Szombat
2024-04-27
9:34 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Gyümölcsök. »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Gyümölcsök.

A kertünkben termeszthető és az éghajlatunkon honos gyümölcsök bel tartalmi értékeiről.


Alma: Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a késő őszi fajtáig, ami csak télen kapja meg igazi zamatát. Az alma, jól bírja a szállítást, ennek köszönheti, hogy eljuthat mindenhova, ahol ember él. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását. Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a depresszió. Ha az almalét összekeverjük olyan növény levével, amelyben sok az ásványi só, olyan gyógyszerhatású anyag keletkezik, amely első osztályú hashajtónak felel meg. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához, pektin tartalma pedig segíti az anyagcserét, amihez hozzájárulnak a B vitaminok is. Az almaecet nemcsak saláták, vagy más étel ízesítésére használatos, de jó szolgálatot tesz azoknak is akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. Az izületi gyulladási bántalmak csökkenthetők, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk.

Körte: A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb, ha a kicentrifugázott levét fogyasztják A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. A körte ízletes gyümölcs. Többféleképpen fogyaszthatjuk. Azok, akiknek a veséjükkel probléma van, legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. Ha szeretjük, egy kevés szegfűszeget is szórjunk rá. Keverhetjük más gyümölcslével is. Gyümölcssalátába is tehetjük. Ha főzzük vagy befőzzük a körtét, ajánlatos néhány szegfűszeget beletenni, nemcsak kellemes ízt kölcsönöz, de a tartósításban is szerepet játszik.

Őszibarack: Kevés olyan gyümölcs van, amely több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot. Az állítások szerint az lenne az ideális, ha minden növényben több lenne a magnézium, mint a kalcium, mert akkor jobb lenne ennek a két elemnek a felszívódása és a test, jobban megtartaná, kisebb lenne a kalcium veszteség. Az őszibarack ásvány és vitamin tartalma jó hatással van az egészségünkre. Sok A és C vitamin van benne, kálium  és elég nagy mennyiségű szelén. Az őszibarack A és C vitamin tartalmából következtethetünk, hogy kitűnő antioxidáns. A béta karotin együttműködik a C vitaminnal, valamint tartalmaz szelént is, ami maga is rákellenes anyag, tehát hormon kiegyensúlyozó tevékenységet végez. Az őszibarack gyógyító hatása az egész testre kiterjed. A vér tisztítása, a test tisztítása. A főbb szervek is a máj, a szív, a tüdő, a vesék könnyebben gyógyulnak, ha tiszta a vér. Az őszibarack tisztítja a húgy utakat, valamint vizelet hajtó. Az őszibarackot fogyaszthatjuk gyümölcsként, befőttnek, vagy lének. Tárolhatjuk mélyhűtőbe.

Cseresznye: A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon. Ez a fajta csupán hírhozónak jó, aránylag apró, és nincs meg a megfelelő cukortartalma. Ezután sorakoznak a későbbi fajták. A fajnemesítők ily módon hosszabbítják meg a cseresznye idényt. A cseresznye ugyanis romlékony, rövid életű. Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, stb. Van benne, továbbá A, B, és C vitamin. A cseresznye életét befőtt készítéssel hosszabbíthatjuk még meg, de ez az eredetinek érték szempontjából csupán az árnyéka, annyi, hogy a téli táplálkozásunkba vihetünk egy kis változatosságot. Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb cukrot használjunk. A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő vértisztító. Ez különösen a téli egyhangú étkezésben juthat kifejezésre, ha néha hozzájutunk a befőtthöz, vagy mélyhűtött gyümölcshöz, amikor a test le van robbanva. A tavaszi gyümölcsidény aztán gyorsan ellenállóvá teszi a szervezetet. Természetesen a legegészségesebb ha nyersen fogyasztjuk a cseresznyét, annak rendje és módja szerint elszemezgetve.

Meggy: Színben, nagyságban, érési időben számos fajtát különböztethetünk meg. Az első meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi meggyet. Az elültetett fa hamar kezd teremni,és ha csak a fagy el nem viszi, hamarosan bő termést aratunk. A meggy érési idénye eltarthat hónapokig, ha több mint egy fajta van a kertben. Aztán marad a mélyhűtés, vagy a befőtt készítés, aminek az eredménye, hogy télen is kitűnő gyógyszerhez jutunk a megfázás ellen. Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint vértisztító hatása van. A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem után érő. Ha leszedjük a fáról hamarosan romlásnak, indul.

Szilva: Vidékünkön a legnagyobb mennyiségben a szilvát termelik a gyümölcsök közül, leszámítva a szőlőt. A háztartásban többféleképpen felhasználjuk és fogyasztjuk. Kitűnő lekvár készül belőle a téli hónapokra, befőttet is készíthetünk belőle, víz és cukor nélkül, csak úgy a saját levében. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát segíti elő azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak. Tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. Ha vitaminokból mennyiségre nincs is sok, de egymást segítik a felszívódásban. A szilva és aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. A friss szilva alkothatja a gyümölcssaláták összetételét, de nyersen is fogyaszthatjuk. Legjobb, ha a húsát is elfogyasztjuk, mert rostja nem kemény a beleknek, ezért serkenti a bélműködést. Az aszalt szilvában minden meg van ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben. Ha csak az aszalt szilvát fogyasztjuk, jó sok vizet igyunk rá. Jó ha leáztatjuk, vagy megfőzzük, hogy emeljük a víztartalmát. Fűszert is tehetünk bele. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb, ha a lével együtt megesszük a szilvát is. De mindenkinek úgyis a saját teste szükséglete dönti el, mennyit fogyasszon, és hogyan.

Sárga barack: Hihetetlenül gazdag A vitaminban, az A provitaminjában a béta karotinban. Van benne még kálium, kalcium foszfor, továbbá C vitamin és kén, aminek köszönheti édeskés, savanyú ízét. A sárgabarack nagyon értékes gyümölcsünk. A kajsziban levő A vitamin elősegíti a rossz látás javítását. A kísérletek bebizonyították, hogy az aki olyan táplálékot fogyaszt, amelyben sok a kén, bizonyos, hogy nem kapja meg a rákbetegséget. A kajszinak nagyon magas a kéntartalma, ami rendkívül hatékony a rákos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában. Hatékonyságát fokozza béta karotin tartalma, ami az A vitamin elővitaminja. Az érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára azért szükséges , a kajszi fogyasztása, hogy a nélkülözhetetlen zsírok felszívódását elősegítse. A kajszibarack gyakori és nagyon kedvelt gyümölcsünk, de egy-egy fajta idénye frissen csupán két-három hétig tart. A legértékesebb természetesen a fán megérett, egészséges gyümölcs, ami nem kapott vegyszeres permetezést. A vitamin szükségletünket ebből a gyümölcsből még fagyasztással pótolhatjuk, vagy megfelelő előkészülettel aszalhatunk is kajszibarackot. A tartósításnak másik módja vidékünkön a lekvár főzés. A lekvárok királynőjének tartják

Szőlő: A szőlő értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentős mennyiségű szelén található. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. Széleskörű használata a rákelleni küzdelemben van. A szőlőlé kúraszerű fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs rá meg a gyógyszer sem. A hajszoltság, az idegesség, a környezeti szennyeződés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a szervezet legyengülését. Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen szervi elváltozássá fajulhat. A szőlőlével itt is érdemes kísérletezni néhány hétig. A szőlőnek fogyaszthatjuk a gyümölcsét magában, vagy saláta összetételeként. A kúraszerű fogyasztás általában a lére szorítkozik, naponta egy-két csészével, amit centrifugázunk. Ez nem feltétlenül szükséges, tekintettel arra, hogy a szőlő magjának is bizonyítottan rákgyógyító hatása van. Ha van lehetőség, válasszuk a sötét színűt. Hat-hét után tartsunk egy hét szünetet.

Málna: A málnának több fajtája létezik. Nálunk a piros honos, mely megtalálható vadon a hegyvidéken és a kiskertekben is. Közismerten finom gyümölcs. A népi gyógyításban nemcsak a gyümölcsöt alkalmazzák, de a levelét is. Levelei aromás anyagot tartalmaznak, ezért gyógyteának és üdítő teának is fogyasztják. A málna júniusban kezd érni, és őszig tart. A bogyós gyümölcseink, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot tartalmaznak, valamint C vitamint. A málna közkedvelt gyümölcsünk. Kiskertekben, főleg kellemes aromájú szörpjéért termelik, de lekvárt is főznek belőle .A málnalevél teát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák, Izzasztó hatása is van, valamint számos teakeverék összetevő része. De meghűléses betegségre használható a szárított málnalevél és bogyó főzet is. A málnaszörp és a gyümölcs frissen fogyasztva is jótékony hatású az egészségre. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint csökkentése, a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása stb. A leghatásosabb, ha frissen fogyasztjuk, de ugyanakkor rá kell arra mutatnunk, hogy értékénél fogva nem szorítkozhatunk használatára csupán az év négy hónapjában. Ezért, igyekezzünk minél többet tartósítani, akár szörpként, akár pedig lekvárként, vagy mélyhűtőben.

Egres: Az egres a ribizli félék családjába tartozik. Európában, így nálunk is közkedvelt gyümölcs. Régi kúriákon ma is megtalálható. Gyerekek savanyú csemegéje, és kellemes nyári gyümölcs. Befőttnek is tárolható, illetve mélyhűtőben. Tüskés fás szára miatt nehezen hozzáférhető a gyümölcs, nem egyszer, inkább megvárják, míg teljesen megérik, és lerázzák. Érési ideje július közepétől július végéig tart. A nyomelemek felbecsülhetetlen értékűek a szervezetünk számára. Legtöbb esetben nagyon kevés mennyiségű ilyen anyag kell belőle ahhoz, hogy helyrebillenjen szervezetünkben az egyensúly. Különösen a belső elválasztású mirigyekre jótékony hatással vannak bogyós gyümölcseink, így az egres is. És nem utolsó sorban az emésztési szervünkre, a szívre, májra, vesére stb. is hat. Betegség esetén édesítés nélkül ajánlatos fogyasztani, vízzel hígítva, esetleg bodzaszörppel együtt.

Földieper: A földieper az egyik legelérhetőbb gyümölcs a bogyós gyümölcsök közül a tömegek számára. Termesztése nagyban is történik, így a nagyvárosi piacokra is eljuthat minden mennyiségben, amíg az idény tart. Gyógyító hatása megfelel a többi bogyós gyümölcsnek, sőt amint említettük, erdei, vadon élő rokona, felülmúlja termesztett vagy a kiskerti földiepret. Vértisztító, baktériumölő. A földieper az a gyümölcs, amit sokrétűen föl tudunk használni. Díszítésnek, vagy kiegészítőknek más gyümölcs társaságában. Jellegzetes íze javítja a gyümölcssalátát. Üdítő italnak is jó, és természetesen magában is fogyasztjuk.

Ribizli: A fekete és a piros ribizlire érdemes odafigyelni. Úgy tűnik, apró, igénytelen bogyói nem sok vizet zavarhatnak. Vizsgáljuk azonban meg, mi mindent van benne. Megtalálunk benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, cinket, mangánt, rezet, vasat. kobaltot, brómot, alumíniumot, rubidiumot, szilikont, szelént, fluoridot, nikkelt. A ribizli szörp fogyasztása azoknak ajánlatos, akiknek gyakran vérzik a fogínyük, illetve más kapilláris erezetük. Azoknak is segít, akik vérzékenységben szenvednek. A ribizli a többi bogyós gyümölccsel kitűnő vértisztító, és a kapilláris vérereket javító, így működésüket serkentő. Az élesztőgomba, vagy candida nagyon gyakori és nagyon alattomos betegség, Megtalálható az egész testben, de különösen a szájban és a hüvelyben. Fertőtlenítésére kitűnően megfelel a ribizli-szörp. Frissen csupán rövid ideig élvezhető a ribizli, hasonlóan más bogyós gyümölcsünkhöz. Fogyaszthatjuk tisztán, vagy más gyümölcs-lével. Ha édesítés mellett döntünk, használjunk kevés mézet. Télire szörpöt készíthetünk belőle, barnacukorral, tartósítószer nélkül, vagy tároljuk mélyhűtőben.

Szeder: Gyümölcsként frissen is fogyasztható, maga a gyümölcs leve pedig vízzel felhígítva kitűnő nyári ital. Azért ajánlatos vízzel fölvegyíteni, mert cukor taralma magas. Előre elkészíthető, hűtőben tárolható. Tartalmaz növényi fenolt, un. ellagik savat, alma, oxál és borostyánkő-savat, aminek köszönhető a tisztító hatása. Tartalmaz továbbá káliumot, vasat, kalciumot, foszfort, mangánt, stb. Van benne vitamin is, jelentős mennyiségben A és C vitamin, valamint nyomelem. Érdemes megemlíteni hogy bármely vadon termő bogyós növény, így a fekete szeder is általában több fémet és nem fémet tartalmaz az emberi test számára, mint a termesztett rokona. Így a szederben tízszer annyi mangán van, mint bármely kerti kékszederben. A szedernek nemcsak a gyümölcse, de levelei is gyógyhatásúak. Levele cseranyagot tartalmaz, ami összehúzó hatású, flavont, ami antioxidáns, C vitamint, inozitot és szerves savakat, amelyek tisztító hatásúak. A szeder tisztító hatású, enyhe hashajtó, fertőtlenítő és fájdalomenyhítő hatású. Vitamin tartalma, fém, ásvány és fontos nyomelemek tartalma lehetővé teszi, hogy az egész test védelmében nagy szerepet kapjon, az immunrendszer munkájának támogatásában. Ez különösen a fázásos, meghűléses megbetegedéseknél nyilvánul meg. Lassan, szürcsölve fogyasztjuk. Az elkészítési módnak is hagyománya van a szeder-szörp készítésében. Tekintettel arra, hogy az egyik legjobb népi gyógyszer, az idényben el kellett készíteni az egész évre valót. Általában szörpöt készítettek belőle. Összenyomkodták, cukrot tettek bele, és felforralták, forrón előmelegített üvegekbe szűrték, és meleg pakolásban egy napig dunsztolták. Csak keveset használtak belőle gyerekeknek étvágygerjesztőnek, erősítőnek.

 Bodza bogyó: A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot kéksav glikozidát C vitamint stb. A bogyókból lekvár készül, de frissen is használhatjuk szörpnek készítve vízzel, vagy más gyümölccsel együtt. Egész évben használatos, mint tea keverékek, frissítőnek, vagy gyógyteának. Hat a légutakra vértisztító és vesetisztító. A bodzavirágot, ha nyári, üdítőnek használjuk, frissen kell elkészíteni a következő képpen. Vegyünk tíz virágot, áztassuk egy napon át a hűtőben, szűrjük le, ízlés szerint keverjünk hozzá mézet, és fogyaszthatjuk. Ha nagyon tömény, hígítsuk. A bodzabogyót hasonlóan készítjük el, mint más bogyót, ízlés szerint mézzel ízesítjük.

Belépés

Keresés

Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala