Szeretnék
mindenkit megnyugtatni, hogy van megoldás, bármennyire is tönkretettük
környezetünket, a fákat, a növényeket, bármennyire is kiirtottuk a
hasznos élőlényeket, a katicákat, a fürkészdarazsakat és társaikat. Aki
kipróbálja az általunk említett módszereket, meglátja, hogy egy-két éven
belül visszaáll a természet védekező mechanizmusa.A jó föld
A legfontosabb dolog, amire nagy hangsúlyt kell fektetni, az a föld,
legyen szó zöldségesről, gyümölcsösről vagy szántóföldről. Ez alatt nem
azt értem, hogy van-e ennyi meg ennyi nitrogén, kálium, foszfor, ilyen
és olyan makro- és mikroelem a földben. A legfontosabb, hogy legyen
benne élet, ezt pedig j
... Tovább »
A biokerttel foglalkozó oldalakat lapozgatva találtam az alábbi
érdekes ötleteket, tanácsokat. Érdemes olvasgatni, hátha valaki még nem
ismeri egyiket-másikat.
- A káposztát sikeresen védhetjük a káposztalepke hernyóinak
kártételétől, ha a sorközökbe kaprot, paradicsomot, büdöskét vagy más
erős illatú növényt ültetünk.
- Ha a bab és a borsó letermett, a szárát ne húzzuk ki, hanem a föld
fölött vágjuk el. Így a nitrogén gyűjtő gyökérzet a talajban marad.
- A bogyósokat nem szabad állati eredetű trágyával, ill. ennek trágya levével trágyázni!
- A bogyósok metszése egyszerű, csupán a legöregebb hajtásokat vegyük ki.
- A turbolya a salátaféléket megóvja a lisztharmattól, és erősebb
szaga elriasztja a tetveket, csigákat, de még a hangyákat is.
- Paradicsom és a burgonya szár- és gumórothadása ellen sov
... Tovább »
Visszamehetünk a történelemben is, mert az egészséges táplálkozás ismereteit
generációk adták tovább. Nem is annyira tudományos, mint tapasztalati ismeretek
voltak ezek. Mit termesszünk a házi kertben, mit lehet eltenni télire, stb. Eme
„európai” ismereteket lassacskán kezdik komolyan venni az USA-ban is. Coca-cola
és Mc.Donald’s ide-oda, amerikai tudományos vizsgálatok igazolták, hogy az „öreg
Európa” ízlése volt a jó! Csak kivonatosan szeretném itt ismertetni eme
megállapításokat. (Hiszen könyvtárnyi irodalma van a témának.)
BROKKOLI (Rák, húgyúti fertőzések, csontritkulás, megfázások ellen) A brokkoli
az első számú rákellenes zöldség. Egy adagja (200 g) fedezi a napi
C-v
... Tovább »
A természetes biokertben is kötelezõ a tél végi lemosó permetezés olyan
szerekkel, amelyek nem felszívódó, természetes alapanyagokból állnak. A
mészkénlevet régebben minden nagyobb termelõ maga fõzte, aztán a
különféle kész vegyszerek háttérbe szorították ezt a környezetkímélõ
szert. Gyümölcstermelõ szakcsoportok lassan újra elkezdték a fõzést, vas
üstben, 1.1 súlyrész oltatlan meszet 10 súlyrész vízzel forrásig
hevítve a 2 súlyrészt finoman porított (ventillált) kénport kis
részletekben folytonos kavarás közben 40*50 percig fõzve. Az elpárolgott
vizet 5 percenként meleg vízzel pótolva – amit a fõzõkanálon bejelzett
eredeti szintmagassággal ellenõrizhetünk. Ezt a törzsoldatot 5 %- ra
(100 liter víz, 5 liter mészkénlé) hígítsuk. Akkor végezzük a lemosó
permetez&eacu
... Tovább »
Januárban
már egyre hosszabbak a nappalok. Közeleg a tavasz, a természetet még a
tél uralja. A föld még megközelíthetetlen a kertész számára. A
kertészeti év azonban már elkezdődik.
A konyhakertben – Frisset a hideg ellenére Ha
előre gondoskodott róla, még mindig talál friss terményt a szabadban:
galambb
... Tovább »
A bimbóskel nem igényes növény, szinte minden kertben
megtermelhető. A kifejlett növények jól tűrik a hideget, sőt a kemény
téli fagyokat is.
Aki
az életének nagyobb részét a természetben - kertben, mezőgazdasági
nagyüzemben, erdőben - töltötte el, az akarva-akaratlanul szelektál az
őt körülvevő élőlények között.
Akadnak, amelyekhez kevésbé kötődik és vannak, amelyekhez érzelmileg
szorosan kapcsolódik. Ezen utóbbiak közé természetszerűen főként azok
az élőlények sorolódnak, "akikhez" valamilyen kellemes élmény, emlék
fűződik.
Számomra a termelt növények közül a bimbóskel egyike az emlékezetes
növényeknek. Hogy miért? Az ötvenes évek elején (amikor ezt a növényt a
nagyközönség még alig ismerte nálunk) az akkor á
... Tovább »
Számos zöldségfajta mínuszokban mérhető
időjárási viszonyok között is frissen áttelel a kertben. Az ízletes,
vitaminban gazdag főételeket, körítéseket, salátákat tavaszig sem kell
nélkülöznie, aki családja egészségéért kertészkedik.
Tudnunk
kell, hogy a fagyról a konyhába kerülő zöldségfélék nyomásra
érzékenyek, törnek. Mindig annyit kell szednünk, amennyit majd – miután
felengednek – elkészítünk, elfogyasztunk. Ugyanis a fagyott konyhakerti
növények romlékonyak.
A bimbóskel késői fajtái enyhébb teleken, szélvédett helyen januárig,
vagy akár február végéig az ágyásokban maradhatnak. A nagy leveleket
azért nem szabad ősszel leszedni róla, mert ezek védik a hidegtől.
Minél erősebb a fagy, annál szorosabban borulnak a növény köré, s óvják
a száron l&
... Tovább »
Valóban törölni szeretnéd a cikket kedvenceid közül?
Kedvencekhez adom »
Törlés a kedvencek közül »
A cikk mentve a kedvencek közé.
A cikk sikeresen törölve a kedvencek közül!
A hirtelen leesett hó és a ráfagyott ónos eső nagy erőpróba
elé állítja madarainkat a tél közepén. A természetvédő szakemberek
számos helyen segítik a rag
... Tovább »
Beköszöntött a zord, igen fagyos idő, szárnyas barátaink nem találnak
maguknak eleséget – ezért be kell avatkoznunk. A ház körül van sok
praktika, amivel a természetben itt telelő madarak túlélését
segíthetjük. Amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró, érdemes
körülnézni a kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi
tudja megvédeni őket a hidegtől. Ilyenkor felerősödik a tűlevelű és
örökzöld növények szerepe: a tobozok, magvak élelmet, a növények
búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van,
ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is a madarak búvóhelyéül
szolgálnak, ezért ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket – az
elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le
mindenütt. Hadd húzód
... Tovább »