De besorolhatjuk a díszcserjék társaságába is, hiszen molyhos, lándzsás levelei, sűrű lombja, csinos alakja, valamint 3-5 cm átmérőjű, május közepén nyíló fehér virágai erre is jogot adnak. A családi ház kertjében, a hétvégi kertekben mindenesetre érdemes legalább egy naspolyabokrot telepíteni.
A naspolya hazája Közép-Ázsiában, a Kaukázus déli lejtőin van. A Balkán-félsziget országaiban vadon terem, de a kertekben szívesen ültetik. Melegigényes növény lévén a Kárpát-medencénél északabbra nemigen merészkedik. Német vendégeimtől gyakran kérdezem, hogy ismerik-e a "mispel"-t, de többnyire tagadó választ kapok tőlük. Ezek után nehéz volna megnyugtató választ adni arra, hogy a jó öreg Linné Károly miért adta a naspolyának a "germanica" speciest.
Rendszertanilag a lágymagvú almástermésűek közé tartozik, Vagyis az
almának, a körtének és a birsnek a rokona, annak ellenére, hogy a magjai
kemények és nehezen csíráznak.
Még azt se tudjuk teljes bizonyossággal, hogy mióta termelik nálunk a
naspolyát. Annyi azonban kétségtelen, hogy az első magyar
gyümölcsfaiskolai árjegyzék, amelyet Bodor Pál 1812 szeptemberének 1.
napján, Kolozsvárott jelentetett meg (és amely nem kevesebb, mint 34
almafajtát és 22 körtefajtát ajánlott a nagyérdemű vásárlóknak!) az
egyéb gyümölcsnemek kategóriájában a "naspolyát" is felsorolja. Ennek
ellenére a mai napig indokolatlanul mellőzött és mostoha gyümölcs
maradt.
Hogy honnan származik a neve? Minden valószínűség szerint a latin
mespila szóból, illetve annak elolaszosodott nespula változatából. A
Schlágli-magyar szójegyzék (1400-1410) 1553. tétele is nespula néven
említi. Számos népies neve közül a leggyakoribb a lasponya és a
miszpolya.
Termesztése
Aki naspolyát akar a kertjében ültetni, az föltétlenül oltványt
vásároljon. Lehet ültetni magról kelt vagy sarjból fejlődött csemetét
is, ezek azonban jóval kisebb gyümölcsöket hoznak, fájuk pedig többnyire
tövises, akár csak a vad-körte és a galagonya. A faiskolákban
naspolya-, körte-, alma- vagy birsalanyra szokták szemezni, illetve
oltani, de előfordul, hogy a galagonyát választják alanynak azért, hogy a
bokor kis termetű maradjon. A csemete a faiskolában két év alatt
cseperedik kiültethető növénnyé.
A naspolya a meleg tájak szülötte, nálunk se szereti a hideg fekvést.
Legjobban a napos, félárnyékos helyeken érzi magát, épületek, falak
északi oldalára ne ültessük. A téli hideget viszont jól elviseli, és a
kora tavaszi fagyok se szoktak kárt tenni a későn nyíló virágokban.
Gyökérzete sekélyen terjed, ezért nincs szüksége mélyrétegű talajra.
Különben se válogat a talajokban, de legszebben a kissé nyirkos, tápdús
talajokban fejlődik. Sovány, száraz területen föltétlenül öntözni kell. A
rendszeres trágyázást az én kertemben bőséges terméssel hálálja meg.
A naspolya virágai öntermékenyek, nincs szükségük más fajta vagy más
egyed virágporára ahhoz, hogy a virágból gyümölcs fejlődhessék. Ez nagy
előny, mert ily módon a naspolya társ nélkül is ültethető. Egy átlagos
család számára elegendő is egy bokor termése annál is inkább, mert egy
kifejlett, egészséges naspolyabokor 40-50 kg gyümölcsöt képes teremni.
Fajtái a gyakorlatban nem ismertek, jóllehet Mohácsy Mátyás: A
gyümölcstermelés kézikönyve című korszaknyitó művében megemlíti a
Nottinghami, a Hollandi és a Házi naspolyát. Ezeket azonban manapság már
hiába keresnénk a faiskolai lerakatok kínálatában. Ezért egyszerűbb, ha
igényünket arra korlátozzuk, hogy a naspolya gyümölcse nagy legyen.
A naspolya nem igényel sok gondoskodást, nincs is vele baj, mert
rendszeresen terem. Egy dolgot azonban föltétlenül meg kell jegyezni: a
naspolya vesszőit nem szabad megmetszeni. Aki ugyanis bekurtítja a
vesszőket, az a termést vágja le a bokorról, mert a naspolya termőrügyei
a vesszők csúcsán állnak. Nemegyszer találkoztam olyan kertbaráttal,
aki a naspolya terméketlenségére panaszkodott. Kérdezgetésem eredménye
mindig az volt, hogy ő bizony tavasszal úgy akarta a naspolyabokrot
termőre bírni, hogy az őszibarackhoz hasonlóan metszette meg.
Az idősebb naspolyabokrokat is csak ritkítani szabad, tehát szükség
esetén a nagyon sűrűn álló ágakat tőből fűrészeljük ki, és semmiképpen
se feledkezzünk meg a sebek gondos kezeléséről!
A naspolya jól tűri az ifjítást is, ezért a nagyon idős, felkopaszodott,
felnyurgult bokrokat érdemes megifjítani. Erre lombfakadás előtt,
tavasszal kerüljön sor. Ügyeljünk arra, hogy a koronát alkotó, megmaradó
5-6 vázág egyenletesen helyezkedjék el, és megközelítően azonos
erősségű legyen. A vázágak végén föltétlenül maradjon egy egyéves
vessző, amely a továbbnövekedést biztosítja.
Betegségek és kártevők a naspolyát nem szokták megtámadni. Ennek az
okát abban kereshetjük, hogy a növény minden része sok csersavat
tartalmaz.
Felhasználása
A naspolya különleges alakú gyümölcse utóérő, vagyis a fáról leszedve
még nem fogyasztható. Lippai János, a Posoni kert-ben erről így ír: "A
noszpolyafa gyümölcseit, minek előtte meglágyul, akkor szedik: de jobb,
ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, s édesebb
leszen. Ha elébb leszedik, s szalmára rakják, úgy is meglágyul, és
akkor eszik őtet nyersen, mert főve nem láttam".
A 17. század kertészének bölcs tanácsát ma is jó szívvel fogadhatjuk
meg. A naspolyát október végén-november elején ajánlatos leszüretelni. A
kemény, élvezhetetlen gyümölcsöket egy rétegben rakjuk ki a padláson
vagy a kamrában. Nedves, párás helyen a penészesedését úgy előzhetjük
meg, hogy a helyiségben a hordók kénezéséhez használatos kénlapot
égetünk el. Az se baj, ha fagy éri őket. December végére - ha
szerencsénk van, akkor karácsonyra - a gyümölcsök fokozatosan
megpuhulnak, színük sötétebbre vált. Ízük édes, kellemes, jellegzetes. A
naspolya igen tápláló gyümölcs.
Nagy értéke, hogy a naspolya akkor válik élvezhetővé, amikor szerény a
gyümölcsválaszték, hiszen a déligyümölcsön kívül karácsony és újév táján
csak a saját termelésű téli alma, a téli körte és a felaggatott
csemegeszőlő kerül a család asztalára. Az ünnepnapok gyümölcstálját a
naspolya is színesíti, sőt még a karácsonyfára is fel lehet függeszteni
-ahogy régen a dióval és az aranyalmával gyakorolták.
Lekvárt, sőt zselét is lehet belőle főzni, mert sok pektint tartalmaz.
Fája nagyon szívós, az esztergályos- és az asztalosiparban
megkülönböztetett értéke van. A faszobrászok is sokra értékelik.A bokor
kérge és a levelei is jelentős mennyiségű csersavat tartalmaznak, ezért
régebben cserzésre használták. A kéreg főzetét a népi gyógyászatban
vérzések csillapítására, a magvak főzetét pedig vesekő elhajtására
alkalmazták.