Péntek
2024-04-19
11:27 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
»
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2014 » Február » 22 » A gyep tavaszi ápolása
1:50 PM
A gyep tavaszi ápolása
A gyep tavaszi ápolása
Sok tévhitet hallottam a gyep ápolásáról. Például ilyeneket: „ a pétisót az olvadó hóra kell kiszórni”, „ tavasszal kell minél mélyebben meglevegőztetni a gyepet”. Ezekről – és egyéb gyepápolási feladatokról – szólok a következőkben.

Tavasszal első teendőnk az elhalt fűmaradványok és moha kigereblyézése és a talaj sekély (!) levegőztetése. A két műveletet együtt is végezhetjük egyszerű hegyesebb fogú gereblyével, speciális vágógereblyével, vagy géppel. Ez utóbbiakkal vigyázzunk, hogy tényleg csak az elhalt maradványokat távolítsuk el, – a talajba semmiképp ne hatoljunk 2-3 cm-nél mélyebben, mert ezzel megsértjük a feléledő füvek oldalhajtásait. A gyep mélyebb meglevegőztetése tömődött talajon nagyon hasznos, de ennek az ideje ősszel van! Most csupán a legfelső pár centiméteres réteg fellazítására törekedjünk, hogy lehetővé tegyük a víz lejutását a talajba. Várjuk meg amíg a talaj annyira felszárad, hogy már nem ragad, de még nedves. A gereblye és késes eszközök mellett szöges hengert, vagy csillagtárcsás eszközt is használhatunk.

A másik nagyon fontos tavaszi teendő a gyep trágyázása. A gyep növekedéséhez alapvetően nitrogénre van szükség, de ahhoz, hogy füvünk megfelelően edzett legyen, kevéssé támadják meg a betegségek, tűrje a mostohább körülményeket, – pl. átmeneti szárazságot, – káliumra is szüksége van. A foszfor a gyökérzet fejlődését serkenti, ezáltal nyáron is jobb tápanyag- és vízellátottságot, ősszel pedig megfelelő oldalhajtásképződést tesz lehetővé. Ezeken kívül kisebb mennyiségben egyéb elemek – melyeket összefoglalóan mikroelemeknek neveznek – szintén fontosak a gyep megfelelő növekedéséhez.

 

pazsit-gyep
Az edzett gyep ellenállóbb a betegségekkel szemben

 

A sokak által kizárólagosan alkalmazott pétisó csupán rövid ideig tartó gyors növekedést okoz, mivel nitrogéntartalma gyorsan kimosódik a talajból. (Ezért nem szabad a hóra kiszórni.) Sokkal helyesebb tartósan ható összetett műtrágyákat alkalmazni, közülük is olyanokat, melyek legnagyobb arányban nitrogént, kisebb mértékben káliumot, foszfort és mikroelemeket tartalmaznak. Már kapható olyan műtrágya is, melyet elegendő csak márciusban kiszórni, mivel 8-9 hónapig folyamatosan juttatja ki a tápanyagokat a gyep számára szükséges mennyiségben (pl. Neverris).

Amennyiben mohásodik a gyep és nem tudunk az árnyékolás csökkentésével védekezni ellene, mohásodást csökkentő műtrágyákat is alkalmazhatunk, melyek vasszulfátot tartalmaznak. Ha sok volt gyepünkben a kétszikű gyom, használhatunk gyomirtóval kombinált gyepműtrágyát, vagy gyepgyomirtót.

Nagyon lényeges, hogy a műtrágyát egyenletesen szórjuk ki, mert különben sötétzöld magasabb foltok és sárga részek váltakoznak majd. Ennek kiküszöbölésére ajánlom a kézi műtrágyaszórókat, melyek közül a rotációs típusok véleményem szerint jobban alkalmazhatók, mint a vetőhengeresek mivel többféle szemcseméretű műtrágya is kijuttatható velük.

Egyesek okkal vagy ok nélkül úgy gondolják, hogy jót teszünk a gyeppel, ha meszezzük. Ez tévedés! Valójában hazánk talajai nagyrészt túl meszesek, ezért csak talajvizsgálat alapján döntsünk ennek szükségszerűségéről.

A tavaszi gyepápoláshoz tartozik a télen a fagy által fellazított talaj visszatömörítése, vagyis a hengerezés is. Ezt körültekintéssel végezzük, ne használjuk vakondtúrások, és egyéb egyenetlenségek eltüntetésére, mert nem kapunk jó eredményt. A gyep egyenetlenségeit az évente egyszer ősszel kijuttatott homokszórással rendezzük, mely a gondos gyepápoláshoz szintén hozzátartozik. Az igazán szép pázsit annál több gondozást, törődést kíván minél többet tapossuk, használjuk és minél mostohábbak az életfeltételei.


Forrás:http://www.edenkert.hu/diszkert/pazsit-es-soveny/gyep-tavaszi-apolasa/5142/

Megtekintések száma: 1437 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés

Naptár
«  Február 2014  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala