Szombat
2024-04-20
6:55 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2010 » December » 26 » Még nem késő: készítsünk madáretetőt!
1:27 PM
Még nem késő: készítsünk madáretetőt!
Beköszöntött a zord, igen fagyos idő, szárnyas barátaink nem találnak maguknak eleséget – ezért be kell avatkoznunk. A ház körül van sok praktika, amivel a természetben itt telelő madarak túlélését segíthetjük.
Amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró, érdemes körülnézni a kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Ilyenkor felerősödik a tűlevelű és örökzöld növények szerepe: a tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér.
A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is a madarak búvóhelyéül szolgálnak, ezért ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket – az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva szárnyas barátainknak.

A kertészeti szakboltokban, bevásárlóközpontokban kaphatók különféle alakú fából készült etetők, kis munkával azonban mi is készíthetünk a célnak ugyanúgy megfelelő madáretetőt. Miután kitettük, ne hagyjuk egyetlen napra sem kiürülni, az oda szokott madarak ugyanis inkább éheznek, mintsem másik helyet keresnének.


Folyamatos figyelmet igényel

A madáretető kihelyezése csak az első lépés. Azokat rendszeresen tölteni kell élelemmel is. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Madáretető „kis ház” nem lévén célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni.

További búvóhelyet készíthetünk, ha a már „gazdátlan” virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze! A napraforgó-magvak sok madarat (a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt) életben tartanak. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni. Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat.


http://www.nana.hu/hazitunder/meg-nem-keso-keszitsunk-madaretetot-104875.html
Megtekintések száma: 1027 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Naptár
«  December 2010  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala