Kedd
2024-04-23
7:54 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

katicaSzeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy van megoldás, bármennyire is tönkretettük környezetünket, a fákat, a növényeket, bármennyire is kiirtottuk a hasznos élőlényeket, a katicákat, a fürkészdarazsakat és társaikat. Aki kipróbálja az általunk említett módszereket, meglátja, hogy egy-két éven belül visszaáll a természet védekező mechanizmusa.A jó föld

A legfontosabb dolog, amire nagy hangsúlyt kell fektetni, az a föld, legyen szó zöldségesről, gyümölcsösről vagy szántóföldről. Ez alatt nem azt értem, hogy van-e ennyi meg ennyi nitrogén, kálium, foszfor, ilyen és olyan makro- és mikroelem a földben. A legfontosabb, hogy legyen benne élet, ezt pedig j ... Tovább »

Megtekintések száma: 1275 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2011-06-04

1.  Hagyjuk meg kertünkben itt-ott a „maguktól nőtt” bokrokat, pl. bodza, mert ezek bogyóit a madarak szeretik.


2.  Ültessünk illatozó, évelő növényeket (pl. nyári orgona, hibiszkusz) a szép tarka lepkék számára.
 

3.  Foltokban hagyjuk meg a csalánt is, mert a szép lepkék hernyói ezeken élnek, táplálkoznak és bábozódnak be.
 

4.  Ne nyírjuk le mindenütt a füvet, hagyjuk néhol szárba szökkenni - a gyomokkal együtt. Tücskök, szöcsk&ea ... Tovább »

Megtekintések száma: 1429 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2011-06-04

A biokerttel foglalkozó oldalakat lapozgatva találtam az alábbi érdekes ötleteket, tanácsokat. Érdemes olvasgatni, hátha valaki még nem ismeri egyiket-másikat.

- A káposztát sikeresen védhetjük a káposztalepke hernyóinak kártételétől, ha a sorközökbe kaprot, paradicsomot, büdöskét vagy más erős illatú növényt ültetünk.

- Ha a bab és a borsó letermett, a szárát ne húzzuk ki, hanem a föld fölött vágjuk el. Így a nitrogén gyűjtő gyökérzet a talajban marad.

- A bogyósokat nem szabad állati eredetű trágyával, ill. ennek trágya levével trágyázni!

- A bogyósok metszése egyszerű, csupán a legöregebb hajtásokat vegyük ki.

- A turbolya a salátaféléket megóvja a lisztharmattól, és erősebb szaga elriasztja a tetveket, csigákat, de még a hangyákat is. 

- Paradicsom és a burgonya szár- és gumórothadása ellen sov ... Tovább »
Megtekintések száma: 4653 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2011-05-12

Az egészséges táplálkozás ABC-je

Visszamehetünk a történelemben is, mert az egészséges táplálkozás ismereteit generációk adták tovább. Nem is annyira tudományos, mint tapasztalati ismeretek voltak ezek. Mit termesszünk a házi kertben, mit lehet eltenni télire, stb. Eme „európai” ismereteket lassacskán kezdik komolyan venni az USA-ban is. Coca-cola és Mc.Donald’s ide-oda, amerikai tudományos vizsgálatok igazolták, hogy az „öreg Európa” ízlése volt a jó! Csak kivonatosan szeretném itt ismertetni eme megállapításokat. (Hiszen könyvtárnyi irodalma van a témának.)

BROKKOLI (Rák, húgyúti fertőzések, csontritkulás, megfázások ellen) A brokkoli az első számú rákellenes zöldség. Egy adagja (200 g) fedezi a napi C-v ... Tovább »

Megtekintések száma: 1246 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2011-05-12

A természetes biokertben is kötelezõ a tél végi lemosó permetezés olyan szerekkel, amelyek nem felszívódó, természetes alapanyagokból állnak. A mészkénlevet régebben minden nagyobb termelõ maga fõzte, aztán a különféle kész vegyszerek háttérbe szorították ezt a környezetkímélõ szert. Gyümölcstermelõ szakcsoportok lassan újra elkezdték a fõzést, vas üstben, 1.1 súlyrész oltatlan meszet 10 súlyrész vízzel forrásig hevítve a 2 súlyrészt finoman porított (ventillált) kénport kis részletekben folytonos kavarás közben 40*50 percig fõzve. Az elpárolgott vizet 5 percenként meleg vízzel pótolva – amit a fõzõkanálon bejelzett eredeti szintmagassággal ellenõrizhetünk. Ezt a törzsoldatot 5 %- ra (100 liter víz, 5 liter mészkénlé) hígítsuk. Akkor végezzük a lemosó permetez&eacu ... Tovább »
Megtekintések száma: 4851 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2011-02-07

Január a kertben

Januárban már egyre hosszabbak a nappalok. Közeleg a tavasz, a természetet még a tél uralja. A föld még megközelíthetetlen a kertész számára. A kertészeti év azonban már elkezdődik.



A konyhakertben
– Frisset a hideg ellenére
Ha előre gondoskodott róla, még mindig talál friss terményt a szabadban: galambb ... Tovább »
Megtekintések száma: 1190 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-31

A bimbóskel nem igényes növény, szinte minden kertben megtermelhető. A kifejlett növények jól tűrik a hideget, sőt a kemény téli fagyokat is.

Aki az életének nagyobb részét a természetben - kertben, mezőgazdasági nagyüzemben, erdőben - töltötte el, az akarva-akaratlanul szelektál az őt körülvevő élőlények között.

Akadnak, amelyekhez kevésbé kötődik és vannak, amelyekhez érzelmileg szorosan kapcsolódik. Ezen utóbbiak közé természetszerűen főként azok az élőlények sorolódnak, "akikhez" valamilyen kellemes élmény, emlék fűződik.

Számomra a termelt növények közül a bimbóskel egyike az emlékezetes növényeknek. Hogy miért? Az ötvenes évek elején (amikor ezt a növényt a nagyközönség még alig ismerte nálunk) az akkor á ... Tovább »

Megtekintések száma: 1103 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

Számos zöldségfajta mínuszokban mérhető időjárási viszonyok között is frissen áttelel a kertben. Az ízletes, vitaminban gazdag főételeket, körítéseket, salátákat tavaszig sem kell nélkülöznie, aki családja egészségéért kertészkedik.

Tudnunk kell, hogy a fagyról a konyhába kerülő zöldségfélék nyomásra érzékenyek, törnek. Mindig annyit kell szednünk, amennyit majd – miután felengednek – elkészítünk, elfogyasztunk. Ugyanis a fagyott konyhakerti növények romlékonyak.

A bimbóskel késői fajtái enyhébb teleken, szélvédett helyen januárig, vagy akár február végéig az ágyásokban maradhatnak. A nagy leveleket azért nem szabad ősszel leszedni róla, mert ezek védik a hidegtől. Minél erősebb a fagy, annál szorosabban borulnak a növény köré, s óvják a száron l& ... Tovább »

Megtekintések száma: 988 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

Életmentő madáretetés
A hirtelen leesett hó és a ráfagyott ónos eső nagy erőpróba elé állítja madarainkat a tél közepén. A természetvédő szakemberek számos helyen segítik a rag ... Tovább »
Megtekintések száma: 1161 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

Beköszöntött a zord, igen fagyos idő, szárnyas barátaink nem találnak maguknak eleséget – ezért be kell avatkoznunk. A ház körül van sok praktika, amivel a természetben itt telelő madarak túlélését segíthetjük.
Amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró, érdemes körülnézni a kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Ilyenkor felerősödik a tűlevelű és örökzöld növények szerepe: a tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér.
A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is a madarak búvóhelyéül szolgálnak, ezért ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket – az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzód ... Tovább »
Megtekintések száma: 1028 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

« 1 2 3 4 »
Belépés

Keresés

Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala