A
palántázás idejéről és a vásárlás minőségbeli fontosságáról már írtam,
most arról szeretnék írni, hogy milyen is a jó minőségű palánta, miről
ismerhetőek fel a gondosan nevelt és jó állapotú palánták.
Alaptulajdonság, hogy a palánta
zömök és ne megnyúlt legyen. Levelei sötétzöldek és frissek legyenek.
Szárai vastagok. Gyökere dús és fehér színű. Nagyon fontos, hogy
kártevők nyomait sehol se leljük fel a növénykezdeményen. A levélzet
minimum 4-5 lomblevél legyen. Amikor megtaláltuk a számunkra ideális, jó
minőségű palántákat, jöhet az ültetés.
A termés sikerességéhez a tökéletes
palántákon kívül szükségünk lesz még egy alaposan előkészített talajra
is. Érdemes már ősszel nekilátni az előkészítésnek. Már ősszel ássuk fel
a talajt és trágyázzuk meg. Az ültetési mélység annyi legyen, amennyi a
palántaágyban is volt, egyedül a paradicsom kerülhet ennél mélyebbre.
Az ültetést mindig alapos öntözéssel fejezzük be. Ez után már csak
védenünk kell a kiültetett növénykezdeményeket.
Sokszor a talaj menti fagyok
elmúltával is visszaromlik az idő, amennyiben ilyet hallunk az időjárási
előrejelzésekben, mindenképpen gondoskodnunk kell a palánták
védelméről. Fagyosabb éjszakák esetén érdemes betakarni a palántákat
például papírsüveggel, agyagcseréppel, vagy a növény köré való fölg
felkupacolásával. A túlzott meleg és napsütés ellen megfelelő
öntözéssel, a gyorsabb erősödés érdekében könnyen felvehető műtrágya
kiszórásával és a madarak ellen madárijesztő szerkezetek segítségével.
Jó kertészkedést!
Forrás: http://www.kertepites.org/kerti-munkak/a-jo-palanta-titka/ |