Korábban már
foglalkoztunk ezzel a növénnyel A kapor című
cikkünkben, de most lássuk egy kicsit más megközelítésben.
Már az ókori
egyiptomiak és rómaiak is kedvelték azt a feltehetőleg Elő-Ázsiából
származó fűszer és gyógynövényt. Innen terjedt el a középkorban
Közép-Európában, ahol a szerzetesek a kolostorkertekben termesztették.
Az egynyári kaprot könnyen
összetéveszthetjük a hozzá hasonlító édesköménnyel. Ernyősök családjába
tartozik, 1 méteresre is megnő, szárai belül üregesek, ezeken ülnek a
szárnyalt, összetett levelek. Nyár közepén jelennek meg a sárgás színű
virágai, melyek nagyméretű ernyőt alkotnak. A kis virágokból fejlődnek
ki a kapormagok. A termések először kerekdedek, majd száradás során két
részre hasadnak. Számos illóolaja adja a jellegzetes aromáját.
Különleges
fajtája a páfránylevélre hasonlít, melyek sokáig gyűjthetők. Napos,
meleg, szélvédett helyen érzi jól magát. Ilyen körülmények között igen
finom aromájú leveleket fejleszt. Igénytelen növény, különösebb
gondozást nem igényel. Állandóan nedves, tápanyagban szegény talajjal is
megelégszik.
Termesztése áprilistól megkezdődhet, ha
2-3 hetente megismételjük a vetést, folyamatosan szedhetjük a friss
leveleit. Virágzás idején legtöbb az aromaanyaga. Ha a leveleket akarjuk
felhasználni, sűrűn vessük, ha pedig azt akarjuk, hogy termést is
érleljen, 20 cm-es tőtávolságra ültessük egymástól.
A kaprot (Anethum graveolens L.) más
konyhakerti növény közzé is ültethetjük, pl. uborka, sárgarépa mellet
jól érzi magát. A talajt rendszeresen lazítsuk, mert a pangó vizet nem
szereti. A növény elhullajtja magjait és nem kell vetnünk a következő
évben. De mi háziasszonyok ezzel tisztában is vagyunk, tapasztalatból
tudjuk, ha ki is szeretnénk irtani, szinte lehetetlen, olyan szapora.
Leveleit egész nyáron szedhetjük,
lehetőleg frissen használjuk fel. A leveleket megszáríthatjuk, vagy le
is lehet fagyasztani, de ilyen formában veszítenek aromájukból. Termését
akkor gyűjtsük, ha bebarnultak a magvak. A virágernyőket vágjuk le,
fejjel lefelé szárítsuk meg. A száraz magvak szinte maguktól kiperegnek.
Díszítőként is alkalmazzák, szépen mutat
a kertünkben, de virágos szárait csokrok kötésénél is felhasználják.
Friss
leveleit mártások, saláták, zöldséges ételek, halak ízesítésére
használják. Mielőtt az ételhez adnánk, a leveleit morzsoljuk szét. A
kapor elengedhetetlen a savanyú uborka elkészítésénél, de kapros
fűszerecetet is készíthetünk belőle. A magyar konyha régi fűszere, túrós
lepény, tökfőzelék, kovászos uborka elkészítésénél kiváló ízt ad az
ételnek.
Gyógyteát készítenek belőle, amely
megakadályozza a gázképződést, puffadást, segít az emésztési
panaszokban. Emellett vizelethajtó és nyugtató hatása is van, vesekő
esetén ajánlatos a tea fogyasztása.
Elalvást segítő kapros bor,
próbálja ki!
Forraljunk fel 1 csésze fehérbort,
öntsük rá 1 teáskanálnyi száraz kapormagra. Hagyja egy kicsit állni,
majd szűrje le és forrón kortyolgassa el. A görögök kaporlevelet tettek a
szemükre, hogy könnyebben aludjanak el.
Egy másik recept:
Uborkás joghurt
Hámozzunk meg 2 salátának való uborkát, vágjuk össze apróra, vagy
reszeljük le. Majd adjuk hozzá 4-5 kipréselt fokhagymát és 3-4 natúr
joghurtot, valamint fél csokor kaprot. A tetejét díszíthetjük
olívabogyóval. Szerző: Sulyok Józsefné
Forrás: http://www.szepzold.hu/a_kulonleges_kapor |