Csütörtök
2024-03-28
1:41 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A homoktövis.
A homoktövis az elmúlt két évtizedben hazánkban is egyre divatosabb étrend-kiegészítővé vált, de szerencsére végre az orvostudomány is felfedezte magának, mert óriási vitamintartalma és komoly gyógyhatása felett nem lehet szemet hunyni.

Termése valódi vitaminbomba a téli gyümölcsínségben.

Északi szomszédaink már évszázadok óta kihasználják, fogyasztják nyersen, kompótnak, szörpnek, lekvárnak.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) (népies nevén homokfa, ezüsttövis) a Föld északi féltekének mérsékelt égövében elterjed növény, megtalálható hazánkban is, de ritka előfordulása miatt védettséget élvez. Homoktalajon, folyók mentén és tengerparti dűnéken élnek természetes populációi. Gyümölcstermesztése a 80-as években indult, emellett dísznövényként is számos helyen ültetik.

 

 

homoktövis bogyói


A homoktövis töviskoronái

Nevét, tövises vesszőiről és ezüstös, csillagszőrös leveleiről kapta. A bozótszerű növény 2-3 méter magasságú, lombhullató, erős sarjképző cserje, ami szaporítás szempontjából előnyös tulajdonság, másrészről, ha nem tartjuk kordában, kertünket hamar beboríthatja. Lombfakadás előtt, márciustól nyílnak fehér virágai. Ha terméséért ültetjük kertünkbe - amely egyben kedvelt madárcsemege is - legalább két tövet kell telepítenünk, mivel egyedenként vagy csak termős, vagy csak porzós virágokat nevel.

 

Homoktövis, a vitaminbomba

 

A homoktövis értéke a bogyójában rejlik


Lédús, narancssárga gyümölcse szeptember végétől kezd érni, és ha nem rohamozza meg egy madárcsapat, akár tél végéig is az ágakon marad, ami különösen jól mutat egy sötétzöld levelű örökzöld előterében. A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g), emellett egyéb vitaminok (B, E, F) mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), szerves savak, és telítetlen zsírsavjai jelentősek. Betakarítását nehezíti, hogy a gyümölcsök erősen kötődnek a hajtáshoz, ami kiszakadva jelentős léveszteséghez vezethet. Érdemes az érés elején lemetszeni a bogyós hajtást és egy vödör fölött leszemezni a termést. Gyümölcse hamar romlik, a belőle kipréselt lé hamar megerjed, ezért gyors feldolgozást igényel.

 

A homoktövist rákbetegeknek ajánlják

Magjából értékes - telítetlen zsírsavakban gazdag (linol- és linolénsav) - zsírosolajok nyerhetők, amelyet kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérüléseknél) és gyógyászati célra (sugárbetegségek gyógyítására) alkalmaznak. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum, antioxidáns és sejtvédő hatású.

A homoktövis termesztése

Ha valaki termeszteni szeretné, keressen számára meleg, világos helyet, laza, jó vízáteresztésű talajt. Tápanyagigénye minimális, mivel a számára szükséges elemeket, a gyökerein élő nitrogénkötő baktériumok segítségével előállítja magának. Ezért elég csak 3-4 évente trágyáznunk. Jól tűri a szárazságot, de ha bőséges termésre számítunk, nem árt nyáron locsolnunk. A téli hideg sem tesz kárt benne, az extrém hideget is elviseli. Számos fajtája létezik, ültetés előtt érdemes tájékozódnunk nemükről és egyedi tulajdonságaikról.

édenkert.hu

Forrás: http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/homoktovis-vitamin-egeszseg/2077/
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-01-18) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 1405 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala