Szerda
2024-04-24
2:49 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A csalán, kicsit másképp - Gyógyító növények
A csalán, kicsit másképp - Gyógyító növények

Mire jó a csalán? Ne irtsuk ki, hiszen hasznunkra is válhat!
A régi öregek jelzőnövényként tekintettek rá. Ugyanis ahol sok a csalán, ott jó a föld, s oda bármilyen növény vethető, ültethető.


A szakemberek úgy gondolják, hogy a nagy csalán a legerősebb „vértisztító” növény. Kiűzi a testből a mérget, ugyanis feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, és ezzel egyidejűleg a vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Ebből következik, hogy a friss vagy szárított csalánból főzött tea a teljes emésztőcsatornát is tisztítja és fokozza a szervezetünk védekező erejét. Emellett allergiák, bőrbetegségek, reumatikus megbetegedés, köszvény kezelésére is ajánlatos.

 

Belső alkalmazás:

Felüdülést jelent szervezetünknek, ha tavasszal a csalán zsenge, fiatal leveleit főzelékként fogyasztjuk. Akkor még nem csíp, s a spenóthoz hasonlóan kevés vajon megpároljuk, egy kis tejszínnel ízesítjük és burgonyával fogyasztjuk. Semmit sem szabad túlzásba vinni, hetente legfeljebb egyszer fogyasszunk belőle, és akkor is csak tavasszal, amikor gyengék a levelek.
A teának kevésbé intenzív a hatása, naponta 1-2 pohárral ihatunk, mézzel ízesítve.
A csalán sok vasat is tartalmaz, ezért elősegíti a vérképződést. Svédkeserű - gyógyfűkeverékkel kombinálva a csalántea igen hatásos mindennemű méreggel szemben, ami a táplálkozás és a környezetszennyeződés során jut a testünkbe.

Külső alkalmazása:

Először: gyökeréből teakivonatot főzünk, ezzel mossuk meg a fejünket, amely fokozza a fejbőr vérellátását, és megszünteti a korpás hajat.
Másodszor: segít az ízületi, izomfájdalmak, izomgörcsök enyhítésében, úgy, hogy bedörzsöljük, vagy becsapkodjuk a csalánnal a bőrünket. Nem lehet kellemes, de nagyanyáink nagy előszeretettel alkalmazták.



Forrás: http://www.szepzold.hu/a_csalan_kicsit_maskepp__gyogyito_novenyek
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-06) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 919 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala