Csütörtök
2021-10-28
0:13 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2013 » November » 24 » Decemberi kertészkedés
1:57 PM
Decemberi kertészkedés
Decemberi kertészkedés
Sokan azt hiszik, hogy kicsit késő decemberben a növények téli ápolásáról beszélni, de az igazság az, hogy a legtöbb termelő úgy gondolja, ez a periódus a legkritikusabb és a legmegterhelőbb a növények számára.

December van - mit tegyek?

 

Decemberben a langyos napsütés és a szél kiszárítják a növények leveleiből és ágaiból a nedvességet, mialatt a gyökér nem is tudja pótolni azt a fagyott föld miatt. Ezért, ha eddig halogattuk a munkát, ne aggódjunk emiatt, de ne is késlekedjünk tovább.

 

Fák és bokrok metszése


Azokon a napokon lenne előnyös megejteni a fák és bokrok metszését, amikor kellemes idő van a kinti tevékenységekre. Azokat a fákat kell a legkorábban megmetszeni, amelyek a metszés következtében „vérezni" fognak késő télen vagy kora tavaszzal. De el kell mondjuk, hogy ez a „vérzés" nem jelent károsodást a fának, hiszen ezáltal csak egy védő festékréteget képez a sebre. Szóval, ha van juharfánk, aminek metszésre van szüksége, metsszük meg most, vagy várjunk vele a nyár közepéig. Elsősorban az elhalt és beteg ágakra kell odafigyelni. Ha a fa szimmetriáján szeretnénk javítani, de a fa túl gyorsan nő és korlátozni szeretnénk ebben, a legjobb, ha várunk nyárig a metszéssel, hiszen a téli metszés serkenti a hajtások növekedését, míg a nyári visszafogja azt.

 

fák-metszése
Fák metszése

 

Ne metsszük meg a cserjéket gondolkozás nélkül

 

Mielőtt megmetszenénk a cserjéket, jó lenne ha tájékozódnánk a virágzási szokásaikról, ellenkező esetben több kárt okozunk majd a metszéssel, mint hasznot. A legtöbb korán virágzó cserje már ősszel elkezdi a rügyeit hozni, így a túl átfogó metszés ahhoz vezet majd, hogy kevesebb virágot hoz tavasszal. Ajánlott úgy megmetszeni a cserjéket, hogy azoknak megmaradjon a természetes formájuk. Ez általában azt jelenti, hogy a metszés csak egy ritkító művelet, vagyis csak az elhalt, beteg ágakat kell eltávolítani.

Mielőtt elégetnénk ezeket az ágakat, válogassuk ki azokat, amelyeket a következő évben fel tudunk használni a növények kitámasztására. Sok alacsony növésű évelő növényt, mint a macskafarkú veronikát, a sarlós gamandort, a cserjés pimpót, a szépecskét és a dercefűt nagyon hatásosan és esztétikusan ki lehet támasztani ezekkel a gallyakkal, ha köréjük szúrjuk a földbe még mielőtt megnőnének. Ha a kitámasztandó növény olyan, amely sorban nő, a legyező alakú támasz a legjobb, ezért a kiválogatott lemetszett ágakat le kell fektetni a földre, és egy nehéz deszkával lefedni ezeket, hogy elnyerjék a kívánt formát.

 

Rovarok


Azoknak, akik olyan részeken élnek, ahol a hernyók, a gyapjaslepkék vagy az éjjeli lepkék is, előnyös lenne kis időt szánniuk télen ezen rovarok tojásainak megkeresésére és elpusztítására. A hernyók mahagónibarna egyedei fiatal gallyakon élnek egy olyan kötegben, amely majdnem teljesen beburkolja őket. A legjobb mód, hogy megszabaduljuk ezektől az, ha levágjuk az ágakat a tojásokkal és elégetjük ezeket. A gyapjas- és az éjjeli lepkék fürtökben rakják le a tojásaikat. Hasznos téli házimunkának számít, ha eltávolítjuk ezeket a tojásokat egy kreozollal nedvesített ecset segítségével.

 

bokrok-metszése
Megmetszett bokrok

 

Bármely kerti hulladék, amelyet rovar vagy gomba támadott meg, alkalmatlan komposzt készítésére, el kell égetni ezeket. Ez vonatkozik például a bazsarózsa felső részére, amelyen szürkerothadást okozó gomba jelenhet meg és a lehulló rózsalevelekre, amelyeken a fekete penész spórái jelenhetnek meg.

 

Szaporítás


Nincs késő kemény dugványokat levágni a lombhullató cserjékről. Ezeket kb. 15-25 cm hosszúgágúra kell vágni és nedves homokba vagy tőzeglápba dugni és hideg, de nem fagyos helyen tartani a tél idejére. Ha egy melegházban olyan örökzöld - hajtások vannak, mint az Arbovitae, a tiszafa, a boróka, a sarlós gamandor vagy a kecskerágó, ezek mellé be lehet illeszteni az egyéb dugványokat.

 

Erőltetett rügyfakadás


A rügyeket hamarabb ki lehet bújtatni, ha kintről melegházba vagy házba visszük a növényt. Ne tegyük ki őket hirtelen túl magas hőmérsékletnek. Adjunk nekik pár hetet 10°C-os hőmésrsékleten, majd növeljük ezt 18°C-ra.

Megtekintések száma: 959 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Naptár
«  November 2013  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala