Csütörtök
2024-04-25
2:13 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2010 » December » 26
A bimbóskel nem igényes növény, szinte minden kertben megtermelhető. A kifejlett növények jól tűrik a hideget, sőt a kemény téli fagyokat is.

Aki az életének nagyobb részét a természetben - kertben, mezőgazdasági nagyüzemben, erdőben - töltötte el, az akarva-akaratlanul szelektál az őt körülvevő élőlények között.

Akadnak, amelyekhez kevésbé kötődik és vannak, amelyekhez érzelmileg szorosan kapcsolódik. Ezen utóbbiak közé természetszerűen főként azok az élőlények sorolódnak, "akikhez" valamilyen kellemes élmény, emlék fűződik.

Számomra a termelt növények közül a bimbóskel egyike az emlékezetes növényeknek. Hogy miért? Az ötvenes évek elején (amikor ezt a növényt a nagyközönség még alig ismerte nálunk) az akkor á ... Tovább »

Megtekintések száma: 1104 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

Számos zöldségfajta mínuszokban mérhető időjárási viszonyok között is frissen áttelel a kertben. Az ízletes, vitaminban gazdag főételeket, körítéseket, salátákat tavaszig sem kell nélkülöznie, aki családja egészségéért kertészkedik.

Tudnunk kell, hogy a fagyról a konyhába kerülő zöldségfélék nyomásra érzékenyek, törnek. Mindig annyit kell szednünk, amennyit majd – miután felengednek – elkészítünk, elfogyasztunk. Ugyanis a fagyott konyhakerti növények romlékonyak.

A bimbóskel késői fajtái enyhébb teleken, szélvédett helyen januárig, vagy akár február végéig az ágyásokban maradhatnak. A nagy leveleket azért nem szabad ősszel leszedni róla, mert ezek védik a hidegtől. Minél erősebb a fagy, annál szorosabban borulnak a növény köré, s óvják a száron l& ... Tovább »

Megtekintések száma: 988 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

Életmentő madáretetés
A hirtelen leesett hó és a ráfagyott ónos eső nagy erőpróba elé állítja madarainkat a tél közepén. A természetvédő szakemberek számos helyen segítik a rag ... Tovább »
Megtekintések száma: 1161 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

Beköszöntött a zord, igen fagyos idő, szárnyas barátaink nem találnak maguknak eleséget – ezért be kell avatkoznunk. A ház körül van sok praktika, amivel a természetben itt telelő madarak túlélését segíthetjük.
Amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró, érdemes körülnézni a kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Ilyenkor felerősödik a tűlevelű és örökzöld növények szerepe: a tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér.
A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is a madarak búvóhelyéül szolgálnak, ezért ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket – az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzód ... Tovább »
Megtekintések száma: 1028 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

Jön a tél, a legelszántabb kertészek is egyre több időt töltenek már a házban. Már alig van valami a kertekben, egyre kevesebb a munka. De mit csinál a kiskertész télen? Íme néhány tipp:

1. Megpróbálhatsz még lóbabot, téli hagymát, korai zöldbabot vetni, hátha lesz jövőre korai zöldséged.

2. Ne hagyd sorsára a kertet: a gazokat kíméletlenül irtsd ki. Az elhanyagolt gaz hét évnyi munkát ad, ne adj neki esélyt! Még télen is nézz körül néha és csípd nyakon a suttyomban kihajtott fűcsomókat.

3. Télen, fagymentes napokon kicsit öntözd meg az örökzöldeket, hálásak lesznek (nálam a rhododendron igényelte volna tavaly télen, de mire rátaláltam erre a gondozási tippre, tavasz lett). A tujákat metszeni is lehet ilyenkor, tavasszal sz&eacut ... Tovább »

Megtekintések száma: 972 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

Decembert ír a naptár, Advent van. Aki falun, vagy kertközelben lakik, az tudja, hogy ilyenkor nem csak a Karácsonyt várva csendesedünk el, hanem élvezzük azt a csöndet, amikor a fűnyírók és a fűkaszák is elhallgattak, levegőhöz jutottunk a levélégetés-és a tarlóégetés füstjétől. Pihen a szomszéd is, és nem tépdesi le a féltő gonddal kerítésre futtatott vadszőlőt, nem gyomirtózza le a kerítésen átnyúló rózsabokrunkat. Egy szóval béke van. Béke egészen az első hóig, amíg ki nem tör a vita, hogy sózzuk-e a járdát…

Erről találtam egy nagyon kedves írást nagyszüleim régi újságjaira akadva, amin megenyhülve pihenésképpen jót mosolyoghat minden biomán és kertész, hogy aztán tavasszal újult erővel folytatódjon a világmegváltás.

Télen minden kertész egyforma

„Ha már októberben elvetettük ... Tovább »
Megtekintések száma: 1587 | Hozzáadta:: gyunyika | Dátum: 2010-12-26

Belépés

Keresés

Naptár
«  December 2010  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala