Péntek
2024-03-29
1:00 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A nyugalmi időszak teendői
A nyugalmi időszak teendői
A nyugalmi időszak megfelelő alkalmat kínál arra, hogy összegezzük az elmúlt gazdasági év eredményeit, tapasztalatait, egyben terveket készítsünk az elkövetkező évre.

Téli teendőink

 

zsazsa
Zsázsa

A hosszú téli estéken célszerű kézbe venni a szakirodalmat, tüzetesen elolvasnia nyáron időszűke miatt felületesen átlapozott folyóiratokat. Ilyenkor ellenőrizzük a szerszámainkat; a hibásakat azonnal javítsuk ki, élezzük meg, hogy ilyesmire tavasszal ne legyen gondunk. Már most megvásárolhatjuk az egész évi munkához szükséges vegyszereket, műtrágyákat és vetőmagokat. Lassan készítsük elő a melegágyi kereteket és ablakokat is.

A szabadban telelő zöldségféléket szalmával óvjuk a száraz, kemény fagyoktól. Ha nincs védelmet nyújtó hótakaró, az átmenetileg tárolóként hasznosított melegágyat is rakjuk körül istállótrágyával, vagy legalább szalmával, az elvermelt zöldség felett pedig vastagítsuk meg a védőtakarást. Aki a maga termelte, vagy másoktól kapott vetőmagot akarja felhasználni, az feltétlenül még most végezzen próbacsíráztatást. A lakásban – az ablak közelében – ilyenkor vitaminban gazdag, friss zöldjéért, különleges ízéért, metélő- vagy közönséges vöröshagymát, petrezselymet, zellert, zsázsát is hajtathatunk.

A borosgazdáknak is van teendőjük, hiszen januárban kell fejteni azokat a borokat, amelyeket szándékosan hagytak seprőn, hogy ezzel is elősegítsék a savtartalom csökkenését. Akinek gyümölcsfái vannak, annak télen ajánlatos ellenőriznie, hogy nem okoztak-e kárt a fák törzsén a nyulak.

 

megfagyott-rugyek
Rügyek jégpáncélban

 

Télen gyakran van ónos eső, s az ilyenkor keletkező jégbevonat károkat okozhat a gyümölcsösben. Minthogy a rügyek a nyugalmi időszakban is lélegeznek valamelyest, az ily módon keletkezett szén-dioxid nem képes eltávozni a jégpáncél alól, és a rügyek megfulladnak. Bő egy nap még nem veszélyes, ha azonban a jégbevonat hosszabb ideig megmarad, akkor a rügyek jelentős része elpusztul. Védekezésül rázogassuk vagy ütögessük meg a fákat, hogy a jégbevonat letöredezzék róluk. Ügyeljünk azonban, hogy a dermedt, törékeny vesszőkben ne okozzunk kárt. A nagyobb havazások után is nézzünk ki a gyümölcsösbe, mert a hó olyan súllyal nehezedhet a gyümölcsfák vázágaira és a vékonyabb, kevésbé teherbíró ágakra, hogy azok letörnek. A vastag hóréteget ezért rázogassuk, ütögessük le a fák ágairól.


Miklós Dénes



Forrás: http://www.edenkert.hu/profi-kertesz/aktualis-kerti-munkak/nyugalmi-idoszak-teendoi/4970/
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2013-11-24)
Megtekintések száma: 1281 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala