Szombat
2024-04-27
8:53 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Február »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Február.

Feladataink:

-válogassuk át az elraktározott tavalyi termést,

-etessük a madarakat, ha szükséges,

-fagymentes időben metszhetünk, és ápolhatjuk a fáinkat,

-ha a talaj megszikkadt, elkezdhetjük az előkészítését,

-hordjuk ki a komposztot.

 

A gondos talaj előkészítés az egész tenyészidőt megalapozza:

A jó kertész a legfontosabb talajmunkákat már ősszel elvégezte. A megtisztított ágyások talaját fellazította, lefedte komposzttal és földdé érett trágyával. Az effajta talajtakarás a bio kertészkedésre való átállás évében valóságos csodát tesz. Enyhe napokon lazítsuk a földet.

Erre a legalkalmasabb az agyarkapa.

 

Mésztartalom vizsgálat:

Lehetőleg vizsgáljuk meg a talajt. Ha nincs mód laboratóriumi vizsgálatra, akkor a lakmusz papiros vizsgálat is megteszi. Ha túl savanyú, akkor mészkőpor vagy dolomit kiszórására van szükség. A növényzet nélküli homoktalajokat vékony rétegben Alginittal és agyagporral is meg kell szórni. Ezek fokozzák az ásványi anyag tartalmat, így javítják a minőségét.

A legfontosabb a komposzt, a gilisztahumusz, és a Cofuna kiszórása. Ezek fontos tápanyagokat tartalmaznak, és éltetik a mikroorganizmusokat.

A trágyát és a javító anyagokat sekélyen kapáljuk be, a felső rétegbe.

Mészkőporból, és dolomitbol négyzetméterenként 20dkg, Zeolitból 1-2kg, míg a szerves anyagokból min. 1-3kg szükséges.

 

A gyógynövénykomposzt:

A vadon termő és a kertünkben termesztett gyógynövényekből kiváló gyógyhatású komposzt készíthető. Lehetőleg minél több fajta, de legalább 5-féle gyógynövényt tegyünk bele. A legfontosabbak: a csalán, cickafark, fekete nadálytő, citromfű, bodza, kamilla, kakukkfű, stb.

A komposztot a talajra szórhatjuk, vagy a sima komposzttal keverve adagolhatjuk ki. Ezt is be kell a talajba dolgozni, agyarkapával.

 

Melegágy melegtalppal:

Melegtalpnak a lótrágya a legjobb. Ha nincs, pótolhatjuk 10kg szalma, 1kg szaruforgács, és 1kg tehéntrágyával.

A szalmát 1 hétig áztassuk hordóban, vagy öntözzük. A kiásott ágyásba terítsük a szalmát, és meglocsoljuk a 3liter vízben megerjesztett szaruforgáccsal és trágyával. 1hét múlva 20-30cm humuszos földdel lezárjuk, és föléhúzzuk a fólia alagutat. Az érési folyamat beindul, és ez adja a fűtést.

 

A dongók:

A dongók nőstényei tavasszal helyezik el a tojásaikat, kis földbevájt lyukakba. Virágporból, és mézből élnek. Miközben a táplálékukat keresik, beporozzák a gyümölcsfák virágait. Óvjuk őket. 


Gyümölcsfák metszése februárban

Mivel a téli metszést már november közepétől meg lehet kezdeni, a gyenge fejlődésű, idős alma- és körtefák már ősz végén metszhetők, de legkésöbb február elejéig. Idősebb almafélék fáinak ritkító metszését decembertől februárig időszerű elvégezni.

Erős hajtást, amely nem hozna virágot, március-áprilisban közvetlenül a virágzás megindulása elött egy mérsékelt metszésben kell részesíteni.

Február végétől minden minden olyan fa metszhető, amelyek legalább 4-5 éve telepítettünk. A diófának (csak korona kialakítása céljából metszük) ez az időszak kedvezőbb, mint a nyár.A munkákat száraz és fagymentes időben végezzük. A sebek kezeléséhez sebkezelő anyagot használjunk.A csonthéjas gyümölcsfákat lehetőleg lombos állapotban metszük: cseresznyét júliusban, meggyet, szilvát, őszibarackot augusztustól szeptember közepéig.

Ha a nyári metszés elmaradt , február-márciusban pótolható. Ha a hajtásnövekedés nagyon gyenge, szintén korán februárban kell a metszést elvégezni.Fiatalabb fákon a legjobb márciustól áprilisig, tél végén, a rügyfakadás elött és a talaj felengedése után a metszést elvégezni.

A gyümölcsfametszés fő célja a növekedés és a terméshozás közötti egyensúly biztosítása.A legjobb termőkorban jön el annak az ideje, hogy a fiziológiai egyensúlyt - ellenörző és ritkító metszésekkel - ameddig csak lehet, fenntartsuk.Idős fák, amelyek már csak termő hajtást produkálnak, gyorsan elöregszenek. Ilyen állapotban a fát intenzívebb metszéssel (fiatalító metszés) erőteljesebb hajtórügyképzésre lehet serkenteni.A helyes metszés a gyümölcsfa teljesítőképességét növeli és meghosszabbítja. A fa termése legyen inkább közepes, de minden évben rendszeres.

Nagyon hátrányos, ha nagyon magasra nő a gyümölcsfa, és a termés egy része elérhetetlen magasságban van. Ha a korona belső részébe bőséges fény és levegő jut be, növekszik a fa ellenálló képessége, egészségi állapota és hozama.Minden metszés élénkíti afejlődést.

Gyenge vagy hosszúra metszés után gyenge a hajtásnövekedés.Erős vagy rövidre metszés erős hajtásnövekedést eredményez.Gyengébben fejlődő fákat erőteljesebben, erősebb fejlődésűt gyengébben kell metszeni, hogy bekövetkezzék.

Belépés

Keresés

Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala