Szerda
2024-04-24
5:46 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A jó palánta titka

A jó minőségű palántárólA palántázás idejéről és a vásárlás minőségbeli fontosságáról már írtam, most arról szeretnék írni, hogy milyen is a jó minőségű palánta, miről ismerhetőek fel a gondosan nevelt és jó állapotú palánták.

Alaptulajdonság, hogy a palánta zömök és ne megnyúlt legyen. Levelei sötétzöldek és frissek legyenek. Szárai vastagok. Gyökere dús és fehér színű. Nagyon fontos, hogy kártevők nyomait sehol se leljük fel a növénykezdeményen. A levélzet minimum 4-5 lomblevél legyen. Amikor megtaláltuk a számunkra ideális, jó minőségű palántákat, jöhet az ültetés.

A termés sikerességéhez a tökéletes palántákon kívül szükségünk lesz még egy alaposan előkészített talajra is. Érdemes már ősszel nekilátni az előkészítésnek. Már ősszel ássuk fel a talajt és trágyázzuk meg. Az ültetési mélység annyi legyen, amennyi a palántaágyban is volt, egyedül a paradicsom kerülhet ennél mélyebbre. Az ültetést mindig alapos öntözéssel fejezzük be. Ez után már csak védenünk kell a kiültetett növénykezdeményeket.

Sokszor a talaj menti fagyok elmúltával is visszaromlik az idő, amennyiben ilyet hallunk az időjárási előrejelzésekben, mindenképpen gondoskodnunk kell a palánták védelméről. Fagyosabb éjszakák esetén érdemes betakarni a palántákat például papírsüveggel, agyagcseréppel, vagy a növény köré való fölg felkupacolásával. A túlzott meleg és napsütés ellen megfelelő öntözéssel, a gyorsabb erősödés érdekében  könnyen felvehető műtrágya kiszórásával és a madarak ellen madárijesztő szerkezetek segítségével. Jó kertészkedést!



Forrás: http://www.kertepites.org/kerti-munkak/a-jo-palanta-titka/
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2011-05-01) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 1373 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala