Kedd
2024-03-19
5:43 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Október »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Október.

Fontos teendők!

-   a betakarítás folytatása,

-  komposzt tároló további töltése, kivéve beteg növényi részek. (elégetni)

-  őszi hagymásokat elültetni,

-   enyves gyűrűk felhelyezése,

-   szőlőszüret után, tápanyag visszapótlás,

-   a leszüretelt gyümölcsfák tápanyag pótlása,

-  csupasz talajfelület takarása, téli előkészület.

-  gyümölcsfaültetés.

A gyümölcsfák kiválasztásánál is figyeljünk a táj adottságaira. Az őszibarack, a mandula, a füge a szőlőhöz hasonló éghajlati igényű, ott érdemes őket ültetni, ahol a szőlőtermesztésnek történelmi hagyományai voltak. A dió, a szilva a folyók árterein magától is szaporodik, ez jelzi, hogy vízigényes növények. A cseresznye őse, a vadcseresznye hegyvidéki erdeinkben honos elegyfa, ez figyelmeztet arra, hogy a száraz forróságot nem tűri. A kajszi tőlünk keletre honos, a tavaszi fagyok nálunk gyakran károsítják a virágokat, ezért a kései fajtákat érdemes telepíteni. Az ökológiai szemléletű kertészkedés alapja az optimális termőhely kiválasztása, és megfordítva, az adott termőtáj számára megfelelő növényfajok, fajták telepítése. Ezzel a növényvédelmi problémák nagy része (harmonikus tápanyagellátás és növénytársítás mellett) fel sem merül, illetve könnyen leküzdhető.

Vágjuk vissza az évelőket, és a tövükhöz szórjunk komposztot. A dáliák az első fagyokig maradhatnak. Ha a fagy elvitte a lombjukat, a gumókat ássuk ki, és pincébe teleltessük. Az új évelőket a hónap végéig ki kell telepíteni. Telepítéskor adjunk bőségesen komposztot. A rózsákat és cserjéket november közepéig telepíthetjük, ha a vesszők jól beértek. A telepített növények tövét takarjuk be mulccsal, komposzttal, lombbal.

A hasznos állatokra is gondoljunk! A fűzfabarka és a som virága a legkorábbi méhlegelő. A vadrózsa bokor biztos védelem a sok énekes madárnak. A sün és a cickány szívesen telel a száraz avar, illetve lomb alatt. A futóbogár és a katica menedéket talál a lazán összerakott kövek között.

Télen a pockok nem találnak elég eleséget, így rákaphatnak a téli zöldség félékre, salátára. A veszélyeztetett területet locsoljuk meg fokhagymából készült teával. A legádázabb ellenségük a pockoknak a macska.

A gyümölcsfákra tekerjük fel az enyves gyűrűt, amit magunk is készíthetünk. 2,5kg repce olaj, 20dkg disznózsír, 2dl terpentin, és 20dkg fenyőgyanta keverékéből. Az olajt, és a zsírt összefőzzük, majd felolvasztjuk benne a gyantát, és óvatosan hozzá keverjük a terpentint. Ha kihűlt papírcsíkra kenjük. Próbálkozhatunk a ragasztós légyfogóval, és a ragacsos egérfogóval is. Ezek a téli araszolók ellen védenek.

A komposztálót töltögessük. Ha van hőszigetelt berendezésünk, az a fagyok beállta után is dolgozik. A kert árnyékos, szélvédett sarkában a mogyoróbokrok takarásában van a komposztdomb helye. Mellette a bodza, aminek minden része hasznos! A komposztdombot árnyékolja, lehulló levelei értékes tápanyagokkal dúsítják, az érést gyorsítják. A bodzavirág szedése több héten át tart, jó ha ott van a kertben, és a frissen nyílott virágokat napos délelőttökön magunk gyűjthetjük. Vékony rétegben kiterítve, naptól védve kell szárítani, hogy a nyár melegéből és fényéből a téli megfázások ellenszerét megőrizzük. A bodza feketére érett bogyója gyógy lekvár készítésére alkalmas. Friss leveles hajtását a vakondok járataiba dugják, az erjedő, rothadó levél szagától a vakond elmenekül. A középkorban a gyümölcsös körül a bodzasövény arra is szolgált, hogy érett terméseivel a madarakat elcsalogassa az értékesebb gyümölcsfáktól.

A csipkebogyó termése, a legjobb téli vitaminforrás, teának szárítva, de lekvárnak, szörpnek elkészítve is használjuk. Ha magától nem jelenik meg a kertben, begyűjtött terméseiből szórjunk el a sövény védelmében, ahol a madarak nem férnek hozzá, a következő évben csírázik csak ki. Kissé kilóg a sövényből, mert nagy helyet igényel, de ha metszés nélkül hagyjuk szabadon fejlődni, könnyebb róla szüretelni, mert a külső fiatal napsütötte ágak rakódnak be gazdagon terméssel. Ami a bokor belsejében marad, hagyjuk meg a madaraknak. Ha van a környéken vadrózsa, akkor a nemes rózsák is szépen fognak fejlődni, a talajösszetétel megfelel számukra.


Belépés

Keresés

Naptár
«  Március 2024  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala