Szombat
2024-04-27
11:41 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
December »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

December

 Feladatok:

 - rakjunk ki madáretetőket,

 -a betakarított termést át kell vizsgálni. A beteg, romlott terményt el kell távolítani,

 -a tél folyamán újítsuk fel a szerszámokat, eszközöket,

 - készítsünk tervet a következő évre,

 -fagymentes időben folytathatjuk a faápolást.

A madarak a kertész fontos segítői. Télen ők is segítségre szorulnak. Rakjunk ki madáretetőket. Ha régebbiek az etetők, tisztítsuk ki, és fertőtlenítsük ki. Úgy tegyük ki, hogy a macskák ne érjék el. Az etetőt eső ellen is védeni kell, kis tetővel. A nyirkos, nedves etetőben az eleség megromlik, és több kárt okoz, mint hasznot. Folyamatosan etessünk, de ne túl bőségesen, így rákapnak a madarak a kártevőkre is.

Segítsük a madarakat! - madáretető készítése

Bár még nem tudjuk, hogy az idei tél mennyire lesz kemény, novembertől áprilisig azonban gyakran köszönt ínséges idő a kis tollas, nem költöző barátainkra. Ugye te is szereted a madarakat? Te is segíthetsz az itthon maradó, szárnyas élőlényeken. 

Az állatok nagy része - kivéve a már emberhez szokott házi élőlények - önfenntartó, és nem ijed meg sem a téltől, sem másfajta időjárási viszontagságtól, hanem szervezete átvészeli az ínséges időszakokat. Kérdezhetnénk tehát, hogy mi szükség van madáretetőkre? A madarak nem tudják magukat télen ellátni? A válasz az, hogy általában boldogulnak egyedül is, ám az utóbbi időszakban megváltozott egy kicsit a Föld klímája. A hőmérséklet-emelkedés pozitív és negatív irányban is megfigyelhető, tehát egyrészt forróbbak a nyarak, másrészt fagyosabbak a telek. Mindezek következtében a tollas apróságoknak - mégpedig azoknak, amelyek nálunk töltik a telet - mostanában sokkal nagyobb szükségük van az ember segítségére, mint korábban.Ám az etetésre csak hosszas fagy és összefüggő hótakaró esetén van szükség, ilyenkor a kis vendégeknek egyébként is több energiára van szükségük - már az életben maradáshoz is. Akár aprócska cinke, vörösbegy, feketerigó és még sokféle kedves madárka is megtelepedhet a kertetekben vagy akár az ablakotokban, ha rendszeresen gondoskodsz az etetésükről. És ha tudjuk, miért ne tegyük könnyebbé az életüket?

Lássunk hozzá a madáretető készítéséhez!
Természetesen rengetegféle madáretetőt lehet készíteni: ezek eltérhetnek alapanyagukban, formájukban stb. Most azonban egy egyszerű tippet ajánlunk neked. A legkönnyebben úgy alkothatsz madáretetőt, ha egy levert karóra napraforgótányért húzol. Fölé drótból és napraforgólevélből tetőt is készíthetsz. A madarak először a napraforgómagot fogják kienni a tányérból. Ha ez elfogyott, önts rá újra eleséget, ami magoktól kezdve a madárkalácsig (sőt akár a szalonnáig) minden lehet!
Ha kertes házban laktok, akkor a bokrok között (vagy a fákon) helyezd el az etetőket! Ha emeletes házban laksz, akkor az ablakpárkány a legmegfelelőbb hely. Lehetőleg ügyelj arra, hogy szélvédett helyen legyen, illetve minél magasabban, hogy egy kóbor macska vagy a házi kedvenc semmiképpen se érhesse el az etetőt. (A macskák ugyanis a madarakra veszélyes ragadozók!) Az eleséget sose szórd a hóba, mindig olyan helyre tedd, ahol szárazon marad! Az eledelt mindenképpen este tedd az etetőbe, hogy a madarak már reggel találhassanak maguknak ropogtatnivalót!
Bio kertben fára, oszlopra helyezzük el az etetőt, amit természetes anyagokból készítsünk el. Rendszeresen gondozzuk, töltsük fel. Akár minden fára tehetünk etetőt.
Jó barkácsolást és sok-sok tollas barátot kívánok mindenkinek.

 

A bimbós kel, és a fodros kel most az igazi, ha a fagy egyszer megcsípte. Fagymentes időben szedhető a petrezselyem, a sárgarépa, vagy a fóliában hagyott zöldségféle, pl: a póréhagyma.

Kamrákban, színekben telel át a fátyolka. Örűljünk ha találunk a raktárban. Tavasszal a kikelő lárvái sok tetűt pusztítanak.

Belépés

Keresés

Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala