Szerda
2024-04-24
7:49 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Blog »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2012 » Augusztus » 19 » Augusztus
11:53 AM
Augusztus

Aktuális teendők:

-gyümölcs és zöldségszüret

-víz utánpótlás,  (öntözés)

-gyomtalanítás

-komposztálás

-tápanyag utánpótlás (zöldtrágya, komposzt, mulcs)

-védekezés a kártevők ellen (permetezés, mechanikus eltávolítás-égetés)

-veteményezés

-augusztus a zőld dugványozás ideje

Ne felejtsd el!

 

A letermett ágyásokba vethetsz fejes salátát, galambbegysalátát, téli retket, spenótot. A bogyósok letermett ágait vágd le! A paradicsomot tetejezd, azaz a folyton termő fajták főhajtásait vágd vissza! A bab szárait, ha letermett, tőben vágd vissza, így a nitrogéngyűjtő gyökérzete a talajban marad!

 

Szamóca: feltétlenül trágyázd meg a szamócát ebben a hónapban saját készítésű komposzttal vagy szuperkomposzttal. A jövő évi virágkezdemények ugyanis most képződnek. A gyökérzet, levélzet is erőteljesen fejlődik még egészen őszig.

A szamócaágyás nem mehet takarás nélkül az őszbe, télbe. Szórd be a sorközöket aprított fás részekből és fű kaszálékból álló mulcskomposzttal. Ha gyorsan csírázó mustármagot szórsz közé, akkor a szamócának rövid időn belül természetes zöld takarása lesz. A mustár gyökerei ezenkívül lazítják a talajt. A többi üres zöldségágyást is érdemes bevetni ezzel a finom zöld takaróval.

Augusztus a szamóca telepítésének ideje. Válasszál le néhány jól kifejlett sarjat az anyanövény hosszú indájáról. Ezeket egyesével ültesd el az üres sorba, egymástól 25-30 cm távolságra a bimbós kel közé úgy, hogy az inda észak felé nézzen. Az ültető lyukakba tegyél komposztot vagy gilisztahumuszt. Az egész szamócasort szórd meg fenyőtűből érlelt komposzttal vagy bükk lombfölddel. A fák kérgéből aprított mulcs is jó.

Ezektől az anyagoktól igazi erdeiszamóca-illatot kap a gyümölcs. A felesleges indákat vágd le az öreg tövekről, hogy ne gyengítsék a növényt.

 

A gyep: a tavaszi trágyázás tartalékai nyár végére már kimerülnek. Mielőtt kerted zöld szőnyege foltos és barna lenne, erősítsd fel újra a sokat használt gyepfelületeket! Ha lehetséges, egy közeledő nyári eső előtt szórd ki az érett komposztot vagy szuperkomposztot. Ez felfrissíti megerősíti a gyepet, s így felkészülten várhatja a telet.

Ha ápoláskor mohát fedezel fel a gyep között, néhány helyen méresd meg a talaj kémhatását! Ha savanyú a talajreakció, akkor szitáld mészkőporral vagy Alginittel szórd meg a területet!

 

Rablóatkák: A levelek fonákján gyakran láthatóak az alig 0,5 mm nagyságú rablóatkák. A leveleket károsító szövőatkákkal, pl: takácsatkával, más néven vörös pókkal táplálkoznak. Természetes ellenségeik, és így nagyon hasznosak az egyensúly fenntartásában.

Megtekintések száma: 952 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Naptár
«  Augusztus 2012  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala