Bio patika.
A bio kertben termeszthető növények gyógyhatásairól.
Valamennyi fűszer nővény gyógy hatású és minden gyógynövény tartalmaz vitaminokat.
A Vitaminokról.
A vitaminok a szervezet működéséhez
nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Az emberi szervezet nem
tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni őket. A
vitaminok a sejtanyagcserében játszanak fontos szerepet, így
befolyásolva az egyes szervek működését.
Oldhatóságuk
alapján a vitaminok két csoportba sorolhatók, zsírban oldódó
vitaminokra (A-, D-, E-, K- vitaminok) és vízben oldódó
vitaminokra (C-vitamin, B- vitamin csoport, folsav, biotin). A
zsírban oldódó vitaminokat szervezetünk tárolni képes - így
mindennapi pótlásuk nem szükséges, viszont túlzott fogyasztásuk
túladagolási tünetekhez vezethet, míg a vízben oldható
vitaminok esetében a felesleg rövid időn belül kiürül a
szervezetből, ezért mindennapi pótlásuk
elengedhetetlen.
Zöldségek és gyümölcsök vitamin tartalma: A
zöldség és gyümölcsfélék fogyasztása elsősorban a C-, E- és
K- vitaminok valamint a folsav és karotinok (A-provitamin) esetében
döntő jelentőségű, mivel szervezetünk elsődlegesen ezen
élelmiszerekből tudja fedezni szükségleteit. Egyes termékeknél
jelentős a B1- és B2- vitamin mennyisége, azonban feltétlenül
említést érdemel, hogy a zöldségek és gyümölcsök D- és B 12
vitamint egyáltalán nem tartalmaznak. A gyümölcsök és zöldségek
A-vitamint sem tartalmaznak. De a karotin a szervezetben lezajló
biológiai folyamatok során A-vitaminná alakul. A napi
vitaminszükséglet függ a nemtől, az életkortól és az
életviteli szokásoktól. A vitaminok létfontosságúak a szervezet
normális működéséhez, hiányukban jellegzetes hiánybetegségek
alakulhatnak ki. A-vitamin, (karotin) :
szükséges a növekedéshez, a csontrendszer-, a fogak- és a bőr-
épségéhez; hiánya szürkületi vaksághoz vezet, s csökken a
fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség. Anti oxidáns
tulajdonsága révén védelmet nyújt az érelmeszesedés és
daganatos betegségek ellen.
E-vitamin :
anti oxidáns hatású; szükséges a megfelelő sejtstruktúra
fenntartásához és ivarsejtképzéshez.
K-vitamin
: a B 12-vitaminnal együtt a véralvadás mechanizmusát
szabályozza.
B1-, B2-vitamin : a
szervezet energiaforgalmában vesz részt; szükséges a bőr-, a
szemnyálkahártya- és az idegrendszer épségéhez.
B6-vitamin
: szükséges az idegműködéshez és a megfelelő növekedéshez;
Folsav : elsősorban a vérképzésben
szükséges; a szénhidrát, fehérje é: zsíranyagcserében játszik
szerepet.
Biotin : segíti az
energiafelhasználást, a tápanyagok hasznosulását és egymásba
való átalakulását a szervezetben.
C-vitamin :
szükséges: a fogak-, az íny-, az érrendszer épségéhez és
növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást, a sebgyógyulást
és elősegíti a vasfelszívódást.
A megfelelő zöldség- és
gyümölcsfogyasztás lényegében elengedhetetlen feltétele a
szervezet kiegyensúlyozott vitaminellátottságának. Az
élelmiszerekben - így a zöldségfélékben és gyümölcsfélékben
is - speciális kémiai környezetben és arányban találhatóak meg
a különféle vitaminok, ezért csak részben helyettesíthetők
ill. pótolhatók különféle muhivitamin-készítményekkel. A
hazai zöldség- és gyümölcsfélék vitamintartalma és
vitamin-összetétele felveszi a versenyt külföldi termékekkel,
megfelelő tárolás és kezelés esetén ezek fogyasztása a téli
hónapok alatt is biztosítja a szervezet vitaminszükségletét.
Krúdy Gyula Álmoskönyve szerint almával álmodni örömöt és egészséget jelent. Tegyük hozzá : almát (s általában gyümölcsöt és zöldséget) fogyasztani pedig még inkább !
Mikró elemek.
Azokat a kémiai elemeket, amelyek az élelmiszerekben
csupán mg/kg vagy annál is kisebb koncentrációban fordulnak elő,
mikroelemeknek vagy nyomelemeknek hívjuk. A mikroelemek egy részéről
egyértelműen sikerült kimutatni, hogy az emberi szervezet számára
létfontosságúak, s így bevitelükre viszonylag
szűk
koncentrációtartományban feltétlenül szükség van. Ha a
mikroelem felvétel elmarad az élettani szükséglettől úgy
hiánytünetek, megbetegedések fordulnak elő, ha viszont túl sok
jut a szervezetbe, úgy a létfontosságú mikroelem is mérgezővé
válik Létfontosságú a mikroelemek biológiai szerepe.
A vas számos enzim és fehére alkotórésze,
az oxigénszállításban (hemoglobin) döntő szerepe van. A
vashiány régóta ismert hiánybetegség, a magyarországi nők fele
kisebb-nagyobb mértékben vashiányos (anémia). A napi
vasszükséglet mintegy 10-15 mg-ra tehető, nőknél ennél
valamivel nagyobb is lehet. A táplálkozás élettani kutatások
legújabb adatai szerint az is fontos, hogy a vas-rézbevitel között
megfelelő arány legyen. Magas vastartalmú növényi élelmiszer a
paraj, sóska, ribiszke, retek, mák, dió, mogyoró, vargánya és a
csipkebogyó. A vashiány vérszegénységet, izom elfajulást,
hajhullást, a belső elválasztású mirigyek működésének
zavarát eredményezi.
A réz enzimalkotórész
és egyes enzimek aktivátora. Hiánya esetén anémia (ez annak
következménye, hogy a rézbevitel csökkenése rontja a vas
hasznosulását), növekedésbeli visszamaradottság,
arterioszklerózis figyelhető meg. A napi rézszükséglet 2-3 mg-ra
becsülhető. Rézben gazdagok a száraz hüvelyesek dió, mák,
földimogyoró, csiperkegomba, ribiszke.
A cink
is számos enzim alkotórésze, hiánya bőrmegbetegedésekhez,
növekedési zavarokhoz, szexuális infantilizmushoz vezethet. A napi
szükséglet 10-15 mg, az a célszerű, ha a szervezetbe jutó cink
és réz aránya kb. 5:1. Magas cinktartalmú élelmiszer a szója, a
ribiszke, a paraj, a vöröskáposzta, s igen jelentős a gombák
réztartalma.
A mangán enzimek aktivátora
s fontos szerepe van a koleszterin- és zsírszintézisen. Hiánya
esetén idegrendszeri károsodás, termékenyülési
rendellenességek, növekedési zavar, csonttörékenység fordulhat
elő. A napi szükséglet 4 mg-ra becsülhető, a paraj, cékla,
fejes saláta, kelkáposzta, dió, alma, elég sok mangánt
tartalmaz. Megemlítjük, hogy mangánban különösen gazdag a tea,
így a sok teát fogyasztók mangánfelvétele többszöröse lehet a
tényleges élettani szükségletnek, s ez lerontja a vas
hasznosulását.
Bár a molibdén hiánya
különböző anyagcserezavarokat okozhat, de kiegyensúlyozott
táplálkozás esetén molibdén hiánytól nem kell tartani. A napi
molibdén szükséglet 0.2-0.3 mg-ra becsülhető, a hüvelyesek igen
gazdag molibdén forrásnak tekinthetők.
A kobaltot
élelmiszereink a szükséglethez viszonyítva - kb.
napi 0.02 mg - kielégítő ill. bőséges mennyiségben
tartalmazzák, így hiánytünet embernél nem fordul elő. Mintegy
200 g meggy vagy 100 g paraj elfogyasztása már fedezi a teljes napi
szükségletet.
A króm fontos szerepet
tölt be a szénhidrát, fehérje és lipid anyagcserében. A napi
szükséglet kb. 0.1 mg, a zöldség-és főzelékfélék közül
különösen a paraj tartalmazza magas koncentrációban. Ha a króm
elegendő mennyiségben jut a szervezetbe, úgy csökken a
szívinfarktus valószínűsége is, lévén mérséklődik a vér
koleszterinszintje. Az eddig felsoroltakhoz hasonlóan a nikkel is
esszenciális nehézfém, több enzim aktivátora. A napi
nikkelszükséglet kb. 0.1 mg, nikkelhiánnyal nem kell
táplálkozásunkban számolni. Különösen gazdagok nikkelben a
hüvelyesek.
A vanádiumnak fontos szerepe
van a lipid anyagcserében, gátolja a koleszterin bioszintézisét
és a fog szuvasodás előfordulását. Változatos táplálkozás
esetén a táplálékkal felvett mennyiség biztosan fedezi a 0.2
mg-ra becsülhető napi szükségletet.
Három nem fémes
mikroelemről sikerült eddig kétséget kizáróan bizonyítani a
lét
fontosság tényét. A fluórnak szerepe
van a csont és fogképződésben. A napi fluór szükséglet 1.0 mg
körüli érték, a napi felvétel jelentős hányada az ivóvízből
származik. A rendszeres teaivóknak nem kell tartani fluór
hiánytól.
Magyarországon a humán táplálkozásban a jódhiány
gyakran jelentkező gond, a hiány kiküszöbölésére jódozott
konyhasó is van forgalomban. Az emberi szervezet napi jódszükséglete
0.1-0.2 mg közötti érték. Jódban gazdag élelmiszer a paraj,
sóska, saláta, gomba, uborka, fokhagyma. Hiánya golyvát,
kreténizmust, süketséget, fejlődési visszamaradást,
reprodukciós zavarokat okozhat.
A szelénről,
mint mikroelemről nem régóta tudjuk, hogy életfontosságú.
Hiánya esetén csökken a fejlődés, agyvelőgyulladás
léphet fel s reprodukciós zavarok jelentkeznek. A napi szükséglet
kb. 0.1 mg. A gyümölcsök és zöldségfélék szelénben
viszonylag szegények.
Makro elemek.
A
kalcium alsó határ
értéke 0,5g. A napi szükséglet 0,9-1g.Hiány esetén csont törés,
fog szuvasodás, ideg ingerlékenység csalánkiütés, vízenyő,
ellenállóképesség csökkenés jelentkezhet. A kalcium
felszívódását a D-vitamin segíti .Sok kalciumot tartalmaz a mák,
mogyoró, dió, bab, sóska, mazsola. A magnézium
a második legfontosabb ásványi só. A felszívódását a
B-vitaminok segítik. Hiány tünete az izom remegés, idegesség,
izomgörcs, járászavar, szédülés, depresszió. A magnézium bő
étkezés és a plusz magnézium adagolás, csökkenti az infarktus,
a trombózis és a magas vérnyomás kockázatát. Növeli a szellemi
teljesítő képességet. Fő magnézium forrás a bab, borsó,
mogyoró, mandula, napraforgó. A foszfor
a legtöbb ferment alkotó része. Nélküle nincs izommunka és
szénhidrát bontás. A mák, a mandula, a mogyoró, borsó,
burgonya, fűszerpaprika tartalmaz sok foszfort. A kén
az anyag cserében vesz részt, vegyület formájában. Hiány
állapot esetén fogyás, has vízkór, vérszegénység, bél
működészavar léphet fel. A bab, a mák a mogyoró, a lencse
tartalmaz sok ként. A kálium
szöveti elem. Fontos tényező a rugalmasság,
mozgékonyság, és munkaképesség fenntartásában. Sejt ideg és
izom működési zavar a kálium hiány következménye. Szív és
érrendszeri betegségben fontos a sok kálium bevitel. A borsó dió,
mák, mandula, burgonya, karalábé, retek, zeller tartalmaz sokat. A
nátrium általában több a kelleténél. Hiány
állapot nem fenyeget