Szerda
2024-04-24
7:50 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2010 » December » 31 » Január a kertben
9:40 AM
Január a kertben

Január a kertben

Januárban már egyre hosszabbak a nappalok. Közeleg a tavasz, a természetet még a tél uralja. A föld még megközelíthetetlen a kertész számára. A kertészeti év azonban már elkezdődik.



A konyhakertben
– Frisset a hideg ellenére
Ha előre gondoskodott róla, még mindig talál friss terményt a szabadban: galambbegysalátát, vörös cikóriasalátát, káposztát, kelbimbót. Ha az előrejelzés erősebb havazást jósol, takarja le őket fenyőgallyal, fóliával. Fagymentes időben ássa ki a fekete nadálytőt és a csicsókát. A pórét hagyja védett helyen.
A chicorre-gyökér kihajt sötét pincében. Egy vödröt vagy ládát töltsön meg nedves homokkal. Vágja le a zöldjét. Ügyeljen, hogy a szíve ne sérüljön. Dugja a gyökeret nedves homokba. A sötétben hamarosan hajtani kezd. A hőmérséklet 10-18 ?C legyen. Meleg pincében a chicoree laza fejeket növeszt, amit könnyen ellepnek a kártevők.
– Tervezés
Használja ki a nyugodt téli heteket a zöldségeskert megtervezésére. Akkora papírra dolgozzon, hogy több éven keresztül használhassa. A régi feljegyzés jó az ellenőrzésre. A cserélendő kultúrákat jelölje évszámmal. A növényeket egyszerű, színes szimbólumokkal jelölje.
– A fűszerkertben
A fenyőgallyal védett petrezselyem, kanálfű és téli porcsin zöld, vitamindús leveleket kínál. A kemény fagy beálltáig vérfű is szedhető. A metélőhagyma, ha egyszer már fagyott, akko is cserépbe ültethető. Meleg ablakpárkányon hamarosan meghozza első hajtásait.
Zsályát és trubolyát is vethetünk téli cserépben. Csíráztatáshoz megfelel a szója, a mungóbab, a lucerna, a búza és a lencse  is. A csírahajtások friss vitamint és ásványi anyagot kínálnak a télidőben.

A gyümölcsösben
– Metszés
Ha nincs túl hideg, ritkíthatja, fiatalíthatja a gyümölcsfákat. Ha nagyobb ágat fűrészel le, a friss vágás helyét zárja le sebbalzsammal. Máskülönben a kártevők nyitott kaput találnak.
A ribizli- és egresbokrokat is ritkítani kell. Az ágakat tőből vágja le. Így a bokor ismét kap fényt és levegőt, új hajtások nőhetnek.
Itt a nemes oltóvesszők metszési ideje, ha nincs kemény fagy (4 ?C). Az egyéves fa ceruzavastagságú hajtásait dugja feléig a nedves homokba.
– Óvintézkedések
A fiatal fa törzsét dróthálóval óvja a vadak okozta kártól. A beteg ágakat vágja le és semmisítse meg. Szedje össze a fa alól a fertőzött levelet és az összeaszalódott gyümölcsmaradványt.
– Segítség a madaraknak
Gondoskodjon a madarak etetéséről. Ha készített etetőt, tegyen bele rendszeresen eleséget. Az etetőt tartsa tisztán, hogy fertőző betegség ne terjedjen el.
– A szerszámok rendbehozatala
A kerti szerszámok, gépek tisztítására, javítására most van idő. A melegház, a fóliasátor, a víztömlő, a locsoló és a permetező is meghálálja a gondozást.
– Ne feledkezzen meg a meglévő készletekről
Ellenőrizze a pincében, kamrában lévő zöldséget, gyümölcsöt. Válogassa ki rendszeresen a beteg, sérült termést, nehogy megfertőzze az egészségest.
A sárgarépa, a cékla, a dáliagumó homokágyát tartsa nedvesen.
– Természetes növényvédelem
Érdemes ellenőrizni a gyümölcsfák enyvgyűrűjét. A nagy téli araszoló januárban is aktív. Távolítsa el az enyvbe ragadt száraz leveleket. Ezek hidat képeznének a felfelé mászó nőstény kártevő számára.
A kérges törzset kefélje tisztára. Ezután kenje be mésztejjel vagy meszes-agyagos-fűszeres lével. Így a kéreg repedéseiben áttelelt rovar elveszti búvóhelyét.
Gyűjtse össze és semmisítse meg a beteg gyümölcsöt, levelet, ágat.
A veszélyeztetett kertben óvakodjon a vízi pocoktól.
Tegyen ki friss fadarabkákat az éhes nyulaknak. Így az állatok figyelme elterelődik a fákról, bokrokról.
– Összegzés:
Vetés –melegház: muskátli, turbolya, zsálya; szabadban: évelők.
Ültetés – melegház: metélőhagyma.
Gondozás: gyümölcsfa, díszcserje metszése, nemes oltóvessző vágása, meszelés, balkon- és szobanövények öntözése, meglevő készlet ellenőrzése.
Betakarítás: petrezselyem, kanálfű, téli porcsin, galambbegysaláta, vörös cikóriasaláta, káposzta, kelbimbó, póréhagyma, fekete nadálytő, csicsóka, chicorre, sárgarépa, zeller, cékla.

A hónap ötlete
Élvezze a téli nyugalmat. Használja ki az időt kertészeti szakkönyvek tanulmányozására.

J. Zs.

http://www.ideal.hu

Megtekintések száma: 1192 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Naptár
«  December 2010  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala