Csütörtök
2024-04-25
11:03 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A mezőgazdasági növények vadon termő rokonait keresik

Az éghajlatváltozásra való felkészülés jegyében a mezőgazdasági növények, így a búza, a rizs vadon termő rokonait kutatják, ezek esetleg olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek révén kibírják a globális felmelegedéssel járó hőséget, szárazságot, vízhiányt.

Az élelmiszerek által biztosított tápérték 80 százalékát világszerte 12-15 féle mezőgazdasági növény biztosítja. Ezek közül a legfontosabb a rizs, a búza, a kukorica és a burgonya, de idetartozik a cirköles és a köles, a bab és a banán, valamint a cukortartalmú növények.

A mezőgazdasági növények vadon termő rokonainak a megkeresését célzó programot az az alapítvány, a Global Crop Diversity Trust indította, amelynek kezdeményezésére Norvégiában a sarkkörön túl létrejött az "ítéletnapi" vetőmagbank.

"A kutatás korai szakaszában járunk: azonosítanunk és be kell gyűjteni a legfőbb mezőgazdasági növények vadon élő rokonait, hogy felmelegedő világunk számára ellenállóbb kultúrákat nemesíthessünk" - nyilatkozta Cary Fowler, az alapítvány vezetője.

Az Andokban vadon termő burgonya például jól tolerálhatja a szárazságot, a hőséget, vagy ellenálló lehet a betegségekkel szemben. Az ilyen tulajdonságok segítenek a növénynemesítőknek olyan mezőgazdasági kultúrák előállításában, amelyekkel garantálható a világ élelmiszerellátása az eljövendő évtizedekben.

"A vadon termő növények sokszor olyan extrém alkalmazkodási képességekkel rendelkeznek, amelyek szükségesek lehetnek, hogy megküzdjünk az éghajlatváltozás következményeivel" - magyarázta.

Cary Fowler szerint a projekt, amelynek keretében a 30-50 legfőbb mezőgazdasági növény vadon termő rokonait kutatják fel, 30-50 millió dollárba (5,9-9,8 milliárd forintba) kerül majd.

Mint mondta, a nemesítők már korábban is támaszkodtak a vadon termő növényekre. Így például az Egyesült Államokban termesztett búzát oly módon tették ellenállóvá a betegségek iránt, hogy keresztezték egy vadon termő "gazzal", amelyet az 1940-es években Törökországban fedeztek fel.

Az alapítvány a Trópusi Mezőgazdaság Nemzetközi Központjával (International Centre for Tropical Agriculture)  együttműködve határozza meg bolygónkon azokat a térségeket, ahol sikerrel találhatók ilyen növények. A szárazságtűrő fajtákra jó eséllyel Afrikában, elsősorban Szudánban, Eritreában, vagy Kamerunban lehet bukkanni.

A legfontosabb tulajdonság a hőség iránti rezisztencia.

 "Olyan növények szükségesek, amelyek gyorsabban érnek be, vagyis még a perzselő nyári hőség beköszönte előtt learatható a termés" - magyarázta Cary Fowler.

Hozzátette: nincs más választásunk, mint az ellenállóbb fajták megkeresése, ha életképes társadalmakat, elfogadható élelmiszerárakat és élelmiszerbiztonságot akarunk.

MTI.



Forrás: http://www.agrarhirek.hu/innovacio/6216.html
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-03-12) | Szerző: gyunyika E
Megtekintések száma: 979 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala