Számos zöldségfajta mínuszokban mérhető
időjárási viszonyok között is frissen áttelel a kertben. Az ízletes,
vitaminban gazdag főételeket, körítéseket, salátákat tavaszig sem kell
nélkülöznie, aki családja egészségéért kertészkedik.
Tudnunk
kell, hogy a fagyról a konyhába kerülő zöldségfélék nyomásra
érzékenyek, törnek. Mindig annyit kell szednünk, amennyit majd – miután
felengednek – elkészítünk, elfogyasztunk. Ugyanis a fagyott konyhakerti
növények romlékonyak.
A bimbóskel késői fajtái enyhébb teleken, szélvédett helyen januárig,
vagy akár február végéig az ágyásokban maradhatnak. A nagy leveleket
azért nem szabad ősszel leszedni róla, mert ezek védik a hidegtől.
Minél erősebb a fagy, annál szorosabban borulnak a növény köré, s óvják
a száron lévő bimbókat. A változékony – hol felenged, hol fagy –
időjárást nehezebben viseli, mint az egyenletes hideget. A bimbók
szedését a szár aljától felfelé kezdjük. Ha hiányzik a hótakaró, minél
előbb szedjük fel a töveket, távolítsuk el a csúcsrészt, és a pincében,
fészer alatt, homokban tárolhatjuk tovább. De mélyhűtőbe is tehetjük az
előfőzött bimbókat.
A leveles kelkáposzta általában nem igényel téli védelmet, főleg, ha
alacsonyabb fajtát ültettünk. A nagyon fodros fajták kevésbé hideg
tűrőek. A leveles kelkáposzta a mínusz tíz fok alatti fagyokat követően
még ízletesebb. Mivel télen is növekszik, alulról kezdjük a levelek
szedését. Tavaszra kopasz szára marad csak, de az is fogyasztható,
vitamindús zöldség.
A téli kelkáposzta még kevésbé ismert s kedvelt, pedig ha rőzsével,
nádtakaróval védjük, egész télen szedhető. Gazdag vitaminforrásunk
lehet.
A téli endívia is jobb helyen van a szabadban, mint a pincében. Elvisel
mínusz öt fokot is, szalmával, nádtakaróval védhetjük, amikor ennél
hidegebb van.
A cikóriasaláta mínusz nyolc fokot bír ki, ezért sokan nem fáradoznak a
benti hajtatásával, hanem ősszel a melegágyakba ültetik, s ott védik
takarással.
A vörös cikóriasaláta, ismertebb nevén a Radicchio, tartósabb a
szabadban hagyva. Akkor szedhető, amikor a gömb alakú fejek
kialakulnak. A földben maradt tövek tavasszal újra kihajtanak.
A téli káposzta kisebbre nő, mint a többi káposztaféle, laza, hegyes
fejeket fejleszt, rostja finomabb, levele ropogósabb. Igazi nyers
salátának való.
Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/gazdazsebkonyv/kelkaposzta_kelbimbo_telen_is_szedheto |