Kedd
2024-04-16
6:36 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

A téli hideg megtizedeli a kártevőket
Az idei tél változatos időjárása a kártevők ellenében a gazdáknak dolgozik, az átmeneti felmelegedést követő lehűlések ugyanis megtizedelik a növényi károsítókat. Hátradőlni persze azért ennek ellenére sem szabad.

- A nagy hideg hatására csökkent a különböző növényi részeken, a fák kérgében, a rügypikkelyen vagy a vesszőn áttelelő károsítók száma - bocsátja előre Németh Zoltán, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója, aki az idei tél további pozitív hatásaként említi a változatos időjárást, a felmelegedés-kor kényszernyugalmi állapotukból felélénkülő kártevők ugyanis a kemény mínuszok hatására még nagyobb számban pusztulnak el. 

Nincs viszont ilyen hatása az időjárásnak a talajlakó kártevők esetében, azok ugyanis nagyobb hidegben a talaj mélyebb rétegeibe vándorolnak, s csak felmelegedéskor jönnek ismét a felszín közelébe. Ezért fontos megvárni a talajfertőtlenítéssel az optimális hőmérsékletet.

A kártevők számát illetően tehát idén kedvező lehet az indulás, így nagy valószínűséggel kevesebb növényvédő szert kell majd vásárolni, ennek ellenére azonban ne dőljünk hátra, figyelmeztet a szakember, nagyon sok múlik ugyanis a következő időszak meteorológiai tényezőin.

- Januárban közel 60 milliméter csapadék hullott, ami a sokéves átlag 150-180 százaléka - folytatja Németh Zoltán. - Szerencsére hótakaró nélküli kemény hideg nem volt, így biztosított a növények megfelelő áttelelése. A hónap utolsó dekádjában ugyanis kemény fagyok voltak, a minimum hőmérséklet elérte a mínusz 16 fokot, s napközben sem emelkedett mínusz 2 fok fölé. A mínusz 16-18 fok vagy az ez alatti hőmérséklet pedig már a rovarkártevők elpusztítása mellett a szőlőket és a gyümölcsfákat is nagymértékben károsíthatja.Bár a fagyott föld miatt a gazdálkodóknak az őszi mélyszántást abba kellett hagyniuk, nagyrészt így is végeztek a munkával. A mostani hideg pedig nekik dolgozik, hiszen a mélyszántás után megmaradt nagyméretű buckákat szétfagyasztja, ami előnyként jelentkezik majd a tavaszi vetések során.

- Az almáskertekben a gyümölcsfák metszése jó ütemben halad, igaz, mínusz 8-10 fok alatti hőmérsékletben nem tanácsos ezen munkálatokat végezni - teszi hozzá a főigazgató. - Bár januárban kissé élénkült a piac, ezzel párhuzamosan pedig 50-60 forintra emelkedett a kilónkénti ár, a tavalyi termés körülbelül hatvan százaléka még mindig értékesítésre vár.

Januárban élénkült az érdeklődés a gabonapiacon is. Ám míg a búza és a napraforgó árában némi emelkedés mutatkozott, a repcét és a szóját a korábbihoz hasonló áron keresik a felvásárlók, a kukorica tonnánként ára pedig 29 ezer forintra csökkent.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/novenyvedelem/a_teli_hideg_megtizedeli_a_kartevoket
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-02-20) | Szerző: gyunyika E
Megtekintések száma: 918 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala