Csütörtök
2024-03-28
10:43 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
»
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2014 » Február » 22 » AKTUÁLIS: A KERT GONDOZÁSA 1.
1:48 PM
AKTUÁLIS: A KERT GONDOZÁSA 1.
1. Gyümölcsfák

Február, március közepe.

A tél végén, tavasz legelején fontos teendő a gyümölcsfák átnézése, a tavalyi mumifikálódott gyümölcsök eltávolítása. Ezután távolítsuk el kaparóval az esetleges hámló kéreg részeket. Azokat a fákat, amelyek igénylik (pl. őszibarack) metsszük meg, a többi fán a szükséges korona alakításokat végezzük el.

Fontos első permetezés az úgynevezett lemosó permetezés. Ennek során bő lével, lehetőleg az egész fát (törzsét és minden ágát) szórjuk le. Ilyenkor még nem kell gondolni a szerek perzselő hatására, hiszen nincs nyíló virág illetbe lomb, ezért erős réztartalmú szerek is használhatók.

Lemosó permetszerek a rézoxiklorid, a bordói lé, olajos mészkénlé stb.

Március közepétől.

A legfontosabb és nem halasztható teendő a gyümölcsfák gondozása-védelme a fertőző betegségek ellen. Virágbimbós állapotban már készülni kell!

I. Akinek gyümölcsfái vannak, most a legfontosabb teendője a fák -elsősorban a csonthéjasok, a kajszi, a meggy, a cseresznye, az őszibarack, a szilva és ringló- Monília elleni védelme!

A Monília egy gombás betegség (Monilia laxa), amely a mumifikálódott gyümmölcsrészekben, fakéregben áttelelve, tavasszal újra fertőzi a fákat.

A monília fertőzést elsősorban a virágokon keresztül okoz (a légmozgás  még a szomszéd fájáról is áthozza), ezért virágzás kezdetén és a virágzás folyamán 7-10 naponta permetezni kell, mégpedig speciális gombaölő szerekkel.

A legismertebb és igen hatásos szerek: Topas, Chorus (de vannak további készítmények is).

A fertőzést megelőzni kell, nem konstatálni, mert akkor már (némileg) késő!

A fertőzött ágakon a virágok elszáradnak, mézgacseppek jelentkeznek és ha ki is zöldell, hamarosan elhal. Az ilyen ágakat le kell vágni és el kell égetni!

Ha nem gondozza mindenki lelkiismeretesen a gyümölcsfáit, akkor a szomszéd (és távolabbi lakosok) fái is megfertőződnek. Ennek számtalan példáját látjuk itt Zsámbékon is az elmúlt 1-2 évtizedben: sok "városi" kertész van közöttünk, aki vagy nem ért hozzá, vagy "csak" terhány kerttulajdonos. Rengeteg meggyfa, cseresznyefa és kajszi esett áldozatul!

II. Akinek  van (még egyáltalán) őszibarack fája, közvetlenül a virágzás végeztével számíthat a kizöldüllő ágak (levelek) tafrinás fertőződésére.

A tafrina (levélfodrosodás) kórokozója a Taphrina deformans nevű gomba, amely a rügyekben, hajtásokban áttelelve  fertőz. Fontos tényező a rügyfakadás körüli időjárás, a 4-14 fokos átlaghőmérséklet és némi nedvesség fokozza a fertőzés elhatalmasodását.

1. Az első védekezés ebben az esetben is a réztartalmú lemosó permetezés, még alvó rügyes állapotban. A kipattanó zöld rügyek már nem bírják a réztartalmú szereket!

2. Rózsaszín virágbimbós/zöld rügyes állapotban mindenképp el kell kezdeni a védekezést, még a rügyek pattanása előtt. A permetezést 7-10 naponta, 2-3-szor meg kell ismételni. Hűvös, csapadékos időjárás fokozza a fertőzést, tehát még fokozottabban kell ügyelni a rendszeres permetezésre és nem szabad sajnálni a további (akár a negydik, vagy ötödik) ismétlő permetezést.

Legismertebb (felszívódó) permetezőszerek: Score, Alfa Solo. Ha időben kezdted a permetezést, a technológiát betartod, hatásosak is.

A tafrinás fodrosodás látható jele, hogy a levelek (akár már az 1-2 napja kipattantak is) enyhén sárgulnak, rajtuk vöröses elszíneződő fodrok keletkeznek. A leveleken pár nap alatt teljesen elhatalmasodik a fodrosodás, majd néhány nap mulva száradni kezdenek és lehullanak. Szívszorító látvány a súlyosan tafrinás őszibarackfa, ami "jó estben" csak vegetálni fog az év hátralévő részében, de jövő tavasszal is.

Aki nem gondozza megfelelően az őszibarackfáját, az elköveti a növénykínzás "bűnét", amit sajnos nálunk nem büntetnek. Továbbá  kiszúr a szomszédjaival is, mert a beteg fa "átfertőz", de nálunk ez sem büntetendő...

III. Az almafa és körtefa védelméről sem szabad elfekedkezni. Elsősorban a levélvarasodás (szintén gombás fertőzés) ellen kell permetezni.

A levélvarasodás már a fiatal levéleken jelentkező vöröses "ripacsos" folt, ami néhány nap alatt az egész levél felületére kiterjed, majd a levélek (tömegesen) elpusztul elpusztulnak.

1. Az első védekezés (kellett legyen) a rezes lemosó permetezés még rügyfakadás előtt. A réz ugyan kiváló gombaölő, de ezek a fák sem bírják azt  kipattant zöld lombos állapotban mert a levelek leperzselődnek.

2. Itt is fontos az időben való kezdés, mégpedig a rügyek kis "füles" állapotában már permetezni kell, mert különben később csak a betegséget tudjuk már megállapítani. Lényeges, hogy kellő időben (7-10 naponta) még ismételjük meg 1-szer vagy 2-szer, a virágzás végéig. Az esetleg így is jelentkező tünet esetén a beteg leveleket le kell csípkedni és el kell égetni.

Hatásos (felszívódó) szer: a Score. (ugyanaz, mint az őszibarackfánál)

 

2. A gyep gondozása.

1. Az átteleltetett gyepfelületet enyhe gereblyézéssel tisztítsuk meg az elszáradt maradványoktól. 7-8  cm-es hossz elérésekor vágjuk le a gyepet első vágáskor 3-5 cm-es magasságra. 1-2 szeri vágást követően adjunk a gyepnek (lehetőleg hosszú hatásidejű) gyep műtrágyát. Ügyeljünk az egyenletes kiszórásra és az adagolási előírás betartására. Extrém száraz tavaszon szükséges lesz mindjárt egy kiadós (8-10 mm-es) locsolásra is. A kihalt gyeprészekre a talaj lazítás után hintsünk fűmagot (tapossuk is bele a felületbe, majd öntözzük meg), vagy gyeptégla beillesztésével (a gyeptéglát mindjárt öntözzük meg alaposan, majd enyhe taposással tömörítsük a helyébe) pótoljuk a hiányokat.

A gyep gondozásában fontos a rendszeres, időben való nyírás (6-7 cm-nél ne hagyjuk hosszabbra nőni!). Minél rövidebbre vágjuk, annál sekélyebbé válik a gyökérzete és érzékenyebb lesz a szárazságra. Ezért általában 3-4 cm-res magasságra vágjuk le. Fontos a nyírást követő öntözés is. Egy "normális " öntözés 8-10 mm-es mennyiséget jelent, ami 8-10 liter víz négyzetméterenként. Ennél kevesebbel nem érdemes öntözni, lényegesen többel pedig pocsékolás.

2. Az ősgyepes-ősfüves területet is gereblyézzük át. 10-15 cm-es magasságnál végezzük el az első nyírást. Ne hagyjuk lábszárig nőni, mert elsősorban a gyomnövények fognak magasra nőni. A terület 5-6 hetes elhanyagolása eredményeként a gyomok némelyike már magozni is fog, amivel "megtermeljük" a következő évek utánpótlását.

3. Külön szólok a környéken (az ezzel nem törődő ember segítségével) rendkívül elterjedt Gyermekláncfűről. A növény évelő, hosszú, sokszor akár 30 cm-es karógyökere révén kihúzni nem lehet, levágva újra hajt, de a beszakadt gyökérről is újra kihajt.

Virágzásakor millió számra hozza magjait (kis ejtőernyőit), ennek révén néhány év alatt rendkívül el tud szaporodni és sok más növényt (füféléket, virágokat, veteményt) elnyom, illetve fejlődésüket akadályozza.

Sok bosszúságot és többletmunkát okoz annak, aki a kertjét rendben szeretné tartani.

Védekezés ellene :

Virágzáskor rendszeres levágással (a virágok "beérésének" megakadályozásával) gyérithetjük, ezzel jövőre is kevesebb új növény fog kikelni.

Alaposabb -de munkaigényesebb is- a kiböködés, amikor böködővel a talajszint alatt 2-4 cm-re elvágjuk a gyökerét. Sok növény ekkor is kihajt néhány hét után, sőt virágozni is fog.

Igazából a jelenlegi helyzetre (szinte telepszerűen burjánzik Zsámbékon az utcafrontokon, de egyes telkeken is!) 100 %-os megoldás nincs, csak helyi és sajnos évről-évre megismétlendő kinlódás a kertünkből való távoltartására.

 

3. Dísznövények, díszfák.

Rózsa: metsszük meg (bokorrózsa) 3-4 szemet hagyjunk.

Örökzöld bokrok: nézzük át, az elfagyott ágrészeket távolítsuk el, majd adjunk neki vizet, ha nem volt bőséges csapadék.

Örökzöld fák: nézzük át őket, elhalt (elszáradt) ágrészeket távolítsuk el. A Thuják elszíneződése (barnulása) általában szokásos, kellő folyadék pótlással a jó időben hamar visszazöldülnek. Mindegyikre (thuja, boróka, kameciparis) vonatkozik, hogy ha nem volt elég csapadék, az örökzöldek tulajdon képpen szomjaznak. Közepes (2-3 méteres) fáknak adjunk egy vödörnyi vizet.

Egyéb bokrok és futó növények: nézzük át őket, az elfagyott ágakat távolítsuk el. Némi alakítás (főleg alakra nyírt bokroknál) már ilyenkor is végezhető. A futó növények (vadszőlő, trombitafolyondár, klematisz, lila akác, futóróza, stb.) "kordában tartására" végezzük el a szükséges visszavágást. Nézzük át és javítsuk ki ezek támasztékait, futórácsait, ne a nyárom érjen kellemetlen meglepetés.

Évelő virágok: Ha nem jelöltük őket meg ősszel (pl. kis karóval), keressük meg a helyüket, a kezdő hajtásaikat. Óvatosan lazítsuk meg körülöttük a földet. Egyes fajtáik terjedőek, azokat mélyre nyomott ásóval szélezzük a kívánt méretre és a kilógó részeket ássuk (hűzzuk) ki. Helyére földet töltsünk vissza. Szükséges esetben szintén adjunk nekik néhány liter vizet.

 


Április-május hónapban: a leglátványosabb támadók elleni védekezést követően (virágzás után illetve a kilombosodáskor) már gondolnunk kell további támadókra. Főként a levéllukadások, foltosodások, valamint a rovarkártevők ellen kell tennünk, de előrelátó kertész már gondol a gyümölcsöt (is) károsító moniliára.



Forrás:http://zsambekweb.hupont.hu/30/aktualis-a-kert-gondozasa-tavasz
Megtekintések száma: 2280 | Hozzáadta:: gyunyika | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés

Naptár
«  Február 2014  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala