Szombat
2024-04-27
1:22 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Gyógy és fűszernövények. »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Gyógy és fűszernövények.

A bio dinamikus kertművelésbe beilleszthető gyógy és fűszernövények hatásai és felhasználásai.

Fűszernövények: azok a növények, melyeket ételeink, táplálékaink ízesítésére használunk fel.
A fűszernövények aromás anyagokat tartalmaznak, melyek az emberi szervezetre rendkívül jó hatásúak. A hatóanyaguk különböző illóolajok; ezek adják a fűszerek jellegzetes illatát. Hatásuk: emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő, baktérium ölő. Az illóolajon kívül a fűszernövények még más anyagokat is tartalmaznak: glikozidokat, alkaloidákat, növényi csersavakat, festékanyagokat, ásványi anyagokat, szerves savakat, keserű anyagokat, vitaminokat, szénhidrátokat. Ízesítésre a fűszernövények különböző részeit használjuk fel.

Gyógynövények: olyan növények, melyeket gyógyításra vagy egészségünk megőrzése céljából használunk. A fűszernövényeknek is van gyógyító hatásuk.

A csalánt inkább gyógynövénynek tartjuk számon, mint zöldségfélének. Csak vadon élő növénynek lehet ekkora tápértéke, mint a csalánnak van. Erdőn, mezőn, árokparton vadon él a leghatásosabb és a legkitűnőbb gyógyszer egyike. A szelén nagymennyiségben ritkán fordul elő a zöldségfélében. Ezt meghatározza a talaj, ahol termett a növény. A vadon élő növények inkább tartalmazzák ezt a fontos, az öregséget késleltető ásványt. A szelén nagymennyiségben ritkán fordul elő a zöldségfélében. Ezt meghatározza a talaj, ahol termett a növény. A vadon élő növények inkább tartalmazzák ezt a fontos, az öregséget késleltető ásványt. Vérzés csillapítására elsősegélyként nyugodtan használhatunk csalán levelet. Akár pépes, akár csalán-léből készült borogatással, az ütéssel járó fájdalmakat is csillapíthatjuk, valamint az ütés után megdagadt testrészeket .A csalánnak még számos jó tulajdonságával ismerkedhetünk meg. Ha megfigyeljük vitamintartalmát, az A és a C, vitamin kitűnően együttműködik az egészségünk érdekében. S ha mindezt figyelembe vesszük, ott van még a szelén. Antoxidáns, a vitaminok segítségével megvéd az oxigén szabadgyökök sejtromboló hatásától Az A vitaminnal az immunrendszerünk éberségén őrködik, valamint serkenti a hormontermelést. A nehézség nem az elkészítésben, hanem a szedésben van. Könnyebb azoknak, akik reumatikus betegségben szenvednek, mert számukra a csalánszedés puszta kézzel a gyógyulás első lépése. Igyekezzünk olyan kesztyűt használni, amin nem szúr keresztül a csalán. Mossuk meg a növényt és csurgassuk le. Ha pépnek használjuk, törjük össze. Ha centrifugázzuk, egyszerre elegendő fél csészével, mert a túlzás sohasem jelenti a jobbat. Ha vadon szedjük a csalánt, gondoskodjunk a vágásáról, hogy minden alkalommal legyen új hajtása. Ha kertünkbe telepítjük meg, mindennapi italunkat feldúsíthatjuk egy-két hajtással, így mindig lesz zsenge csalánunk, ami a legértékesebb számunkra.

Citromfű: ételek, italok díszítésére a friss leveleket használjuk. Frissen szedett leveles hajtásai lehetnek saláták alkotó részei, készíthetünk belőlük teát. Szárított leveles hajtásaiból is főzhetünk teát, és javíthatjuk vele más teák ízét. Illatos párnákhoz is felhasználhatjuk. Nyugtató, oldja a szorongást és idegfeszültséget. Szélhajtó, hasgörcsoldó. Van vírusölő hatása is. Friss felhasználásra tavasztól folyamatosan szedhetjük. Szárításhoz érdemesebb megvárni, hogy viszonylag nagyobb hajtásmennyiségünk legyen. Szárításhoz a leveles hajtásokat csomób kötjük és függesztve szárítjuk. Szárazon jól záródó dobozban tároljuk, így aromáját jobban megőrzi.

Kakukkfű: Meleg- és fényigényes, szereti a meszes, jó vízáteresztő, könnyen felmelegedő talajokat. Fűszerkertben a tőosztással való szaporítás ősszel vagy tavasszal házilag is elvégezhető. Drogkészítésre a virágos, zsenge hajtást szedjük - lehetőleg napos időben (illóolajtartalma ekkor a legnagyobb).
Szellős helyen szárítjuk. Szárítás után az illata még erősebb lesz.
Frissen történő felhasználásra természetesen folyamatosan szedhetjük.
Fagyasztva is tartósíthatjuk.
Köhögéscsillapító, görcsoldó, fertőtlenítő hatása van.
Alkoholos oldata használatos bőrgomba elleni ecsetelésre.
Szárított levelei szobaillatosító, zsákocskákba töltve szekrényillatosító keverékek fontos anyaga.
Vizes drogját arclemosó, arcgőzőlő vízben, megfázás esetén fürdővízbe téve is használhatjuk.
Kiváló fűszer pácokba, levesekbe, ízesített ecetekbe, halételekhez, sajtokhoz. A citromillatú, narancsillatú kakukkfüvek kedvelt salátaízesítők.

Kömény: Magyarországon egy- és kétéves típusai vannak termesztésben. Mindkét forma márciusban, szabadba történő magvetéssel szaporítható. A vetés mélysége 1,5-2 cm. Gyomorerősítő, görcsoldó, szélhajtó. Gyógyhatása miatt tea formájában, de főleg fűszerként hasznosítjuk, Kenyere, péksütemények, burgonyás ételek, párolt húsok, káposztafélék, sajtok, tészták, saláták, italok kiváló ízesítője.
A termés beérésekor. A hajtásokat összekötjük, zacskóba téve fűggesztve szárítjuk.

Édeskömény: Jó hatású légcső, tüdőhurut és köhögés ellen, hasznos az epére, és tejképző. Használható magja és teája. Gumója mint zöldség, levele mint fűszer való a keverékek be.

 Bazsalikom: Köhögéscsillapító, elősegíti az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtató. Leveleit frissen, szárítva és fagyasztva használhatjuk fel. Pizzák, levesek, saláták, húsok, halak zöldségek fűszerezésére, teakészítésre, olajok, ecetek ízesítésére kiváló. Friss hajtások dekorációs célra is felhasználhatók.

Kapor: Magjait már kora tavasszal vethetjük. Állandó helyre vetjük (az átültetést nem bírja). Rövid tenyészideje miatt legjobb szakaszosan vetni, így a friss leveleket hosszabb ideig biztosítani tudjuk. Vetéskor a magvakat 1,5-2 cm vastagon takarjuk földdel.
Használhatjuk a friss leveleket. Ezeket virágzás előtt szedjük. Legjobb tartósítási módja a mélyhűtés.
Felhasználhatjuk a magjait is. Erre a célra akkor szedjük, amikor a magvak már érettek, de még nem peregnek. Papírzacskóba téve, függesztve szárítjuk.
A friss leveleket sajtok, túrók, burgonyás ételek, párolt húsok, zöldségfélék, saláták, mártások ízesítésére, valamint fűszerkeverékek elemeként használjuk.
A frissen szedett és szárított virágok virágkötészeti kompozíciókban találhatnak helyet.
A kapor nemcsak ízletes fűszer, hanem kiváló házi szer az emésztés javítására is. A kapormagból készült tea segít felfúvódásnál, használ köhögés esetén, és vízhajtó hatása is van.
Emésztést segítő teakeverék:
Összetétele: kapormag, ánizsmag, édeskömény és menta keveréke (a magvakat a keverék-készítés előtt megtörjük).
Elkészítés: 0.5 l vízhez 2 csapott evőkanálnyi keverék. Tíz percig állni hagyjuk.
Étkezés után fogyasztjuk.

Koriander: Kínai petrezselyemnek is nevezik. Az egész világon használják. A magjait áprilisban állandó helyére vetjük, de nevelhetjük cserépben is. A friss vagy mélyhűtött leveleket levesek, mártások, saláták ízesítésére használhatjuk.
Magjait akkor szedjük, amikor már sárgásbarnák, de még nem hullanak. Felhasználás előtt legjobb őket mozsárban összetörni.
Pácokhoz, sajtok, gomba, hal, csirke- és más húsok ízesítésére az egész magjait ecetes savanyúságok készítésénél használjuk. Segíti az emésztést, enyhíti a görcsös fájdalmakat.

Lestyán: A tápanyagban gazdag, nyirkos talajt és a napos helyet kedveli (bár félárnyékban is megél). Télen a föld feletti része elpusztul, de tavasszal újra kihajt. Magjait tavasszal (március végén) végleges helyére vagy előnevelés céljából cserépbe vethetjük. Tőosztásból származó darabjait márciusban vagy szeptemberben ültetjük el. Vizelethajtó, elősegíti az emésztést. Minden része erősen fűszeres illatú, és ízű szárítmányát, vegeta, és maggi néven is emlegetik. Levelét, szárát, magjait fogyasztjuk. Leveleit friss fogyasztásra, szárításra, fagyasztásra az egész növekedési időszakban folyamatosan szedhetjük, és levesek, párolt zöldségek, húsok ízesítéséhez használhatjuk fel. Frissen szedett szárrészeivel szintén leveseket, zöldségételeket, salátákat fűszerezhetünk. Magvaival is salátákat, önteteket, sajtokat, baromfihúst, burgonyás és paradicsomos.

 Kerti ruta: Mediterrán származású, nálunk gyógynövényként (a rutingyártás alapanyagaként régóta termesztik. Meleg- és fényigényes. A könnyű, tápdús talajban érzi jól magát. A magját áprilisban vetjük ládába, és a szabdban készített, takarása nélküli növényágyban csíráztatjuk. A kis növénykéket 7 cm átmérőjű cserépbe ültetjük, és kiültetésig ebben neveljük. Szép kerti dísz, vagy napos helyen, teraszon mutatós cserepes növény. A friss levelei virágkompozíciókban is nagyon mutatósak. A szárított leveleket, terméseket száraz csokrok, egyéb kompozíciók készítéséhez is használhatjuk.
A friss leveleket alkalmasak levesek, saláták, húsok ízesítésére, a gyökereket pedig a petrezselyem gyökeréhez hasonlóan levesek, párolt húsokhoz használhatjuk. Virágzás előtt szedjük és kis csokrokba kötve, függesztve szárítjuk.
A friss hajtások az erre érzékeny embereknél érintésre bőrgyulladást okozhatnak.

Belépés

Keresés

Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala