Szerda
2024-04-24
10:57 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A kellemes illatú rozmaring
A kellemes illatú rozmaring

A rozmaring Földközi-tengeri melléki növény, amelyet már évezredek óta alkalmaznak gyógyító szerként ezekben az országokban.


Az örökzöld, erősen aromás illatú rozmaringbokornak göcsörtös, fás ágai és gallyai vannak. Levelei fonák oldalukon ezüstszürke színűek, viszonylag kemények, tű formájúak. A világoskék virágok sok méhet vonzanak. A kertjeinkben csak akkor termesszük, ha télen védeni tudjuk a fagyoktól. A frissen illatozó leveleket és a fiatal hajtásokat használják fel, amelyek illóolajat és egy, a kámforhoz hasonló vérkeringés-fokozó anyagot tartalmaznak.


Külsőleg való alkalmazás

A régi iratokban így írnak a rozmaringról: „Ez a növény az embert belülről kifelé melegíti.” Rozmaringfürdővel testi-lelki és szellemi frissességet érhetünk el. A tusfürdő, vagy szappan adalékanyagaként a rozmaring már az illata miatt is élénkítő, aktivizáló hatású. A tudomány elismeri a rozmaring külsőleges felhasználásának hatékonyságát az izom és végtagreuma kiegészítő kezelésében.


Belső alkalmazása

Belsőleg alkalmazva (teaként, vagy borkivonatként – rozmaringbor) vérkeringés-fokozó, értágító, serkentő, melegítő hatású. A rozmaringbor segítséget nyújt mindazoknak, akiknek alacsony a vérnyomásuk, betegségből lábadoznak, idősebb, keveset mozgó embereknek. A rozmaring belsőleg a teltségérzés, puffadás esetén, a gyomor, bél epehólyag könnyebb görcsszerű zavarainál hat jótékonyan.


 

dísznövényként is igen dekoratívRozmaringbor elkészítése, hozzávalók: 50 g rozmaringlevél, 15 g galagonyabogyó, 15 g mazsola, 10 g galagonya levél és virág, 3 g cickafark, 4 g gyömbér, 3 g fahéj. Kell még hozzá 2 liter vörös likőrbor, esetleg 1-3 evőkanál méz.

Tegyük a felhasznált növényeket egy nagyobb befőttes üvegbe, öntsük rá a bort. Hagyjuk 9-10 napig állni, s naponta jól rázzuk össze. Aztán szűrjük le, az elveszett folyadékmennyiséget pedig pótoljuk annyi borral, hogy ismét 2 liter legyen. A kész italt légmentesen záródó üvegbe tároljuk. A rozmaringbornak pompás íze van. Azon túl, hogy a betegek kitűnőnek fogják tartani az ízét, a vérkeringésüket is élénkíteni fogja. Reggel és este egy-egy pohárka nemcsak a véredényeket, hanem az egész szervezetet is erősíti.

Kneipp, a 19. század nagy német természetgyógyász az első helyre teszi a rozmaringot, és melengető, serkentő és szíverősítő írként dicsőíti.



Forrás: http://www.szepzold.hu/a_kellemes_illatu_rozmaring
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-06-15) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 1063 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala