottságoktól függően - igen színes palettája kínálkozik,
azonban mindezt nem lehet elvonatkoztatni magától a talaj minőségétől
sem. A mulcsozást leginkább a laza szerkezetű, homokos talajokon
alkalmazzuk.
Könnyebb, homokosabb talajokon a folyamatos
talajtakarás megőrzi az egyébként is szűkösen lévő talajnedvességet, és
kiválóan véd a szélerózió ellen. Könnyű talajokon a talajtakarás
segítségével néhány év alatt jelentősen megnövelhetjük a
tápanyagtartalmat. Homokos talajokon a gyümölcsfák tányérját, amelyet
öntözés céljára készítettünk, valamint a szőlő sorát kb. 60 cm szélesen
takarhatjuk fűnyiradékkal vagy szalmával - nagyon hálásak lesznek érte a
növények.
Kötött talajokon a
mulcsozásnak kisebb szerepe van, de pl. megelőzhetjük vele a felület
„csonttá” száradását. Vannak cserepesedésre hajlamos, valamint nehéz,
hideg agyagtalajok, kötött talajok, ahol előbb magát a talajt kell
rendbe hozni, levegősebbé tenni, s majd csak azután takarhatjuk, de nem
minden évben, hanem felváltva, minden második vagy minden harmadik
évben. Ez a megoldás különösen alkalmas a kívánatos talajérettség
elérésére és fenntartására. Vonatkozik ez főleg az agyagos vályogra, az
ún. „heves” talajokra. Egyéb tapasztalat, hogy kötött talajon szoros
összefüggés van a talaj folyamatos víztelítettsége és magas káliumtartalma, ill. a szalmatakarás és a Phytophthora
fajok okozta gyökér- és gyökérnyak rothadás között. Mély fekvésű,
időnként vízborításos területeken határozottan káros a mulcsozás. A
talajt itt először ki kell szárítanunk, esetleg a terepet is rendeznünk
kell, s csak miután rendbe tettük, takarhatjuk pl. szárító hatású réti
szénával vagy gabonafélék szalmájával. Amikor újabb mulcsréteget
terítünk szét, ne zavarjon bennünket, ha az előző réteg még nem érett
földdé, hiszen a nem teljesen lebomlott talajtakaró jobb szigetelő. A
takaróréteg az eső és a napsütés hatására összetömörül, fokozatosan
nemezszerű réteggé válik. Két-három hónap alatt a korhadása is
megkezdődik úgy, hogy ősszel be lehet ásni a talajba.
A takaróanyag
kialakítása ill. a takarás művelete komoly odafigyelést, de nem magas
szaktudást igényel. Először a talajt lazítóval vagy kapával lazítsuk
fel, egyúttal a gyomokat is távolítsuk el, majd a felszínt gereblyézzük
simára. Hiszen a felület, ahová a mulcs- vagy a
komposzttakarót szeretnénk teríteni, feltétlenül nedves és laza kell,
hogy legyen. Friss, nedvdús anyagot, mint amilyen pl. a lágyszárú
növények többsége, füvet vagy vegyes kerti hulladékot csak vékony
rétegben szabad ráhordani a talajfelszínre. Ha szénben gazdag anyaggal,
pl. szalmával, aprított kukoricacsutkával takarunk, közvetlenül a
talajra lazán, 1-2 cm vastagon, nitrogénben gazdag anyagokat (trágyával
dúsított, érett komposztföldet vagy szaruforgácsot) szórjunk. Hiszen a
talajtakaró alatt, a mulcs és a talaj közötti
átmeneti rétegben állandóan folyamatos korhadási folyamat zajlik. Ezért
van szüksége ennek a rétegnek mindenképpen elegendő mennyiségű oxigénre.
Máskülönben - akárcsak a komposztban - káros rothadás indulhat be.
Amikor a takarás már elhasználódott, meg kell
újítani. A téli takarás valamivel vastagabb lehet, mint a nyári. Arra
azonban ügyeljünk, hogy a szerves anyaggal való takarás ne tömörítse meg
túlságosan a talajfelszínt és ne indítson el anaerob folyamatokat.
A „nagyüzemi” mulcsozáshoz,
talajtakaráshoz gépi eszközök is használhatók. Ilyenek az oldalra szóró
adapterrel felszerelt szervestrágya-szórók, az állítható kifúvónyílású
lengőkéses mulcsozók és az oldalra fúvó függőleges tengelyű
kaszálógépek.
A leginkább hagyományosnak tekinthető takaróanyag a szalma,
melyet leggyakrabban a paradicsom-, a szamóca-, a ribiszke-, a
köszméte-, a málna- valamint az almatermesztésben használunk. A
szalmatakarás és annak folyamatos fenntartása azonban rendkívül
költséges, ezért ma többnyire csak kiskertekben
alkalmazható. A takarásban részesítendő felületek pontos meghatározása
csupán a kiültetett zöldségnövények és a fiatal gyümölcsfák
gyökérzetének talajban elfoglalt helyzete ismeretében lehetséges. A
takaróanyag vastagsága pozitív korrelációban van a takarás
hatékonyságával, ezért a talajtakarás során arra kell törekedni, hogy a
szalmaréteg vastagsága ülepedett állapotban is legalább 10-15 cm legyen.
Gyümölcsültetvényben a fák korától és a gyökérzet kiterjedtségétől
függően fánként 10-25 kg szalmát ajánlatos a törzs körüli talajtakarásra felhasználni.
Külföldi tapasztalatok szerint a szalmával való takarásnak előnye, hogy:
- alkalmazása szerényebb vízgazdálkodású, szárazabb területeken is lehetséges,
- használata révén elszaporodnak a talajlakó mikro- és makroorganizmusok, nő a talaj biológiai aktivitása,
- folyamatos lebomlása permanens tápanyagforrást jelent,
- kedvezően hat a talaj szerkezetére, a talajlégzést élénkíti,
- csökken a sorközművelés igénye,
- a csökkentett művelésszám mind az energiatakarékosság, mind a talajvédelem szempontjából figyelemreméltó,
- bizonyos kultúrákban kiküszöböli a szedések alatti taposási kárt, a talaj tömörödését,
- érezhető módon csökken a gyomosodás.
A szalmatakarásnak persze hátrányai is vannak:
- az állandóan vékonyodó réteget időnként (1-2 évente) pótolni kell,
- a pentozánhatás elkerülésére fokozott N-ellátást kell biztosítani,
- egyes agrotechnikai
munkálatokat nehezíthet, hiszen a friss szalmán közlekedő erőgépek
könnyen megcsúszhatnak, különösen lejtős területen, ezért vagy ősszel
végezzük a szalmázást a szüret után, vagy már nedves, ún. „kazal alja”
szalmát használjunk,
- a gyökérzet magasabban
való elhelyezkedése miatt a takarás megszüntetésekor - öntözés nélkül -
növekedés visszaesés és terméscsökkenés várható,
- fokozódik a rágcsálók (egér, mezei pocok) betelepülése,
- alma esetében túlzottan nőhet a káliumfelvétel, amely ronthatja a tárolhatóságot,
- szeles időben a szél elhordhatja a növények mellől az odaszórt takarót,
- jelentkezik a beszerzés és a szállítás költsége.
2. ábra: A
takaróanyagként felhasználható búza-, rozs-, árpa- és zabszalmák
jellemző beltartalmi paraméterei (Bényei et al., 1999)
A hagyományosnak tekinthető szalmás talajtakarás mellett a szerves trágyák alkalmazása
is jelentős, bár - hasonlóan a szalmához - inkább mint kisüzemi módszer
jöhet számításba. Ebben az esetben a takaróanyag a tápanyagutánpótlás
szerepét is fokozottabban betölti, hiszen elsősorban a szerves trágya
takarásnál jelentős a takaróanyagból kimosódó tápanyagok mennyisége.
Ennek következtében a talaj nitrát-tartalma többszörösére, míg kálium-
és foszfortartalma két-háromszorosára nőhet, s ezt feltétlenül
figyelembe kell venni a tápanyag-utánpótlásnál is. Talajmikrobiológiai
folyamatokra és az élőlényekre gyakorolt hatása rendkívül pozitív, hisz
istállótrágya-takarás alatt csupán fél év után is értékelhetően nagyobb a
talaj aerob N-kötő, nitrifikáló és aerob cellulózbontó
baktériumpopulációja, de a második év tavaszán már nagyságrendnyi
különbségek vannak a mechanikusan művelt facsíkhoz viszonyítva.
Almaültetvényben végzett kísérletek alapján megállapítható, hogy a
szerves trágya-kezelés hatására a talaj nedvességtartalmának alakulása
ugyan kedvező, de a gyümölcsök tárolhatósága szempontjából fontos K/Ca
arány e kezelés fáinak esetében a legkedvezőtlenebb.
A talajtakarás egyik alternatív módja az ültetés után közvetlenül végzett ún. „árnyékoló trágyázás”. A gyümölcsfák törzse körül 0,5-1,0 m2-es területet takarunk 8-10 cm vastagon szerves trágyával vagy tőzeggel.
A takarás következménye a jobb eredés és 10-20%-kal nagyobb
hajtásnövekedés. Az árnyékoló trágyázást általában egyszer végezzük, nem
ismételjük.
A viszonylag kedvező áron elérhető kéregzúzalék szintén kiválóan alkalmas talajtakarásra. Belőle
lényegesen kevesebb (a gyümölcs tárolhatóságát magas K/Ca arány esetén
hátrányosan befolyásoló) kálium jut a talajba. A természetes anyagok
közül a kéregzúzalék gyomosodást mérséklő hatása nemcsak a fizikailag
takaró (fényt elzáró) hatáson alapul, hanem a
fakéreg vizes kivonatában megtalálható allelokemikáliák több növény
magvainak csírázását, ill. növekedését gátolják. Ezért a gyomok
kéregtakarón való átnövése viszonylag nehézkes, így a takarás
élettartama hosszú, felújítására - a szalmához vagy a szerves trágyához viszonyítva - csak később (kb. 3-4 év múlva) kerül sor.
A fűrészpor
szintén kiváló hatású, könnyen kezelhető, s nem tartalmaz gyommagvakat.
Takarás gyanánt inkább az alkalikus talajokra ajánlható, mert
közömbösíti azok lúgos kémhatását ill. savanyítja a talajt. Szennyvizek
felitatására is előszeretettel használják. A puha fák fűrészpora kitűnő
talajtakarója a bogyósoknak (2. táblázat). A kemény fák fűrészporát -
szaruliszttel vagy szaruforgáccsal kiegészítve - idős, de ifjított
almások esetében alkalmazhatjuk sikerrel.
2. táblázat: A talajtakarás hatása a málna termésére és növekedésére
Kezelés
|
Termés %
|
Vesszők hossza m
|
Vesszők száma db/parcella
|
Takarás nélkül
|
100,00
|
1,55
|
17,01
|
Szalmatakarás
|
134,10
|
1,80
|
22,23
|
Fűrészportakarás
|
170,50
|
1,70
|
28,92
|
A takaróanyagok közül a kukoricacsutka és -szár csak
aprított formában, és elsősorban téli takaróanyagként jöhet számításba.
Szénben gazdag, ezért a kedvezőtlen pentozán hatás elkerülésére,
leterítése előtt szórjunk a talajra a nitrogénben gazdag anyagokat is.
Gyomirtóval kezelt területről származó kukoricacsutkákat lehetőleg ne
használjunk.
Tapasztalatok szerint a fenyőtű és a komposztált fenyőkéreg
is kitűnő talajtakaró. A lucfenyőtű pl. növeli a szamóca szárerősségét,
gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét, s javítja a termés
ízét. Leterítése kb. 2-3 cm vastagságban történjen. A komposztált
fenyőkéreg továbbá a savanyú talajt kedvelő növények (pl. áfonya)
számára is igen kedvező.
A kövek is alkalmasak bizonyos körülmények között a talajtakarás szerepére (ún. kőmulcs).
Elsősorban forró éghajlatú, száraz klímájú vidéken, ahol a nyár
folyamán friss zöld hulladék nem áll rendelkezésre. Ilyen helyen
kőlapocskákkal fedik a talajt, s ez szintén jól megőrzi a nedvességet.
Nem áll azonban mindig
e sokféle takaróanyag rendelkezésünkre, gyakran nagyon is egyoldalú a
mulcs összetétele. Ilyenkor különösen célszerű a takaróanyagot bizonyos
adalékokkal - kőliszttel, bentonitliszttel (korallalgamésszel) vagy komposztstarterrel
- finoman beszórni. A kőzúzalék sok fontos nyomelemet tartalmaz. A
bentonit speciális hatásmechanizmusával megköti a felszabaduló
tápanyagokat (ionkicserélő képesség). A tengerfenékről származó
korallalgamész a biológiailag megkötött mészen kívül számos hatóanyagot
és nyomelemet tartalmaz, bár ez hazánkban többnyire nehezen
beszerezhető. A komposztstarter-adalékok hatására pedig a mulcs hamarabb
elkorhad és még tápdúsabbá válik.
Forrás:http://www.agraroldal.hu/mulcs.html
|