Szerda
2024-05-08
3:35 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A fűszernövények szárítása

Az igazán jó bio minőségű fűszernövények nem csak egészségesek, de fantasztikus ízűek. Ezért ha lehetőségünk van arra, hogy saját magunk termesszünk petrezselymet, bazsalikomot, zsályát stb., akkor próbáljuk meg télére is eltenni őket. Minden növény szedése és tárolása más és más, de az alapszabály, hogy egyszerre csak a növény 10 százalékáz szedjük le.

 

Sok növényt tarthatunk az ablakpárkányunkon vagy a télikertben. Így mindig rendelkezésünkre állnak frissen. Természetesen így jön ki a legjobb íz és aroma. Ha nincs erre lehetőségünk, akkor könnyedén eltehetjük őket. A legtöbb tárolási technika egyszerű és hatásos.

 


Szedés


Minden növény szedése és tárolása más és más, mégis vannak általános szabályok, amelyeket jó, ha betartunk. Az egynyári leveles növényeket és az évelőket óvatosan kell szedni, egyszerre ne szedjünk le a növény 10%-ánál többet (zsálya, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem). Ha ezt betartjuk, akkor a szedéstől csak frissülni fog a növényünk, erősödni. Közvetlenül a virágzás előtt végezzük a ,,szüretet”, mert ilyenkor a legerősebb a zamata. Mindig a legtökéletesebb leveleket szedjük le, a makulátlan részeket gyűjtsük be reggel, vagy a késő esti órákban. Soha ne a tűző napon. Persze van kivétel is, ilyen a levendula, amit közvetlenül a virágba borulás előtt a legjobb szedni, mikor a napon elkezd nyílni.
A magvak begyűjtése növényenként változik. Az is előfordul, hogy a növény magja a földre hull mielőtt észrevennénk, így előre elveti a következő évi növényállományt. A nehezen begyűjthető magokat úgy is szedhetjük, hogy kis papírzacskót kötünk a virágra, mielőtt a magok elkezdenek beérni. Így tud a növény lélegezni, és egy magot sem veszíthetünk el beéréskor.

 
Szárítás

A növényeket vágjuk le, kis szárral kössük csokorba őket egy kis gumigyűrűvel vagy zsineggel, és fejjel lefelé lógassuk fel őket. Fontos, hogy száraz, hűvös helyet találjunk nekik, és óvni kell a napfénytől is. Tehát a konyha nem jó hely, mert ott nagy a pára, és olyan hely sem jó, ahol a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot. Végezhetjük papírzacskóban is a szárítást. De minden esetben címkézzük fel a növényeket, mert száradás után már nehezebben felismerhetőek. Miután minden nedvesség kipárolgott belőlük, távolítsuk el a szárakat, és légmentesen záródó üvegbe tegyük őket. Az üvegeket is címkézzük fel, és fénytől védett helyen általában két évig tárolhatjuk őket.

 
Így ételeinkben fenséges ízű és aromájú növényeket használhatunk egész évben.






Forrás: http://www.biobaba.net/?/bio/cikk/biokert/a-fuszernovenyek-szaritasa/129
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-12-26)
Megtekintések száma: 2251 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala