Csütörtök
2024-03-28
9:48 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2013 » Február » 10 » Február a kertben
6:09 PM
Február a kertben
Néhány napos,  enyhe nap után a február megajándékoz bennünket az első tavaszi virágokkal. Védett helyen már előbújik a téltemető a korai krókusz és a hóvirág. De ugyanilyen gyorsan újra hótakaró alá kerülhetnek. A tavaszi virágokban ez azonban nem tesz kárt. Ha hideg csomagolás elolvad, tovább virágoznak, mintha mi sem történt volna.

Lassan a kerti munka is elkezdődhet. Használjon ki minden kedvező napot, hogy márciusban ne legyen egyszerre annyi tennivaló.

A konyhakertben
Gondoskodjon már februárban a tavaszi vetőmagokról. Az előző évről megmaradt (felbontott) vetőmagot vesse csíráztatási próba alá. Tegyen 10 magot nedves papír közé. Ha több, mint 5 kicsírázik, érdemes elvetni.
Ne spóroljon, ha vetőmagot vásárol. Csak a minőségi vetőmagok garantálják a jó termést. Ha meg nem készítette el a zöldségágyás tervét, most már feltétlenül tegye meg. A cserélendő és vegyes kultúrákat gondosan fel kell tüntetni. Ezzel elkerülhető a talaj egyoldalú kihasználtsága.

Talaj-előkészítés
Jó időben szórhat trágyát és meszet az ágyásokra. Ezeket a hó bemossa földbe. Csak ott használjon mésztartalmú trágyát, ahol a talaj valóban mészhiányos. A kereskedelemben kapható olyan mészteszt, mellyel rövid idő alatt megállapítható, hogy a kert földje savas, lúgos vagy kiegyensúlyozott. A legtöbb növény számára az enyhén savas (6-7-es pH értékű) talaj előnyos.
Ha a föld nem fagyos, gondozhatja az ágyásokat komposzttal vagy trágyával. Ezeket a felső talajrétegbe kell begereblyézni.

A melegház felfűtése
Február eleje és közepe között kell beüzemelni a melegházban a padlófűtést. A talajt 60-70 cm mélyen kell felásni. (A fagy miatt jobb ezt a munkát még késő ősszel elvégezni).
A mélyedést töltse meg friss lótrágyával, 30-40 cm vastagon döngölje le. A legfelső réteg 20 cm-nyi jó érett humusz legyen. Zárja be az ablakokat. Néhány nap múlva a forró, rothadó trágya úgy felmelegíti a földet, hogy kedvező időben el lehet vetni az első magokat.

Korai vetés
Üvegházban vagy meleg trágyaágyásban már február második felében lehet karalábét, tavaszi salátát és retket vetni. A karalábét és a salátát ablakpárkányon hajtassa elő. Ezeket a növényeket márciusban már ki lehet ültetni a kertbe, elsősorban fóliasátorban. A zellert is korán el kell vetni, mert lassan fejlődik. Csíráztatásához sok melegre van szükség. Ezért már februárban cserépben vagy üvegházban kell előnevelni.
Az enyhébb napok azonban ne tévesszék meg. A tél meg itt van! A hideg, nedves földbe elvetett magok elpusztulnak. Csak egészen enyhe időben lehet február közepétől elkezdeni a bab és spenót vetését. Ha biztosra akar menni, 2-2 babszemet tegyen cserépbe, jó védetten, üveg mögött, mérsékelt melegben csíráztassa elő.

A fűszerkertben
A fűszer- és gyógynövények birodalmában még nyugalom uralkodik. Csak a téli zöldfűszerekből nagy a kínálat: kanálfű, téli porcsin, petrezselyem, borbálafű. Az ablakpárkányon folyamatosan zöldell a zsázsa. E zöldfűszerekkel megelőzhető a kezdődő tavaszi fáradtság. Már február közepétől (amikor a nap már erősebben süt) előnevelhető ablakban vagy melegházban a bazsalikom és az egynyári majoránna. Már a turbolyát is érdemes elvetni.

A gyümölcsösben
Februárban, amikor meleg nappalok és fagyok éjszakák váltogatják egymást, egyes gyümölcsfák veszélyben vannak. A sejtnedvek kitágulnak – a kéreg megrepedhet. Hogy az ilyen hőmérsékletváltozással járó következményekket elkerülje, kenje be a fatörzseket meszes lével. A világos szín visszaveri a napsugarakat, ezáltal enyhíti a szélsőséges hőingadozásokat. A kereskedelmi forgalomban kapható fatörzsvédő készítmény, mely mészen kívül kéregápoló anyagokat is tartalmaz. Ha ezt a keveréket permetezi a ribizli- vagy málnabokrokra, a vastag, duzzadt rügyeket megvédi a madaraktól.

Milyen tennivaló van még?
Ezekben a hetekben kell elvégezni a bokrok és zöldségábyások takarítását. A felaprított ágak kiválóan alkalmasak komposztáláshoz. Fagymentes napokon, ha nincs hó, ne feledkezzen meg az örökzöldek megöntözéséről.
A tojókosarakat legkésőbb most kell kitakarítani. Tegyen fel újakat is, így a madarak időben hozzászokhatnak a fészekhez.

Természetes növényvédelem
– A lemetszett ágak egy részét halmozza fel a bokrok alatt vagy a kert egy nyugodt sarkában. Ez a növényvédelemben fontos szerepet betöltő hasznos rovarok élettere lesz.
– Lehetőség szerint kerüljük az olajtartalmú készítményeket. Ezek elpuszítják az átelelő hasznos rovarokat.
– Az enyvgyűrűket el lehet távolítani.
– Meleg napokon kirepülnek az első bimbólyukasztó bogarak. Kössön a törzsek köré hullámpapír csíkokat és kora reggel ellenőrizze, nem bújt-e meg ilyan bogár a papír alatt.
– Most könnyen észrevehetőek a vértetűtlepek. Ezeket le kell kefélni vagy páfránykivonattal be kell kenni.

Összefoglalás
Vetés – melegágy: saláta, retek, zeller, bab, karalábé, bazsalikom, majoránna, turbolya, nyári virágok.
Szabadban: bab, spenót.
Ültetés: rózsa, begónia előhajtatása.
Gondozás: talaj-előkészítés, komposzt és trágya szétszórása, metszés, örökzöldek öntözése, balkon- és szobanövények átültetése, visszavágása.
Betakarítás: galambbegysaláta, vörös, cikóriasaláta, káposzta, kelbimbó, póréhagyma, kanálfű, téli porcsin, borbálafű, petrezselyem, zsázsa.

A hónap ötlete
Recept a fa bemeszeléséhez: készítsen sűrű folyadékot agyagos földből. Ezt keverje össze zsurlólével, gilisztaölő varádicsból készült teával és algamészszel. Keverjen még hozzá friss tehéntrágyát. Ez a keverék védő és gyógyhatású.

Jeni Zsuzsanna

http://www.ideal.hu/sectioncsalad/94-oekozona/103480-februar-a-kertben.html
Megtekintések száma: 1702 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Naptár
«  Február 2013  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala