Kedd
2024-03-19
11:56 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Öntözés


Ne feledd rendszeresen öntözni és táplálni kerti növényeidet, különös tekintettel a függőcserepekbe, dézsákba vagy ládákba ültetett, illetve a futó- vagy lugasnövényeket. A legtöbb növény nem éli túl a szárazságot, tehát öntözd rendszeresen, ne sanyargasd őket.

Ha igazi kék hortenziákat szeretnél, öntözd őket kék színezékkel, hidd el még jövőre sem felejtik el az idei gondoskodást, és persze ne feledkezz meg tollas barátainkról sem, örömmel fognak ők is fürdőzni a bőséges locsolás nyomán maradt víztócsákban.

 

... Tovább »
Megtekintések száma: 1323 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2014-07-27

Elérkezett az igazi nyár. Kezdődik a vakáció, a kertésznek pedig viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a legfontosabb munka a betakarítás, valamint a zöldségek, gyümölcsök eltevése a hideg évszakra. A konyhakertben Sok ágyás megüresedett, amelyeket a változatosság kedvéért frissítő zöldtrágyával vethetjük be. Ezáltal az új termésről is gondoskodunk. Július első hetében vethető utoljára bokorbab, sárgarépa, édeskömény, tépő- és cukorsüveg-saláta, téli és hónapos retek, spenót, cékla. Július közepétől kezdődhet a kínai kel vetése, a hónap vége felé elszórhatjuk a tavaszi hagyma magját. Az előnevelt palántákat átültethetjük a felszabadult helyekre. Kedvező az idő jégsaláta, endívia, késői karalábéfajták, káposztafélék és karfiol ültetésére. Minden olyan növénynek, mely még bőségesen terem, szüksége van folyékony csalántrágyára. Ilyenek: paradicsom, uborka, ... Tovább »

Megtekintések száma: 1162 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2014-07-27

Decemberi kertészkedés
Sokan azt hiszik, hogy kicsit késő decemberben a növények téli ápolásáról beszélni, de az igazság az, hogy a legtöbb termelő úgy gondolja, ez a periódus a legkritikusabb és a legmegterhelőbb a növények számára.

December van - mit tegyek?

 

Decemberben a langyos napsütés és a szé ... Tovább »

Megtekintések száma: 1402 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2013-11-24

Most ismét azokhoz szólunk, akik saját kerttel vagy nagyobb birtokkal rendelkeznek, és maguk kívánják megtermeszteni a vegyszermentes bioélelmiszereik legalább egy részét. Ez a jelentős pénzmegtakarításon túl azzal az előnnyel is jár, hogy a biominőséget nem kell dokumentálni.

Már amennyiben saját felhasználásra kerül a termék. Minden más esetben célszerű a Biokultúra Egyesület központi vagy helyi csoportjaihoz fordulni, még a magvetés előtt, hogy időben nyilvántartásba tudják venni a termelőt, hiszen betakarításkor csak a bejegyzett és ellenőrzött tagok részére adható ki a minőségtanúsító okira. A következőkben egy táblázattal szeretnék segítséget nyúj ... Tovább »

Megtekintések száma: 1377 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2013-03-03

Néhány napos,  enyhe nap után a február megajándékoz bennünket az első tavaszi virágokkal. Védett helyen már előbújik a téltemető a korai krókusz és a hóvirág. De ugyanilyen gyorsan újra hótakaró alá kerülhetnek. A tavaszi virágokban ez azonban nem tesz kárt. Ha hideg csomagolás elolvad, tovább virágoznak, mintha mi sem történt volna.

Lassan a kerti munka is elkezdődhet. Használjon ki minden kedvező napot, hogy márciusban ne legyen egyszerre annyi tennivaló.

A konyhakertben
Gondoskodjon már februárban a tavaszi vetőmagokról. Az előző évről megmaradt (felbontott) vetőmagot vesse csíráztatási próba alá. Tegyen 10 magot nedves papír közé. Ha több, mint 5 kicsírázik, érdemes elvetni.
Ne spóroljon, ha vetőmagot vásárol. Csak a minőségi vetőmagok garantálják a jó termést. Ha meg nem készítette el a zöldségágyás terv&eacut ... Tovább »
Megtekintések száma: 1695 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2013-02-10

Amint megjön a tél, zöldséges kertünkben már csak a rövid tenyészidejű zöldborsót lehet elvetni, természetesen csak az enyhébb fagymentes napokon, 8-10 cm mélyen, a jövő évi átteleltetéshez. Az ilyen fajta tél alá vetésnél, amikor a levegő erősen lehűl, és ezt követően ültetjük el a magvakat, a tavaszi vetéshez képest korábban érik be a termésünk.

Lássuk, hogy a legkedveltebb zöldségfélékkel mi a teendőnk decemberben! A dughagymák közül csak a csávázott (előzetesen gombaölővel kezelt) hagymák megfelelőek a téli ültetéshez. A korábbi ültetésűeket mindemképpen meg kell szabadítani a kórokozóktól, nehogy tovább fertőzzék az újonnan ültetett hagymákat. Fóliatakarás alatt a sóskaágyás is eredményezhet kora tavasszal szedhető leveleket. Ez a takarás nem csak ... Tovább »
Megtekintések száma: 1445 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2012-12-01

Novemberi kerti teendők - 1. rész
Talán ez a legmozgalmasabb hónap, ami a kerti munkákat illeti, de ne feledjük, hogy a mostani munkával sok időt és energiát takarítunk meg tavasszal!

Melyek a legfontosabb novemberi kerti teendőink?

 

Jóllehet ez a hónap nedves és hideg, nem szabad elcsüggednünk, talán nyílik még egy pár őszirózsa és liliom, talán lesz még néhány díszcserje és díszbabér bogyó az ágakon, amik felvidítják a zord napokat. Ebben a hónapban értékeljük a legjobban az örökzöld ... Tovább »

Megtekintések száma: 1282 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2012-11-02

Novemberi kerti teendők - 2. rész
Nézzük meg, hogy milyen teendők akadnak még a kertben novemberben! Többek között arról is szó lesz, hogy hogyan óvjuk meg a gyümölcsfáinkat a téli kártevőktől.

 

Őszi kerti munkák novemberben - folytatás



Őszi növények kertünkben

 

  • Ősszel elkezdhetjük betakarítani a ... Tovább »
Megtekintések száma: 1382 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2012-11-02

A rövidülő nappalok, a hűvösödő éjszakák arra figyelmeztetik a szőlősgazdát, hogy elérkezett a szüret ideje. A szőlőtermesztéshez és borkészítéshez értő szakemberek azt tartják, hogy a jó bor készítéséhez jó cukortartalmú must és tiszta tárolóedény kell.<--break-> Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a must forrása idején mérges gázok szabadulnak fel. Alig múlik el év, hogy ne olvasnánk ilyen jellegű halálos tragédiákról. Ne felejtsük el, hogy a tároló helységbe csak égő gyertyával lépjünk, ha az elalszik, azt azonnal hagyjuk el. Amennyiben hűvös levegős, fagymentes tároló helységünk van, néhány későn érő szőlőfürtöt egy-egy rúdra akaszthatunk rafiára kötve. Így családun ... Tovább »

Megtekintések száma: 1236 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2012-10-03

Október

kerti tó

Kertgondozási tanácsok

  • A gyepet legkésőbb október végéig nyírhajuk, különben megsínyli a telet. Ilyenkor gyomláljunk is. A levágott füvet gondosan gereblyézzük össze. Az így kezelt gyepfelület télen is mutatós.
  • Ha erősebben elkezd hullani a lomb, három - négy naponta gereblyézzük össze. Ha a lombot a gyepen hagyjuk, a gyep kipusztulhat.
  • A sziklakertben ügyeljünk arra, hogy az örökzöld évelőkre télire ne kerüljön lomb. Ha lombbal takarnánk ezeket a növényeket, alattuk a növények befüllednének, és könnyen elrothadnának. A növényekre hullott ... Tovább »
Megtekintések száma: 1073 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2012-10-03

1 2 3 4 »
Belépés

Keresés

Naptár
«  Március 2024  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala