Egy új, havonta jelentkező rovatot szeretnék indítani "Mit
Vessünk/hajtassunk?" címmel. A cím remélhetőleg magáért beszél, azt
szeretném röviden megírni az egyes bejegyzésekben, hogy az adott
hónapban mit érdemes/lehet elvetni szabad földbe, melegágyba, üvegházba
vagy éppen keltetőtálcába a szoba melegébe. Melegágy alatt olyan védett
ágyást értek, ami minimum fagymentes, de inkább 5°C van benne éjszaka
is, míg üvegház esetében feltételezem a legalább 5°C-ot, de inkább 10-et
éjszakára. Szobában lévő keltetőtálcánál legalább állandó 18-20°C-ot
feltételezek, valamint fényáteresztő műanyag fedelet. És akkor most lássuk, mit vessünk februárban. 1.
szabad földbe: A hónap végén, ha már nem fagyott a talaj, elvethetjük a
petrezselyem, a fehérrépa, a sárgarépa és a paszternák magját. A vetés
előtt érdemes az ágyást "melegen tartani", amit leginkább úgy érhetünk
el, ha 2-3 napra a vetés előtt fátyolfóliával letakarjuk. A magokat
vetés előtt 24 órára erősen nedves homokkal keverjük el és
szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy megszívják magukat, majd a nedves homok
segítségével vékony, igazából nem túl mély barázdákba vessük. Elvethetjük
hasonlóan előmelegített ágyásba a hónapos retket is. Ezt is érdemes
lehet beáztatni egy éjszakára, de nem szükséges. A retket úgy ültessük,
hogy utólag már ne kelljen egyelni. Ha drazsírozott retket vetünk, azt
extra mértékben öntözzük be. A vetést tartsuk továbbra is letakarva. 2. melegágyba: ide is elvethetjük a retket, a vetésénél arra érdemes figyelni, amit fent írtam. 3.
üvegházba: elkezdhetjük az első salátákat elvetni keltetőtálcába, amit
derékmagasságban helyezünk el (itt ugyanis melegebb van, mint a földön).
Elvethetjük az első karalábét is, ezt is tálcába, derékmagasságba. 4.
fűtött helységben keltetőtálcába: itt az ideje a legtöbb paprika, a
korai paradicsom, a padlizsán, a zeller magjainak elültetésének. Ha
később az üvegházban szeretnénk uborkát hajtatni, akkor azt is most kell
elvetni. Ehhez kifejezetten korai, hajtatni való uborkafajtát
válasszunk. Továbbá a szobában is vethetünk karalábét, salátát. A
zellert szórjuk a keltetőtálca földjére, ne takarjuk földdel (fényre
csírázik), tartsuk párásan és melegen. A paprikának és a padlizsánnak
jót tesz, ha vetés előtt a magokat beáztatjuk 12-24 órára. Paradicsomnál
és uborkánál ez nem szükséges. Csávázott vetőmagot ne áztassunk (rá van
írva, de észre is vesszük, mert a magnak kék, zöld sárga, rózsaszín
színe lesz)! Az uborka, a padlizsán és a paprika legalább 20 fokot
igényel a csírázáshoz, a paradicsom 15-18 fokon is jól elvan. Ha salátát
vetünk szobában, figyeljünk arra, hogy inkább hűvösebb legyen neki (kb.
15 fok, de a legtöbb számára a 12 fok ideális). 5. Fűtött
helységben elkezdhetjük a vetőburgonya csíráztatását is. Ehhez a
vetőburgonyát azzal a végével felfelé, ahol több a "szem", tegyük egy
tojástartóba, majd meleg, világos, de nem direkt napos helyen hagyjuk
békében. Ideális hely a konyhaszekrény teteje. Habár legtöbbünk a
burgonyagumókat kb. egyöntetűnek látja elsőre, alapos vizsgálat után
látszik, hogy a két "csúcsos" vége nem egyforma, az egyiken jóval több
kis gödröcske vagy rügy van, mint a másikon. Ezek a kis gödröcskék a
szemek, melyekből a rügyek lesznek. 6. Február végén ha akarjuk
hajtathatjuk a rebarbarát is. Ehhez a növényt takarjuk le egy fekete
vödörrel (vagy ha van olyanunk, akkor kifejezetten erre a célra árult
terrakotta rebarbara hajtató edénnyel (leginkább olasz körutakon
szerezhettük be). Vigyázzunk, egy rebarbaranövényt három évente csak
egyszer szabad hajtatni, különben kifárad és elpusztul. Kb. három hét
múlva levehetjük a vödröt és szüretelhetjük a zsenge rózsaszín
hajtásokat. Ne az összeset szedjük le!
Forrás:http://elefantakiskertben.blog.hu
|