Gyümölcsök.
A kertünkben termeszthető és
az éghajlatunkon honos gyümölcsök bel tartalmi értékeiről. Alma:
Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a késő őszi fajtáig,
ami csak télen kapja meg igazi zamatát. Az alma, jól bírja a szállítást, ennek
köszönheti, hogy eljuthat mindenhova, ahol ember él. Tartalmaz kalciumot,
foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, A vitamint, B
komplex vitaminokat, kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatással
vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását. Az alma az
egyik legnépszerűbb gyümölcs, Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely
segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású.
Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a
depresszió. Ha az almalét összekeverjük olyan növény levével, amelyben sok az
ásványi só, olyan gyógyszerhatású anyag keletkezik, amely első osztályú
hashajtónak felel meg. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a
belek mozgásának meggyorsításához, pektin tartalma pedig segíti az
anyagcserét, amihez hozzájárulnak a B vitaminok is. Az almaecet nemcsak
saláták, vagy más étel ízesítésére használatos, de jó szolgálatot tesz
azoknak is akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. Az izületi gyulladási
bántalmak csökkenthetők, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet.
Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk.
Körte:
A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint.
Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására
felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb, ha a
kicentrifugázott levét fogyasztják A körtét általában gyulladásos
betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a
légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész
testre. A körte ízletes gyümölcs. Többféleképpen fogyaszthatjuk. Azok,
akiknek a veséjükkel probléma van, legjobb, ha a kicentrifugázott levét
isszák. Ha szeretjük, egy kevés szegfűszeget is szórjunk rá. Keverhetjük más
gyümölcslével is. Gyümölcssalátába is tehetjük. Ha főzzük vagy befőzzük a
körtét, ajánlatos néhány szegfűszeget beletenni, nemcsak kellemes ízt
kölcsönöz, de a tartósításban is szerepet játszik.
Őszibarack:
Kevés olyan gyümölcs van, amely több magnéziumot tartalmaz, mint
kalciumot. Az állítások szerint az lenne az ideális, ha minden növényben több
lenne a magnézium, mint a kalcium, mert akkor jobb lenne ennek a két elemnek
a felszívódása és a test, jobban megtartaná, kisebb lenne a kalcium
veszteség. Az őszibarack ásvány és vitamin tartalma jó hatással van az
egészségünkre. Sok A és C vitamin van benne, kálium és elég nagy mennyiségű szelén. Az őszibarack A és C vitamin
tartalmából következtethetünk, hogy kitűnő antioxidáns. A béta karotin
együttműködik a C vitaminnal, valamint tartalmaz szelént is, ami maga is
rákellenes anyag, tehát hormon kiegyensúlyozó tevékenységet végez. Az
őszibarack gyógyító hatása az egész testre kiterjed. A vér tisztítása, a test
tisztítása. A főbb szervek is a máj, a szív, a tüdő, a vesék könnyebben
gyógyulnak, ha tiszta a vér. Az őszibarack tisztítja a húgy utakat, valamint
vizelet hajtó. Az őszibarackot fogyaszthatjuk gyümölcsként, befőttnek, vagy
lének. Tárolhatjuk mélyhűtőbe.
Cseresznye:
A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május
elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. Ez a fajta csupán
hírhozónak jó, aránylag apró, és nincs meg a megfelelő cukortartalma. Ezután
sorakoznak a későbbi fajták. A fajnemesítők ily módon hosszabbítják meg a
cseresznye idényt. A cseresznye ugyanis romlékony, rövid életű. Tartalmaz
káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, stb. Van benne, továbbá A, B, és C
vitamin. A cseresznye életét befőtt készítéssel hosszabbíthatjuk még meg, de
ez az eredetinek érték szempontjából csupán az árnyéka, annyi, hogy a téli
táplálkozásunkba vihetünk egy kis változatosságot. Ügyeljünk arra, hogy minél
kevesebb cukrot használjunk. A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő
vértisztító. Ez különösen a téli egyhangú étkezésben juthat kifejezésre, ha
néha hozzájutunk a befőtthöz, vagy mélyhűtött gyümölcshöz, amikor a test le
van robbanva. A tavaszi gyümölcsidény aztán gyorsan ellenállóvá teszi a
szervezetet. Természetesen a legegészségesebb ha nyersen fogyasztjuk a
cseresznyét, annak rendje és módja szerint elszemezgetve.
Meggy:
Színben, nagyságban, érési időben számos fajtát különböztethetünk meg. Az
első meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány
fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi
meggyet. Az elültetett fa hamar kezd teremni,és ha csak a fagy el nem viszi,
hamarosan bő termést aratunk. A meggy érési idénye eltarthat hónapokig, ha
több mint egy fajta van a kertben. Aztán marad a mélyhűtés, vagy a befőtt
készítés, aminek az eredménye, hogy télen is kitűnő gyógyszerhez jutunk a
megfázás ellen. Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy
egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat,
valamint vértisztító hatása van. A meggy gyógyhatása több területre is
kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék
munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája
megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának
kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a
légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. A meggy
fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem után
érő. Ha leszedjük a fáról hamarosan romlásnak, indul.
Szilva:
Vidékünkön a legnagyobb mennyiségben a szilvát termelik a
gyümölcsök közül, leszámítva a szőlőt. A háztartásban többféleképpen
felhasználjuk és fogyasztjuk. Kitűnő lekvár készül belőle a téli hónapokra,
befőttet is készíthetünk belőle, víz és cukor nélkül, csak úgy a saját
levében. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg
tartalmának egyensúlyát segíti elő azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt
fogyasztanak. Tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. Ha
vitaminokból mennyiségre nincs is sok, de egymást segítik a felszívódásban. A
szilva és aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító. A szilva frissen is
serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk,
de sűrítve. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A
kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test
salakanyagainak kiürítésében. A friss szilva alkothatja a gyümölcssaláták
összetételét, de nyersen is fogyaszthatjuk. Legjobb, ha a húsát is
elfogyasztjuk, mert rostja nem kemény a beleknek, ezért serkenti a
bélműködést. Az aszalt szilvában minden meg van ami a friss szilvában, de
töményebb mennyiségben. Ha csak az aszalt szilvát fogyasztjuk, jó sok vizet
igyunk rá. Jó ha leáztatjuk, vagy megfőzzük, hogy emeljük a víztartalmát.
Fűszert is tehetünk bele. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb, ha a lével
együtt megesszük a szilvát is. De mindenkinek úgyis a saját teste szükséglete
dönti el, mennyit fogyasszon, és hogyan.
Sárga
barack: Hihetetlenül gazdag A
vitaminban, az A provitaminjában a béta karotinban. Van benne még kálium,
kalcium foszfor, továbbá C vitamin és kén, aminek köszönheti édeskés, savanyú
ízét. A sárgabarack nagyon értékes gyümölcsünk. A kajsziban levő A
vitamin elősegíti a rossz látás javítását. A kísérletek
bebizonyították, hogy az aki olyan táplálékot fogyaszt, amelyben sok a kén,
bizonyos, hogy nem kapja meg a rákbetegséget. A kajszinak nagyon magas a
kéntartalma, ami rendkívül hatékony a rákos megbetegedések megelőzésében és
gyógyításában. Hatékonyságát fokozza béta karotin tartalma, ami az A vitamin
elővitaminja. Az érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára azért
szükséges , a kajszi fogyasztása, hogy a nélkülözhetetlen zsírok
felszívódását elősegítse. A kajszibarack gyakori és nagyon kedvelt
gyümölcsünk, de egy-egy fajta idénye frissen csupán két-három hétig tart. A
legértékesebb természetesen a fán megérett, egészséges gyümölcs, ami nem
kapott vegyszeres permetezést. A vitamin szükségletünket ebből a gyümölcsből
még fagyasztással pótolhatjuk, vagy megfelelő előkészülettel aszalhatunk is
kajszibarackot. A tartósításnak másik módja vidékünkön a lekvár főzés. A
lekvárok királynőjének tartják
Szőlő:
A szőlő értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint
jelentős mennyiségű szelén található. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns,
nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. Széleskörű
használata a rákelleni küzdelemben van. A szőlőlé kúraszerű fogyasztása
addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota
súlyos szakaszban van. A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is
tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs
rá meg a gyógyszer sem. A hajszoltság, az idegesség, a környezeti
szennyeződés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a
szervezet legyengülését. Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen
szervi elváltozássá fajulhat. A szőlőlével itt is érdemes kísérletezni néhány
hétig. A szőlőnek fogyaszthatjuk a gyümölcsét magában, vagy saláta
összetételeként. A kúraszerű fogyasztás általában a lére szorítkozik, naponta
egy-két csészével, amit centrifugázunk. Ez nem feltétlenül szükséges,
tekintettel arra, hogy a szőlő magjának is bizonyítottan rákgyógyító hatása
van. Ha van lehetőség, válasszuk a sötét színűt. Hat-hét után tartsunk egy
hét szünetet.
Málna:
A málnának több fajtája létezik. Nálunk a piros honos, mely
megtalálható vadon a hegyvidéken és a kiskertekben is. Közismerten finom
gyümölcs. A népi gyógyításban nemcsak a gyümölcsöt alkalmazzák, de a levelét
is. Levelei aromás anyagot tartalmaznak, ezért gyógyteának és üdítő teának is
fogyasztják. A málna júniusban kezd érni, és őszig tart. A bogyós
gyümölcseink, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert
sok ásványi anyagot tartalmaznak, valamint C vitamint. A málna közkedvelt
gyümölcsünk. Kiskertekben, főleg kellemes aromájú szörpjéért termelik, de
lekvárt is főznek belőle .A málnalevél teát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak
ellen alkalmazzák, Izzasztó hatása is van, valamint számos teakeverék
összetevő része. De meghűléses betegségre használható a szárított málnalevél
és bogyó főzet is. A málnaszörp és a gyümölcs frissen fogyasztva is jótékony
hatású az egészségre. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint
csökkentése, a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a
menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása stb. A
leghatásosabb, ha frissen fogyasztjuk, de ugyanakkor rá kell arra mutatnunk,
hogy értékénél fogva nem szorítkozhatunk használatára csupán az év négy
hónapjában. Ezért, igyekezzünk minél többet tartósítani, akár szörpként, akár
pedig lekvárként, vagy mélyhűtőben.
Egres:
Az egres a ribizli félék családjába tartozik. Európában, így nálunk is
közkedvelt gyümölcs. Régi kúriákon ma is megtalálható. Gyerekek savanyú
csemegéje, és kellemes nyári gyümölcs. Befőttnek is tárolható, illetve
mélyhűtőben. Tüskés fás szára miatt nehezen hozzáférhető a gyümölcs, nem
egyszer, inkább megvárják, míg teljesen megérik, és lerázzák. Érési ideje
július közepétől július végéig tart. A nyomelemek felbecsülhetetlen értékűek
a szervezetünk számára. Legtöbb esetben nagyon kevés mennyiségű ilyen anyag
kell belőle ahhoz, hogy helyrebillenjen szervezetünkben az egyensúly.
Különösen a belső elválasztású mirigyekre jótékony hatással vannak bogyós
gyümölcseink, így az egres is. És nem utolsó sorban az emésztési szervünkre,
a szívre, májra, vesére stb. is hat. Betegség esetén édesítés nélkül ajánlatos
fogyasztani, vízzel hígítva, esetleg bodzaszörppel együtt.
Földieper:
A földieper az egyik legelérhetőbb gyümölcs a bogyós gyümölcsök közül a
tömegek számára. Termesztése nagyban is történik, így a nagyvárosi piacokra
is eljuthat minden mennyiségben, amíg az idény tart. Gyógyító hatása megfelel
a többi bogyós gyümölcsnek, sőt amint említettük, erdei, vadon élő rokona,
felülmúlja termesztett vagy a kiskerti földiepret. Vértisztító, baktériumölő.
A földieper az a gyümölcs, amit sokrétűen föl tudunk használni. Díszítésnek,
vagy kiegészítőknek más gyümölcs társaságában. Jellegzetes íze javítja a
gyümölcssalátát. Üdítő italnak is jó, és természetesen magában is
fogyasztjuk.
Ribizli:
A fekete és a piros ribizlire érdemes odafigyelni. Úgy tűnik,
apró, igénytelen bogyói nem sok vizet zavarhatnak. Vizsgáljuk azonban meg, mi
mindent van benne. Megtalálunk benne káliumot, kalciumot, magnéziumot,
foszfort, ként, cinket, mangánt, rezet, vasat. kobaltot, brómot, alumíniumot,
rubidiumot, szilikont, szelént, fluoridot, nikkelt. A ribizli szörp
fogyasztása azoknak ajánlatos, akiknek gyakran vérzik a fogínyük, illetve más
kapilláris erezetük. Azoknak is segít, akik vérzékenységben szenvednek. A
ribizli a többi bogyós gyümölccsel kitűnő vértisztító, és a kapilláris vérereket
javító, így működésüket serkentő. Az élesztőgomba, vagy candida nagyon
gyakori és nagyon alattomos betegség, Megtalálható az egész testben, de
különösen a szájban és a hüvelyben. Fertőtlenítésére kitűnően megfelel a
ribizli-szörp. Frissen csupán rövid ideig élvezhető a ribizli, hasonlóan más
bogyós gyümölcsünkhöz. Fogyaszthatjuk tisztán, vagy más gyümölcs-lével. Ha
édesítés mellett döntünk, használjunk kevés mézet. Télire szörpöt
készíthetünk belőle, barnacukorral, tartósítószer nélkül, vagy tároljuk mélyhűtőben.
Szeder:
Gyümölcsként frissen is fogyasztható, maga a gyümölcs leve pedig vízzel
felhígítva kitűnő nyári ital. Azért ajánlatos vízzel fölvegyíteni, mert cukor
taralma magas. Előre elkészíthető, hűtőben tárolható. Tartalmaz növényi
fenolt, un. ellagik savat, alma, oxál és borostyánkő-savat, aminek köszönhető
a tisztító hatása. Tartalmaz továbbá káliumot, vasat, kalciumot, foszfort,
mangánt, stb. Van benne vitamin is, jelentős mennyiségben A és C vitamin,
valamint nyomelem. Érdemes megemlíteni hogy bármely vadon termő bogyós
növény, így a fekete szeder is általában több fémet és nem fémet tartalmaz az
emberi test számára, mint a termesztett rokona. Így a szederben tízszer annyi
mangán van, mint bármely kerti kékszederben. A szedernek nemcsak a gyümölcse,
de levelei is gyógyhatásúak. Levele cseranyagot tartalmaz, ami összehúzó
hatású, flavont, ami antioxidáns, C vitamint, inozitot és szerves savakat,
amelyek tisztító hatásúak. A szeder tisztító hatású, enyhe hashajtó,
fertőtlenítő és fájdalomenyhítő hatású. Vitamin tartalma, fém, ásvány és
fontos nyomelemek tartalma lehetővé teszi, hogy az egész test védelmében nagy
szerepet kapjon, az immunrendszer munkájának támogatásában. Ez különösen a
fázásos, meghűléses megbetegedéseknél nyilvánul meg. Lassan, szürcsölve
fogyasztjuk. Az elkészítési módnak is hagyománya van a szeder-szörp
készítésében. Tekintettel arra, hogy az egyik legjobb népi gyógyszer, az
idényben el kellett készíteni az egész évre valót. Általában szörpöt
készítettek belőle. Összenyomkodták, cukrot tettek bele, és felforralták,
forrón előmelegített üvegekbe szűrték, és meleg pakolásban egy napig
dunsztolták. Csak keveset használtak belőle gyerekeknek étvágygerjesztőnek,
erősítőnek.
Bodza bogyó: A bodzának a népi gyógyászatban és
az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a
nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz
izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot kéksav
glikozidát C vitamint stb. A bogyókból lekvár készül, de frissen is
használhatjuk szörpnek készítve vízzel, vagy más gyümölccsel együtt. Egész
évben használatos, mint tea keverékek, frissítőnek, vagy gyógyteának. Hat a
légutakra vértisztító és vesetisztító. A bodzavirágot, ha nyári, üdítőnek használjuk,
frissen kell elkészíteni a következő képpen. Vegyünk tíz virágot, áztassuk
egy napon át a hűtőben, szűrjük le, ízlés szerint keverjünk hozzá mézet, és
fogyaszthatjuk. Ha nagyon tömény, hígítsuk. A bodzabogyót hasonlóan készítjük
el, mint más bogyót, ízlés szerint mézzel ízesítjük. |