Péntek
2024-04-26
7:31 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A magnézium javítja a memóriát!

Kísérleti egerekben egy új magnéziumvegyület javította az állatok rövid- és hosszútávú memóriáját, és ezzel a tanulási képességeiket is fejlesztette.

A pekingi Csinghua Egyetem Memória és Tanuláskutató Központjában végzett kísérletek során a magnézium előnyös hatását demonstráló vizsgálatokban a kísérleti egerek rövid- és hosszútávú memóriája nagymértékű javulást mutatott, és tanulási képességeiket tekintve is fejlődés mutatkozott. A kutatók ugyanakkor óva intenek attól, hogy eredményeik nyomán bárki is nagy dózisokban fogyasszon magnéziumot , hiszen az emberi szervezetre is érvényes következtetések levonásához még további munkára van szükség – noha a rágcsálók agya nagyrészt hasonlóan működik az emberekéhez.

A kutatók által vizsgált MgT (Magnézium-L-treonát) kapcsán a kínai tudósok azt remélik, hogy ha a további vizsgálatok során is igazoltnak bizonyul a memóriára gyakorolt pozitív hatás, akkor az az egészségügyre, különösen a népegészségügyre nagy hatást gyakorol majd.

A magnézium olyan alapelem, amely csupán néhány gyümölcsben, a spenótban és más, zöldlevelű növényekben található meg, ennek ellenére nagy szerepet játszik az emberi szervezetben az immunrendszer működésében. A napi beviteli mennyiség ajánlott mértéke 400 mg a felnőtt szervezet számára, ezen érték alatt ugyanis megnövekszik az allergia, az asztma és a szívpanaszok kialakulásának esélye. Az új magnéziumvegyület, az MgT, a korábbi, elemi magnéziummal végzett kísérletekkel szemben (amelyek szintén azt mutatták, hogy a magnéziumnak van agyserkentő hatása is) már élő alanyokon, kísérleti egereken került tesztelésre, és az állatok esetében nagyon hatékonynak bizonyult. Ráadásul a kínai kutatók arról is beszámoltak, hogy a memóriafejlesztő hatást fiatal és öreg kísérleti egereken is tapasztalták.

A kutatás vezető Liu professzor szerint a vizsgálat azért kiemelten fontos, mert az iparosodott világ lakosságának fele magnéziumhiányosnak mondható, ez a hiány pedig a korral előrehaladva tovább növekszik. A kínai tudós szerint, amennyiben sikerülne a magnéziumszintet az emberekben normális szinten tartani, vagy akár emelni is, akkor a korral járó betegségek kialakulása jelentősen lassíthatóvá válna, sőt, egyes, korral jelentkező kognitív zavarok akár megelőzhetőnek is bizonyulhatnának.

Forrás:medipress.hu


Forrás: http://www.viragcenter.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1311:a-magnezium-javitja-a-memoriat&catid=46:eges
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-09-26) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 887 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala