A hónapos retek
szoros rokonságban van a retekkel és a keresztesvirágúakhoz tartozik.
Őshazája feltehetőleg Kína vagy Elő-Ázsia. Európában a 16. században
kezdett elterjedni, s akkoriban még fehér és hosszúkás volt.
A ma közkedvelt piros retek formában
csak a 18. század vége óta létezik. A kerek, piros gumócskákon kívül még
van ovális, hosszúkás, kékes, pirosas-fehér, rózsaszín, sárga, fehér és
sárgásbarna fajták. Belül a hónapos retek minden esetben fehér.
A friss retek húsa tömör és feszes,
levelei zöldek és frissek. A sárga levelű gumók már elveszítették
frissességüket. Melegházban a vetést követően már 4-5 hét múlva
felszedhető a friss termés.
A szabadföldben termesztett retek
csípős-fűszeres, a melegházi zsengébb. Az utóbbiak hamar szivacsosak és
fásak lesznek. A retek rosszul tárolható, gyorsan veszít frissességéből.
Levelek nélkül kicsit hosszabb ideig tárolhatók, mivel így nem
száradnak ki olyan gyorsan. A megtisztított retek csavaros üvegbe téve,
hűtőben tárolva, kb. három napig marad friss.
Levághatjuk a zöldjét és a
szármaradványokkal lefelé egy vízzel töltött pohárba tehetjük. A
fonnyadttá vált gumók újra ropogósak lesznek, ha néhány percre hideg
vízbe tesszük azokat. A hónapos retket többnyire nyersen salátának vagy
köretnek használhatjuk fel. Ízletes felszeletelve vagy reszelve vajas
kenyérre téve, kevéske sóval.
Ha a retek sokáig marad a
salátaöntetben, bőrének piros festékanyaga kioldódik és beszínezi a
retek húsát szürkés-rózsaszínűre. Főzhetjük zöldségételként, mint a
karalábét, vagy tésztában kisüthetjük. Ilyenkor mindig elveszítik piros
színűket és csípősségüket is. A fiatal leveleket apróra vágva
felhasználhatjuk szószokhoz és levesekhez, valamint salátákba.
A retekfogyasztásnak mindig van egy kis
bibije. A gumók, mint minden gyökérzöldség, nagyon sok nitrátot
tartalmaznak. Használjunk ezért lehetőleg bio árut, mert ezek kevesebb
nitrátot tartalmaznak, mint a hagyományos termesztésből származó retek.
A népgyógyászati hagyomány szerint a
retek átmenetileg javítja a hangulatot, segíti az epeáramlást, valamint
serkenti a vese és a máj tevékenységét.
Tipp!
Retek-édeskömény saláta
A csomag retek, melyben általában 5-6
darab van, 1 db közepes édesköménygumó, 3-4 evőkanál citromlé, 1 db
narancs, 4-5 evőkanál olívaolaj, őrölt bors, só.
A retkeket megtisztítjuk, a zöldjét
megőrizzük. A piros gumócskákat vékony szeletekre vágjuk, a zöldjének
kb. a felét megtisztítjuk, a szárát levágjuk és a leveleket csíkokra
vágjuk. Az édesköményt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, a
narancsot lehámozzuk, kifilézzük. Mindent beleteszünk egy tálba. Egy
citrom levét kipréseljük, ráöntjük a zöldségekre. Az olívaolajat, a
frissen őrölt borsot és a sót hozzáadjuk, mindent összekeverünk.
Előétel-salátának kenyérrel vagy köretként fogyaszthatjuk. Szerző: Sulyok Józsefné
Forrás: http://www.szepzold.hu/a_honapos_retek |