Csütörtök
2024-03-28
11:49 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2012 » November » 2 » Novemberi kerti teendők - 1. rész
4:38 PM
Novemberi kerti teendők - 1. rész
Novemberi kerti teendők - 1. rész
Talán ez a legmozgalmasabb hónap, ami a kerti munkákat illeti, de ne feledjük, hogy a mostani munkával sok időt és energiát takarítunk meg tavasszal!

Melyek a legfontosabb novemberi kerti teendőink?

 

Jóllehet ez a hónap nedves és hideg, nem szabad elcsüggednünk, talán nyílik még egy pár őszirózsa és liliom, talán lesz még néhány díszcserje és díszbabér bogyó az ágakon, amik felvidítják a zord napokat. Ebben a hónapban értékeljük a legjobban az örökzöld növényeket, amelyeket ültettünk. Ha az időjárás nem volt túl zord, talán még van időnk bemenni az ősz színeiben pompázó kertünkbe. Lehet, hogy ez a legmozgalmasabb hónap, ami a kerti munkákat illeti, de ne feledjük, hogy a mostani munkával sok időt és energiát takarítunk meg tavasszal.

 

A novemberi kerti munkák előkészítése


Ilyenkor jelennek meg az új katalógusok a tavaszi vetésre való magokkal, szóval itt az ideje, hogy egy csésze tea mellett eldöntsük, hogy mit szeretnénk termeszteni jövőre. Rendeljük meg a magokat, mielőtt még kiürülnének a készletek.

 

Szaporítás


Ha van afrikai ibolyánk, itt az ideje, hogy levágjunk róla egy pár levelet, elültessük egy cserépbe, és melegházba tegyük. Ha nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust, akkor tegyük az ablakpárkányra, ahol nem éri közvetlen napfény. Ha már elvetettük a szívós évelő növények magjait, akkor a fagyos időkben védenünk kell őket talajtakaró növényekkel.

 

Védelem-talajtakaró

 

Amikor az olyan gumós növényeket akarjuk növekedésre bírni, mint a jácint, miután kibújtak tegyük egy hideg ablakpárkányra, és bizonyosodjunk meg róla, hogy nem éri őket közvetlen napfény.

Ha szeretjük a cikláment, akkor már most vessük el a magokat, hogy jövő Karácsonyra szépek legyenek. Melegházra vagy más meleg helyre lesz szükségünk ahhoz, hogy megóvjuk a hőmérsékletingadozásoktól.

 

Metszés - az egyik leghasznosabb őszi kerti munka


A hónap vége felé metsszük meg a lombhullató fákat és cserjéket, beleértve ebbe a gyümölcsfákat és bokrokat is. Gondoskodjunk mulcsról a megmetszett fák és cserjék köré.

 

Őszi ültetés


A fás dugványokat, amiket a tavaly ősszel vágtunk, most ki lehet ültetni az állandó helyükre. Ha nincs hunyorunk, menjünk és vegyünk! Ültessük el, hogy télen, illetve kora tavasszal is legyen virág a kertünkben.

Hagyományosan, ebben a hónapban kell elültetni a fákat és a cserjéket, jóllehet én személy szerint tavasszal szeretem elültetni őket, amikor látom a lombozatukat is. Nekem nem volt gondom a tavaszi hidegebb talajjal. Amikor cserjéket ültetünk, karózzuk és öntözzük meg őket, majd tegyünk egy réteg mulcsot a tövükhöz.

 

Ültetés-öntözés-mulcsozás

 

Ebben és az elkövetkező hónapokban elmehetünk a kertészközpontokba, hogy meglessük, melyek azok a növények, amelyek jól mutatnak egész télen. Ha megtaláltuk a megfelelőt, vegyük meg és ültessük el.

Védjük meg az újonnan ültetett fákat és cserjéket az erős szelektől és a zord időtől. Most ültessük el a gyümölcsfákat és bokrokat.

Még mindig nem késő eltenni a tavaszi gumós virágokat – rakjunk liliomot és tulipánt a következő évre. Ha szeretjük a rózsákat, akkor most van itt az ideje, hogy szabadgyökeres rózsákat vásároljunk. Sokkal olcsóbbak, mint az elültetettek, és jobban megtelepszenek a meleg őszi talajban.


http://www.edenkert.hu/profi-kertesz/aktualis-kerti-munkak/novemberi-kerti-munkak/4206/

Megtekintések száma: 1285 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Naptár
«  November 2012  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala