Az egészséges táplálkozás ABC-je
Visszamehetünk a történelemben is, mert az egészséges táplálkozás ismereteit
generációk adták tovább. Nem is annyira tudományos, mint tapasztalati ismeretek
voltak ezek. Mit termesszünk a házi kertben, mit lehet eltenni télire, stb. Eme
„európai” ismereteket lassacskán kezdik komolyan venni az USA-ban is. Coca-cola
és Mc.Donald’s ide-oda, amerikai tudományos vizsgálatok igazolták, hogy az „öreg
Európa” ízlése volt a jó! Csak kivonatosan szeretném itt ismertetni eme
megállapításokat. (Hiszen könyvtárnyi irodalma van a témának.)
BROKKOLI (Rák, húgyúti fertőzések, csontritkulás, megfázások ellen) A brokkoli
az első számú rákellenes zöldség. Egy adagja (200 g) fedezi a napi
C-vitamin-szükségletet is. Fogyasszuk nyersen vagy csak enyhén pároljuk, így
megmaradnak értékes hatóanyagai!
BORSÓ (Magas koleszterinszint, fáradtság ellen) Egy adag főtt borsó (150 g)
fedezi a napi vasszükségletet és a szükséges rostanyagok ötödét. Csak rövid
ideig pároljuk!
BURGONYA (Idegesség, húgyúti fertőzések, megfázások ellen) Fogyasszunk gyakran
burgonyát köretként! Már két közepes nagyságú burgonya (200 g) fedezi a napi
káliumszükséglet felét. Héjában főzzük meg a kálium és a vitaminok miatt!
FOKHAGYMA (Megfázások, gombás fertőzés, trombózis, infarktus, hasi görcsök,
köhögés, hörghurut ellen) A fokhagyma nyersen hatékonyabb, mint főzve - a friss
gerezdeket olajban is eltehetjük. A fokhagymát köhögés esetén régi háziszerként
is alkalmazhatjuk: préseljünk szét egy gerezd fokhagymát, és adjunk hozzá
egy-egy evőkanál citromlevet és mézet!
HAGYMA (Érelmeszesedés, trombózis, megfázások ellen) Minél többet
fogyasztunk
belőle, annál jobb! Lehetőleg nyersen együk, vagy csak enyhén pároljuk.
Jó háziszer rekedtség esetén: aprítsuk fel a hagymát, és három evőkanál
mézzel
főzzünk szirupot belőle! 3x4 teáskanálnyi mennyiséget fogyasszunk a
tünetek
enyhüléséig!
KARALÁBÉ (Csontritkulás, megfázások, rák ellen) Nyersen fogyasszuk! Egy közepes
nagyságú karalábé fedezi napi C-vitamin-szükségletünket. A kisebb zsenge
leveleket is együk meg, mert nagyon magas az ásványianyag-tartalmuk!
KÁPOSZTA (Rák, székrekedés, teltségérzet, gyomorégés, böfögés ellen) Negyed fej
káposzta fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. Zsiradékkal készítsük! Külső
leveleit és a torzsát magas nitrát- és ólomtartalma miatt ne fogyasszuk! (A
káposztát gyakran az utak mentén termelik)
KUKORICA (Stressz, vérszegénység, fáradtság ellen) A kukorica csodálatos
energiapótló, gazdag szénhidrátokban és fehérjében, 100 g-ja már fedezi a napi
vasszükséglet felét - a konzervkukoricáé is!
PAPRIKA (Sejtkárosodás, székrekedés ellen) Magas C-vitamin-tartalma miatt
megfázások esetén részesítsük előnyben a paprikát! Egy közepesen nagy
pirospaprika a felnőtt szervezet napi C-vitamin-szükségletének 2-3-szorosát
tartalmazza.
PARADICSOM (Étvágytalanság, érelmeszesedés, magas vérnyomás, daganat ellen) Két
közepes nagyságú paradicsom fedezi a napi káliumszükséglet ötödét. Savtartalma
érettségével arányosan nő, ezért az igazán érett paradicsomokat részesítsük
előnyben!
PETREZSELYEM (Fáradtság, megfázások, fertőzések, étvágytalanság ellen) Igaz,
hogy 100 g petrezselyem 170 mg C-vitamint tartalmaz, ehhez azonban három csokrot
is el kell fogyasztani belőle! Használjuk a petrezselymet gyakrabban fűszerként!
RETEK (Rák, székrekedés ellen) Nyersen fogyasszuk snackként, két étkezés között!
Ahhoz, hogy friss maradjon, nedvesítsük be, és zacskóba téve tartsuk a
hűtőszekrényben!
SÁRGARÉPA (A bőr szerkezeti sérülései, éjszakai vakság,
székrekedés, megfázások
ellen) Egy-két sárgarépa - nyersen vagy párolva - fedezi a napi
béta-karotin-szükségletet. A sárgarépát aprítsuk fel, és csak röviden
pároljuk
tejben vagy zsiradékban!
SPENÓT (Sejtkárosodás, szív- és keringési panaszok, stressz, megfázások ellen)
Egy adag spenót (200 g) fedezi a napi káliumszükséglet felét. Mindig kevés
zsiradékkal készítsük! A spenótot sohase melegítsük, mert ez által rákkeltő
anyagok keletkezhetnek benne!!!
ZELLER (Székrekedés, sejtkárosodás, magas vérnyomás ellen) A zellergumónál jobb
a zeller szára - sok káliumot tartalmaz. Egy adagja (150 g) fedezi a napi
szükséglet negyedét. A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk valamilyen olajat is
tartalmazó szósszal. Kalóriaszegény.
A szakemberek szerint naponta 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kellene
elfogyasztanunk - felét nyersen! A helyes tárolás: a vitaminok érzékenyek a
fényre és a levegőre, ezért a zöldséget mindig sötét helyen, jól becsomagolva
tároljuk! A helyes elkészítés: csak mosás után aprítsuk fel, és hamarosan
fogyasszuk is el. (A vágási felületeken vesznek el leginkább az értékes
alkotóelemek.) Lehetőleg szezonális zöldségeket fogyasszunk, mert azokat éretten
szedték le, és ekkor vannak tele az egészségünket támogató anyagokkal. Jól
tárolhatók a zöldségek mélyhűtőben, hatóanyagaik nem vesznek el. (Kenyér is
tárolható így, s felmelegítve friss marad - tessék kipróbálni!)
Egy kis kiegészítés: Hiányzik a felsorolásból a cékla. Amerikában ugyanis nem
ismerik (de van avokádójuk), Németországban sem ismerik mindenütt (de van
rebarbarájuk). Pedig ha tudnák, hogy a cékla mennyire gazdag életfontosságú
ásványi anyagokban (kálium, nátrium, magnézium, kalcium, foszfor) és
vitaminokban (B1, B2, C), még a színező anyaga is igen hasznos. Kárpátalján
sokféle ételt készítenek belőle. Nagyon népszerű a cékla főzelék, magam is
gyakran készítem. Szereti az egész család is. Tessék kipróbálni!
(Megfőzzük héjában, megpucoljuk, sárgarépa reszelőn lereszeljük, pici sóval és
tejszínes habarással készre főzzük.)
Rusznyák Klára
(Kárpátalja)
http://biokert.uw.hu/
|