Péntek
2024-03-29
7:34 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A hónapos retek
A hónapos retek

A hónapos retek szoros rokonságban van a retekkel és a keresztesvirágúakhoz tartozik. Őshazája feltehetőleg Kína vagy Elő-Ázsia. Európában a 16. században kezdett elterjedni, s akkoriban még fehér és hosszúkás volt.

A ma közkedvelt piros retek formában csak a 18. század vége óta létezik. A kerek, piros gumócskákon kívül még van ovális, hosszúkás, kékes, pirosas-fehér, rózsaszín, sárga, fehér és sárgásbarna fajták. Belül a hónapos retek minden esetben fehér.

A friss retek húsa tömör és feszes, levelei zöldek és frissek. A sárga levelű gumók már elveszítették frissességüket. Melegházban a vetést követően már 4-5 hét múlva felszedhető a friss termés.

A szabadföldben termesztett retek csípős-fűszeres, a melegházi zsengébb. Az utóbbiak hamar szivacsosak és fásak lesznek. A retek rosszul tárolható, gyorsan veszít frissességéből. Levelek nélkül kicsit hosszabb ideig tárolhatók, mivel így nem száradnak ki olyan gyorsan. A megtisztított retek csavaros üvegbe téve, hűtőben tárolva, kb. három napig marad friss.

Levághatjuk a zöldjét és a szármaradványokkal lefelé egy vízzel töltött pohárba tehetjük. A fonnyadttá vált gumók újra ropogósak lesznek, ha néhány percre hideg vízbe tesszük azokat. A hónapos retket többnyire nyersen salátának vagy köretnek használhatjuk fel. Ízletes felszeletelve vagy reszelve vajas kenyérre téve, kevéske sóval.

Ha a retek sokáig marad a salátaöntetben, bőrének piros festékanyaga kioldódik és beszínezi a retek húsát szürkés-rózsaszínűre. Főzhetjük zöldségételként, mint a karalábét, vagy tésztában kisüthetjük. Ilyenkor mindig elveszítik piros színűket és csípősségüket is. A fiatal leveleket apróra vágva felhasználhatjuk szószokhoz és levesekhez, valamint salátákba.

A retekfogyasztásnak mindig van egy kis bibije. A gumók, mint minden gyökérzöldség, nagyon sok nitrátot tartalmaznak. Használjunk ezért lehetőleg bio árut, mert ezek kevesebb nitrátot tartalmaznak, mint a hagyományos termesztésből származó retek.

A népgyógyászati hagyomány szerint a retek átmenetileg javítja a hangulatot, segíti az epeáramlást, valamint serkenti a vese és a máj tevékenységét.

Tipp! Retek-édeskömény saláta

A csomag retek, melyben általában 5-6 darab van, 1 db közepes édesköménygumó, 3-4 evőkanál citromlé, 1 db narancs, 4-5 evőkanál olívaolaj, őrölt bors, só.

A retkeket megtisztítjuk, a zöldjét megőrizzük. A piros gumócskákat vékony szeletekre vágjuk, a zöldjének kb. a felét megtisztítjuk, a szárát levágjuk és a leveleket csíkokra vágjuk. Az édesköményt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, a narancsot lehámozzuk, kifilézzük. Mindent beleteszünk egy tálba. Egy citrom levét kipréseljük, ráöntjük a zöldségekre. Az olívaolajat, a frissen őrölt borsot és a sót hozzáadjuk, mindent összekeverünk. Előétel-salátának kenyérrel vagy köretként fogyaszthatjuk.

Szerző: Sulyok Józsefné


Forrás: http://www.szepzold.hu/a_honapos_retek
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-11-27) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 970 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala