Az
igazán jó bio minőségű fűszernövények nem csak egészségesek, de
fantasztikus ízűek. Ezért ha lehetőségünk van arra, hogy saját magunk
termesszünk petrezselymet, bazsalikomot, zsályát stb., akkor próbáljuk
meg télére is eltenni őket. Minden növény szedése és tárolása más és
más, de az alapszabály, hogy egyszerre csak a növény 10 százalékáz
szedjük le.
Sok növényt tarthatunk az ablakpárkányunkon vagy a télikertben.
Így mindig rendelkezésünkre állnak frissen. Természetesen így jön ki a
legjobb íz és aroma. Ha nincs erre lehetőségünk, akkor könnyedén
eltehetjük őket. A legtöbb tárolási technika egyszerű és hatásos.
Szedés
Minden növény szedése és tárolása más és más, mégis vannak általános
szabályok, amelyeket jó, ha betartunk. Az egynyári leveles növényeket és
az évelőket óvatosan kell szedni, egyszerre ne szedjünk le a növény
10%-ánál többet (zsálya, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem).
Ha ezt betartjuk, akkor a szedéstől csak frissülni fog a növényünk,
erősödni. Közvetlenül a virágzás előtt végezzük a ,,szüretet”, mert
ilyenkor a legerősebb a zamata. Mindig a legtökéletesebb leveleket
szedjük le, a makulátlan részeket gyűjtsük be reggel, vagy a késő esti
órákban. Soha ne a tűző napon. Persze van kivétel is, ilyen a levendula,
amit közvetlenül a virágba borulás előtt a legjobb szedni, mikor a
napon elkezd nyílni.
A magvak begyűjtése növényenként változik. Az is előfordul, hogy a
növény magja a földre hull mielőtt észrevennénk, így előre elveti a
következő évi növényállományt. A nehezen begyűjthető magokat úgy is
szedhetjük, hogy kis papírzacskót kötünk a virágra, mielőtt a magok
elkezdenek beérni. Így tud a növény lélegezni, és egy magot sem
veszíthetünk el beéréskor.
Szárítás
A növényeket vágjuk le, kis szárral kössük csokorba őket egy kis
gumigyűrűvel vagy zsineggel, és fejjel lefelé lógassuk fel őket. Fontos,
hogy száraz, hűvös helyet találjunk nekik, és óvni kell a napfénytől
is. Tehát a konyha nem jó hely, mert ott nagy a pára, és olyan hely sem
jó, ahol a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot. Végezhetjük papírzacskóban
is a szárítást. De minden esetben címkézzük fel a növényeket, mert
száradás után már nehezebben felismerhetőek. Miután minden nedvesség
kipárolgott belőlük, távolítsuk el a szárakat, és légmentesen záródó
üvegbe tegyük őket. Az üvegeket is címkézzük fel, és fénytől védett
helyen általában két évig tárolhatjuk őket.
Így ételeinkben fenséges ízű és aromájú növényeket használhatunk egész évben.
Forrás: http://www.biobaba.net/?/bio/cikk/biokert/a-fuszernovenyek-szaritasa/129 |