Csütörtök
2024-03-28
10:36 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2010 » December » 26 » 10 téli tipp, avagy mit csinál a biokertész télen?
1:17 PM
10 téli tipp, avagy mit csinál a biokertész télen?

Jön a tél, a legelszántabb kertészek is egyre több időt töltenek már a házban. Már alig van valami a kertekben, egyre kevesebb a munka. De mit csinál a kiskertész télen? Íme néhány tipp:

1. Megpróbálhatsz még lóbabot, téli hagymát, korai zöldbabot vetni, hátha lesz jövőre korai zöldséged.

2. Ne hagyd sorsára a kertet: a gazokat kíméletlenül irtsd ki. Az elhanyagolt gaz hét évnyi munkát ad, ne adj neki esélyt! Még télen is nézz körül néha és csípd nyakon a suttyomban kihajtott fűcsomókat.

3. Télen, fagymentes napokon kicsit öntözd meg az örökzöldeket, hálásak lesznek (nálam a rhododendron igényelte volna tavaly télen, de mire rátaláltam erre a gondozási tippre, tavasz lett). A tujákat metszeni is lehet ilyenkor, tavasszal szépen fognak hajtani tőle.

4. Gondoskodj a madarakról! Szerelj fel madáretetőt egy olyan helyre, ami jól látszik bentről: a madarak is hálásak lesznek és a gyerekek is élvezni fogják a sokféle madár látványát.

5. Figyelj: nézd a kertet, hogy járja körül a nap. Különösen kezdő kertészeknek fontos, hogy kiszemeljék a biokertnek alkamas kertrészeket. Nyáron ugyan magasabbról süt a nap, de nyáron késő lesz már nézegetni, inkább korrigáld a megfigyeléseket.

6. Tervezd meg a növények helyét! Itt egy csomó dolgot figyelembe kell venni, főleg a fényigényt és azt, mi volt ott előtte. Nem mindegy, mit mi után ültetsz (pl. a paradicsomot ne ültesd ugyanoda, ahol tavaly volt és vigyázni kell a káposztafélékkel is).

7. Ha kicsi a kerted, gondolkodhatsz a korai – késői fajták variálásán. Így egy ágyást kétszer is beültethetsz és a kártevők ellen is sokat teszel, mert kikerülheted az ő rajzásukat.

8. Nézz utána, melyek az egyes zöldségek és gyümölcsök ellenálló, a gyakori betegségekre rezisztens fajtái. Így tél végén felkészülten vetheted bele magad a mag- és palántaválasztékba, nem kell találomra választani.

9. Ha még nem komposztáltál, itt az alkalom, hogy készíts (lusták, ügyetlenek, elfoglaltak esetén: vásárolj) egy, de inkább két komposztálót. Lehet nyitott, zárt, amilyet szeretnél. Télen ugyan lassú a folyamat, de lesz még tavasz! A módjáról olvashatsz itt és itt.

10. Olvass szakirodalmat! Ami azt illeti, egyéb irodalmat is! Ha még nem tetted, olvasd el Jamie Oliver: Természetesen – 100 recept a kertemből c. szakácskönyvét. Olyan élvezettel ír a frissen szedett zöldségekről, hogy összefut a számban a nyál és alig várom, hogy én is kertészkedjek és szakácskodjak.

+1 Olvasd a biokiskert blogot, mert így egy helyről szerezheted meg a tavaszi felkészüléshez szükséges információt. Tavaszig együtt körüljárhatjuk a fenti témákat, és akkor: indul a biokert projekt!

http://biokiskert.postr.hu

Megtekintések száma: 966 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Naptár
«  December 2010  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala