A
híradásokból egyre rémisztőbbek azok az információk, melyek külföldről
behozott, mérgezett élelmiszerekről szólnak. Talán eljött ismét annak az
ideje, hogy a kerttel rendelkező olvasóink fontolóra vegyék
háztartásuk, önmaguk termesztette zöldséggel, fűszerekkel és gyümölccsel
történő ellátását.
A saját kiskertekben termesztett zöldségfélék, fűszernövények ízével,
amúgy sem vetekedhetnek a bolti tasakos termékek, és akkor még azok
árairól nem is beszéltünk.
A konyhakertészkedés nem csak gazdasági munka - és főleg a városi
embernek nem az - mert az egészséges zöldfélék fogyasztása mellett a jó
levegő és a mozgás öröme is kijár a szabadban serénykedőknek. Az efféle,
hasznos családi időtöltéshez igyekszünk havonta jó tanáccsal szolgálni
és a témához kapcsolódó kérdéseikre email-ben válaszolni.
Február a kiskertben E rövid téli hónap
időjárásától függ a kertbéli teendő, ha az idő enyhülni kezd, a hó
elolvad, lehet már foglalatoskodni a virágos kertben, a zöldségeskertben
és a gyümölcsösben is.
Ilyenkor első teendő a hosszú tél alatt felgyülemlett különféle
szemét, maradék száraz levelek és növényi szárak, gondos összegyűjtése
és zsákba szedése. Az égetés és a velejáró füstszag, nemcsak,
szomszédinkat bosszantja, hanem a ruhánkba is beleivódik hosszú időre
ezért jobb, ha elkerüljük az ilyen környezetünket és tüdőnket is
károsító tevékenységeket.
A kert takarítása, csinosítása rendezetté teszik környezetünket, de
egyben rendszeretetre is nevel, ami a gyerekek esetében, akár még
ajánlatos is lehet.
A jácint, tulipán és más hagymásnövények ágyásain a takarót
meglazítjuk, esetleg egy szép napsütéses délelőtt leszedhetjük, hogy az
alatta lévő növényzet levegőhöz jusson. Éjszakára, azonban feltétlen
tegyük vissza a takarásokat, hiszen az éjjeli fagyok még kárt tehetnek a
hagymáinkban.
A hónap vége felé, ha már kedvezőbb a napi hőmérséklet, akkor a
rózsákon is meglazíthatjuk a takarókat, hogy a rügyek még véletlenül se
fülledjenek be a napfény melegétől.
A gumós, hagymás növények, ha a fagy hatására kiemelkednének a
földből, nem szabad azokat kézzel visszanyomkodni, mert így csak a
gyökereiket sértjük meg, inkább kis kapával óvatosan földet húzunk
föléjük, vagy, ha van komposztunk, akkor abból szórjunk köréjük.
Ősszel a gyepre elhintett trágyát, ilyenkor még nem seperjük le, de
gyérfogú gereblyével átdolgozzuk és ahol látjuk, hogy hiányosan szórtuk
ki, húzzuk oda máshonnan a felesleget. A tavaszi esőzésék, a még
megmaradt trágyát bemossák a földbe és így jótékony hatást gyakorolhat
pázsitunk korai zöldülésére.
A szép napsütésben már a konyhakertben is lehet munkálkodni. Időnk
még van, főleg azokban a kertekben, ahol kötött, nehéz a talaj és ezért a
föld nehezebben melegszik fel, kár a sietséggel.
Az ágyásokat, melyeket az ősz folyamán nagyolva már felástunk, hogy a
fagy jól átjárja, most újra ássuk, elgereblyézzük és megformáljuk, majd
kevésbé fagymentes helyeken a korai sárgarépa-, petrezselyem-
salátamagot elvethetjük.
Próba-szerencse, az újhagymának valót is eldugathatjuk, ha sikerül,
már korán ehetünk finom, zsenge zöldhagymát jó kis libazsíros kenyérrel.
Február közepén már a melegágyat is elkészíthetjük. Fél méter mélyen
téglalap alakban kiássuk a földet, olyan nagyságban, ahogy korábban már
elterveztünk. A melegágy helyét lehetőség szerint déli, mindig napos
helyre tervezzük. Fagyzugos, fénytelen helyen kár is kísérletezni vele.
A fél méter mélységet feltöltjük istálló vagy zsákos gombatrágyával
majd jól lenyomkodjuk, oly módon, hogy egyfelé az ágyásunk kissé
lejtsen. Deszkából 40-50 cm magas keretet készítünk köréje, majd az üres
helyet feltöltjük 25-30 cm vastag jó minőségű kerti földdel.
Tetejére vagy fakeretes üvegfedést, vagy lécrámára kifeszített fólia
fedelet teszünk. Az így elkészült melegágyást 2-3 napra deszkával,
esetleg vastagabb ponyvával betakarjuk, hogy az alatta lévő kerti föld a
trágya bomlásából keletkezett hőtől átmelegedjen.
Az így előkészített ágyásba vetjük a tasakokon feltüntetett
sortávolság betartásával, a magokat. A sorok közé óvatosan kis árkokat
húzunk az öntözésnél lecsurgó, fölösleges locsolóvíznek. Jelöljünk meg
miden elültetett magsort kis táblácskával, melyre filctollal ráírjuk a
növény nevét és vetési idejét.
Kikelésig hagyjuk az ágyást nyugodtan, de ahogy észre vesszük, hogy
az apró kis zöld levelek kibújtak a föld alól, attól kezdve gondosan
szellőztessük és permetezve öntözzük napi rendszerességgel
melegágyunkat.
Éjszakára az ágyásokat takarjuk deszkafedéllel esetleg meleg
pokróccal vagy ponyvával, hogy a kis növényeink, nehogy megfázzanak.
Nappal azonban szedjük fel a takarókat, hogy kellő mennyiségű fény érje a
leveleket, mert ellenkező esetben a leendő palántáink legyengülnek,
könnyen megnyúlhatnak és elszíntelenednek.
A gyümölcsös kertben is lesz teendők február vége felé. Ilyenkor kell
megritkítani a gyümölcsfák elburjánzott ágait, visszavágni a túl
hosszúra nőtt hajtásokat. Napos szélcsendes időben megkezdhetjük a
lemosó permetezést, melyet soha sem szabad elmulasztani, mert a további
növényvédelem mennyisége és minősége, e jól és időben elvégzett munkánk
függvénye lesz.
|
Melegágy deszkából készült kerete |