Péntek
2024-04-19
9:20 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2012 » December » 1 » December a kertben: még ilyenkor is lehet dolgunk!
6:07 PM
December a kertben: még ilyenkor is lehet dolgunk!

Amint megjön a tél, zöldséges kertünkben már csak a rövid tenyészidejű zöldborsót lehet elvetni, természetesen csak az enyhébb fagymentes napokon, 8-10 cm mélyen, a jövő évi átteleltetéshez. Az ilyen fajta tél alá vetésnél, amikor a levegő erősen lehűl, és ezt követően ültetjük el a magvakat, a tavaszi vetéshez képest korábban érik be a termésünk.

Lássuk, hogy a legkedveltebb zöldségfélékkel mi a teendőnk decemberben! A dughagymák közül csak a csávázott (előzetesen gombaölővel kezelt) hagymák megfelelőek a téli ültetéshez. A korábbi ültetésűeket mindemképpen meg kell szabadítani a kórokozóktól, nehogy tovább fertőzzék az újonnan ültetett hagymákat. Fóliatakarás alatt a sóskaágyás is eredményezhet kora tavasszal szedhető leveleket. Ez a takarás nem csak a növény fejlődését segíti elő, de megvédi a kórokozóktól is. A termőterületüket szalmával kell letakarni, így nem fagy meg a talaj alatta. Egyébként a téli hideg nem különösebben ártalmas ezekre a növényekre, például a téli póréhagyma akár az egész évszakban szedhető.

A kelbimbókat az első fagyok beállta előtt időszerű leszedni, de még később is lehetséges. A téli fajtáknak a növekedése a tél beköszöntésekor sem áll le, csak természetesen nagyon lelassul. Leszedni csak a kellő nagyságot elért bimbót lehet. Mindig csak annyi kerüljön leszedésre, amennyit éppen elfogyasztunk. A csicsóka jobban átvészeli a telet a talajban, mint egy pincében vagy tároló helyen. Ezért szintén csak annyit szedjünk le, amennyire éppen szükségünk van.

A brokkoli általában képes átvészelni a nem túl zord teleket, még a szabadban is. A feketegyökérnél ügyelni kell a leszedésre, mert ha megsérül vagy a benne lévő folyadék kifolyik, akkor elértéktelenedik. Leszedve, eltárolható a pincében, hűvös, nyirkos homok közé rétegezve, ügyelve a homok állandó nedvességére, ellenkező esetben kiszáradhat és megfonnyad.

A télire elrakott zöldségfélék állandó és pontos ellenőrzést igényelnek. Ilyenkor a káposztafejekhez, a karalábé gumóhoz és a karfiolrózsákhoz hasonlóan a gyökérzöldségek (pl. sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, téli retek, és zeller) is gondos átválogatást igényelnek. Tárolási helyük hőmérséklete pedig lehetőleg 0-2 °C között legyen. Az eltárolt burgonyát is gondosan át kell válogatni, tárolási hőmérséklete pedig kicsit magasabb, mint az előző zöldségeké.


http://www.epitinfo.hu/index.php/articles/1/56996/december-a-kertben-meg-ilyenkor-is-lehet-dolgunk?wa=eepi0850h/


Megtekintések száma: 1453 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Naptár
«  December 2012  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala