Csütörtök
2024-04-25
3:01 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2013 » Március » 3 » Márciusi biokert
5:10 PM
Márciusi biokert

Most ismét azokhoz szólunk, akik saját kerttel vagy nagyobb birtokkal rendelkeznek, és maguk kívánják megtermeszteni a vegyszermentes bioélelmiszereik legalább egy részét. Ez a jelentős pénzmegtakarításon túl azzal az előnnyel is jár, hogy a biominőséget nem kell dokumentálni.

Már amennyiben saját felhasználásra kerül a termék. Minden más esetben célszerű a Biokultúra Egyesület központi vagy helyi csoportjaihoz fordulni, még a magvetés előtt, hogy időben nyilvántartásba tudják venni a termelőt, hiszen betakarításkor csak a bejegyzett és ellenőrzött tagok részére adható ki a minőségtanúsító okira. A következőkben egy táblázattal szeretnék segítséget nyújtani a vetés helyes idejének meghatározásához. Akik a Vetési naptár előírásai szerint dolgoznak, az optimális vetési időhöz legközelebb álló „levél”-, „virág”-, „termés”- vagy „gyökér”-napokat válasszák.
A biológiai növénytermesztésnél nagyon fontos a vetőmag minősége: csak megbízható helyről származó, nem öreg (lásd a táblázat csírázóképesség rovatát!) és nem csávázott (!) vetőmagot használjunk. Ez fokozottan érvényes az uborka, a paradicsom és a kukorica magjára. Ha lehet, a magvakat vetés előtt áztassuk először csalán, majd zsurlófű állott vizes oldatába. Az előbbi kondicionálja, míg az utóbbi a gombabetegségektől védi meg a magból kikelő magoncot. A későbbi növénynevelésre a biológiai kertműveléssel foglalkozó szakirodalom bőséges utalást nyújt.

Inkább később vessünk
Érthető módon március elején mindenki türelmetlenül várja a tavasz kiteljesedését. A magvetéssel azonban vigyázzunk. Ne a naptár, hanem a hőmérőt figyeljük, és csak akkor fogjunk a szaporításhoz, ha a megfelelő talajhőmérséklet biztosított Ellenkező esetben lehet, hogy munkánk kárba vész, és mire kiderült, már az optimális vetési időről is lekésünk. Vetés előtt a korábban j fellazított és komposzttal bőven ellátott talajt munkáljuk meg, simítsuk el, majd a zsinór mentén húzott vetőbarázdát alaposan öntözzük meg csalánlével, s ezután vessük belé a magot.
Március elején nagy biztonsággal vethetjük a sárgarépa, a fehér gyökér, a pasztinák, a spenót, a hónapos retek és a fejes saláta magját, duggathatjuk a vöröshagyma dughagymáit. Az apróbbakból nyár végi, télálló hagymát, a nagyobbakból, az úgynevezett „pikleszből” friss, májusi zöldhagymát nyerhetünk. Ez utóbbit kicsit fel is töltögethetjük, hogy minél hosszabb legyen az ún. „fehér”-je.

A szomjas retek pudvásodik

Sőt nemcsak pudvásodik, de kukacosodik is! A retket előszeretettel támadó földibolhák ugyanis ki nem állhatják a nedves környezetet, éppen ezért gondoskodjunk róla, hogy a retekágyás talaja mindig kellően nedves legyen. Ugyanakkor kerüljük a nagy vízadagokkal történő locsolást, mert hatására a retekgumók könnyen felrepedhetnek.

Jó szomszédság
A jó szomszédság a növények között sem lebecsülendő. Komoly eredményeket érhetünk el a megfelelő növénytársítás segítségével. A témáról prof, dr. Sárközy Péter Rokonszenv növények között című művében olvashatunk. Az aktuális vetnivalók közül a sárgarépa és a hagyma egymás mellé ültetése kiemelkedően jó hatású. A sárgarépalegyet a hagyma, a hagymalegyet a sárgarépa tartja távol.



http://www.ideal.hu/sectioncsalad/94-oekozona/100735-marciusi-biokert.html

Megtekintések száma: 1386 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Naptár
«  Március 2013  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala