Kedd
2024-04-23
2:29 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A pongyola pitypang hasznos is lehet?!
A pongyola pitypang hasznos is lehet?!

Ez az Európában őshonos vadvirág az északi féltekén sokfelé előfordul legelőkön, réteken, gyomirtásokon, parlagokon, útszéleken, kertekben, parkok pázsitjain. Gyermekláncfűnek is nevezik. Gyógyhatását már az ókori rómaiak és az arabok is nagyra becsülték.

A Taraxacum officinale 10-30 cm-re megnövő fészkes évelő növény, amely hosszú, karó alakú gyökeréből hosszúkás leveleket fejleszt. Tavasszal jelenik meg a tőlevélrózsa közepéből az üreges, hengeres virágszár, csúcsán a sárga fészekvirágzatokkal. A virágzatot alkotó sok nyelves virágból fejlődnek a fehér szőrbóbitás, apró barna kaszatermések, melyeket a szél messze röpít.
Ha a növény bármely részét megtörjük, fehér, ragacsos, nem mérgező nedv csordul ki. Igen gazdag vasba, ásványi anyagokban, kovasavban, C-vitaminban, cser és keserűanyagokban. Több fajtája is van, amelyek kevesebb keserűanyagot tartalmaznak. Nem igényel különösebb gondozást, napos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik. Mélyrétegű, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajt kedveli.

A magvetéssel májusban próbálkozzunk, 20-30 cm sortávolságra. A magoncokat később ritkítsuk ki. Ha nem szeretnénk, hogy nagyon elszaporodjon, akkor időben törjük ki a bimbókat. Ha hajtatni akarjuk, ősszel ássuk ki a tövet, vágjuk vissza a leveleket, majd tegyük cserépbe. Takarjuk le valamivel, hogy ne kapjon fényt és tegyük 16-18 C fokos helyiségbe, három-négy hét múlva szedhetjük a zsenge leveleket.

A fiatal leveleket a talaj felett vágjuk le, ügyeljünk arra, hogy a tőlevélrózsa közepe ne sérüljön meg. Nyáron fejlődő levelek kesernyés ízűek, a téli zsengébb levelek ízletesebbek. Zárt edényben, hűtőszekrényben tárolva egy hétig is friss marad. A levelek mellett a bimbóját és a virágját is felhasználhatjuk a konyhában, a szárát, virágát és a tejnedvét pedig a természetgyógyászatban.

Nyers leveleit vitaminsalátákhoz keverhetjük, rántottára, főtt burgonyára is szórhatjuk, de olajban is megpárolhatjuk. Gyökerét tavasszal vagy ősszel kiáshatjuk, megtisztítva és felaprítva sütőben megpiríthatjuk, majd megőrölve kávépótlóként használhatjuk.

Vértisztító vizelethajtó hatása miatt méregtelenítő kúrák fontos összetevője. Friss szárait cukorbetegség, reuma, bőrkiütés, vesekő esetén fogyaszthatjuk, éppen olyan hatásos, mint a préselt levele vagy teája.
A tea készítéséhez 1 evőkanál pitypanglevelet és gyökeret forrázzunk le 2-3 dl vízzel. Jó mézelő és a vadvirágos kertek pompás dísze.

 

Tipp! Erőkoktél

Egy préselt narancs levéből, egy almából és egy marék pitypanglevélből készítsünk pürét. Ízlés szerint ízesítsük mézzel és öntsünk hozzá 1/8 l írót, gyümölcslevet, vagy kefirt. Naponta egy pohárral fogyasszunk belőle.

Szerző: Sulyok Józsefné


Forrás: http://www.szepzold.hu/a_pongyola_pitypang_hasznos_is_lehet
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-06) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 867 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala