Vasárnap
2024-04-21
3:56 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2011 » Február » 7 » Lemosó permetezés a biokertben
5:05 PM
Lemosó permetezés a biokertben
A természetes biokertben is kötelezõ a tél végi lemosó permetezés olyan szerekkel, amelyek nem felszívódó, természetes alapanyagokból állnak. A mészkénlevet régebben minden nagyobb termelõ maga fõzte, aztán a különféle kész vegyszerek háttérbe szorították ezt a környezetkímélõ szert. Gyümölcstermelõ szakcsoportok lassan újra elkezdték a fõzést, vas üstben, 1.1 súlyrész oltatlan meszet 10 súlyrész vízzel forrásig hevítve a 2 súlyrészt finoman porított (ventillált) kénport kis részletekben folytonos kavarás közben 40*50 percig fõzve. Az elpárolgott vizet 5 percenként meleg vízzel pótolva – amit a fõzõkanálon bejelzett eredeti szintmagassággal ellenõrizhetünk. Ezt a törzsoldatot 5 %- ra (100 liter víz, 5 liter mészkénlé) hígítsuk. Akkor végezzük a lemosó permetezést, amikor már a rügyek bomlani kezdenek. A megfelelõ idõben végzett permetezés lisztharmat, tafrina, monília, levéltetvek ellen hatásos.
Napjainkban a permetlé tartályok mûanyagból készülnek. A következõ figyelmeztetés csak azoknak szól, akiknek még rézbõl készült permetezõgépe van. Ugyanis a mészkénlé a rezet kimarja. Ezért csak ónnal bevont tartályokat alkalmazzunk. A törzsoldatot – kevés olajjal leöntve védjük a levegõvel való közvetlen érintkezéstõl – tárolhatjuk a nyári permetezésig 0,5-1 %-os hígításban. Újabban a mészkénlé a Tiosol Kft. gyártásában 1, 5, 10, 20 literes kiszerelésben került forgalomba, amihez a fõzéssel bíbelõdni nem akarók is hozzájuthatnak.

A másik, természetes kertben is használható lemosószer a bordói lé 2 %-os hígításban. A bordói levet rézgálicból és mészbõl készítjük: 2 kg rézgálicot 50 liter vízben feloldunk. Egy kg égetett meszet kevés  vízzel megoltunk, felhígítjuk és egy 100 literes hordóba 50 literre feltöltjük. Folyamatosan, keverve öntjük rá a már feloldódott 50 liter rézgálicos oldatot. Ha  oltatlan meszünk nincs, akkor a szalonnás mészbõl 2 kg szükséges. Ha az összekevert oldatba mártott lakmusz (piros) papír megkékül, akkor már jó. Amennyiben még piros marad, akkor addig adagoljuk a meszet, amíg megkékül. Alma, körte varrasodása, szilvalevél vörösfoltossága, levéllikasztó gomba ellen védekezhetünk vele.

A rovarkártevõk áttelelõ alakjait – pajzstetveket – olajos permetezõszerrel – Agrollal – a természetes kertben is gyéríthetjük lemosó permetezéssel.

Dr. Gyõrffy Sándor


Forrás: http://agroinform.comMegtekintések száma: 4851 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 5.0/2
Belépés

Keresés

Naptár
«  Február 2011  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala