Az almaecet
Az almaecet (lehetőleg bio)
számos alkotóeleméről állnak rendelkezésünkre tudományos megfigyelések.
A lényeg azonban az, hogy étrendünkben megfelelő, természetes módon
keveredjenek az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok és más
tápanyagok. Minden tapasztalat azt mutatja, hogy almaecetben és a vele
ízesített ételekben igazán optimális ez a keveredés. A méz és az
almaecet ideális módon egészíti ki egymást. A méz elnyeli az ecet fanyar
ízét, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben,
enzimekben és baktériumölő anyagokban gazdag.
Az almaecet a testsúly szabályozására is kiválóan alkalmas, igaz hogy viszonylag lassan hoz eredményt túlsúly esetén, de az tartós marad ha a szabályokat betartjuk. Az almaecet hozzájárul a hatékony zsírégetési folyamatokhoz is.
- Az almaecet gyorsítja az anyagcserét, így a
fogyáson kívül javítja mind a fizikai (vérkeringés, végtagok
vérellátottsága), mind a szellemi állapotot (koncentráció, szellemi
vitalitás).
- Serkenti az emésztést, és részt vesz a szervezet zsírbontó folyamataiban.
- Baktériumölő hatása tisztítja a szervezetet, amitől egészségesebb lesz a bőrünk, hajunk.
- Felélénkíti a sejtlégzést, és csökkenti az idő előtti öregedési tüneteket.
- Elpusztítja a bélfalon lévő baktériumokat, amelyek emésztési zavarokat, felfúvódást vagy székrekedést okozhatnak.
Az almaecet számos hagyományos
alkalmazási területén, mint az emésztési zavarok, megfázás, köhögés vagy
kimerültség, éppoly hatásos a méz is. Mi sem kézenfekvőbb, mint
összekeverni a kettőt.
D. C. Jarvis, az almaecet-terápia
szülőatyja a jó egészség és hosszú élet titkaként azt ajánlja, hogy
igyunk mindennap ecetes vizet (egy pohár vízben keverjünk el két
teáskanál almaecetet), és adjunk hozzá egy-két teáskanálnyi mézet is
(ecet+méz - keverés - hígítás). Dr. Jarvis „valóban teljes értékű
tápanyagként” igen nagyra értékeli a mézet, és kitűnő orvosságnak tartja
olyan panaszokra, mint az álmatlanság, köhögés, égési sebek, légúti
megbetegedések, homloküreg-gyulladás, szénanátha és izomgörcs.
Nagyon sok esetben italként fogyasztjuk az almaecetet. Érezhető eredmények eléréséhez rendszeresen, legalább négy héten át kell inni az
ecetes vizet. A kúraszerű alkalmazás pedig azt jelenti, hogy legalább
hat-nyolc héten keresztül minden reggel, felkelés után megisszuk az
alapreceptben leírt italt.
Érdekes kérdés, hogy vajon az almaecet,
melynek már a nevében is benne van, hogy ecet, vagyis csak savas lehet,
valójában hogyan befolyásolja sav-bázis egyensúlyunkat, és milyen hatást
vált ki az emésztést követően?
Az almaecet - ahogy a citrom is - savas kémhatású. Fogyasztásuk mégis lúgosítja a szervezetet,
mert a bennük lévő kémiai elemek segítik a lúgok termelődését, vagy
másik oldalról nézve fokozzák a savak lebomlását. Fontos viszont, hogy
az almaecetet éhgyomorra vagy üres gyomorra igyuk, hogy ne keveredjen
más összetevőkkel, s így megtartsa lúgosító hatását.
Nem kell sokat bíbelődni vele, és
hamarosan talán nem is akarunk többé lemondani erről a frissítőről. Sőt
legjobb, ha életünk végégig megtartjuk ezt a jó szokásunkat. Az almaecet
előállítása Kémiailag az ecet esetsavból, aroma- és festékanyagokból
álló vizes oldat, amely erjedési folyamat során természetes úton jön
létre. Alapja az almamust, vagyis almalé, amelyben alkohol képződik.
Minél magasabb az alma cukortartalma,
annál nagyobb lesz a must alkoholtartalma, annál könnyebben képződik az
esetsav. Legjobb, ha kisméretű jóízű almákat választunk. Ha csak
hulladékból készül a must, gyengébb lesz a minősége. Hogyan válasszuk ki
a jó almaecetet? Csak természetesen előállított, kissé zavaros
almaecetet válasszunk. A tiszta ecet kevesebb értékes anyagot
tartalmaz. Figyeljünk arra, hogy biotermesztésből származó almából
készüljön, hogy minél kevesebb környezetszennyező anyagot tartalmazzon.
Mit tartalmaz? Káliumot, nátriumot,
kalciumot, magnéziumot, foszfort, klórt, ként, rezet, vasat,
szilíciumot, fluort. C-, E-, A-, B1-, B2-, B6-vitamint, béta-karotint,
provitamint, P-vitamint. A tapasztalatok szerint az almaecet fogyasztása
javítja az emlékezőtehetséget, növeli az összpontosító képességet, az
erőnlétet, a kondíciót és minden olyan funkciót, amely a jó
vérkeringéstől függ. Almaecettel a csontritkulás ellen Az almaecet
citromsavat tartalmaz, amely könnyen emészthetővé teszi az a kalciumot,
és jelentősen javítja a felszívódását. A többi élelmiszerben jelen lévő
kalcium felszívódását is növeli, ha almaecetet adunk hozzájuk.
Egy kevés almaecet egyébként a
csontleves kalciumtartalmát is növeli. Az ecet ugyanis kivonja a
csontokból a kalciumot. Már fél liter csontleveshez adott két
evőkanálnyi almaecet is jelentősen növeli a leves kalciumtartalmát,
mégpedig ha két órán át főzzük. Ezután már nem oldódik ki több kalcium a
levescsontokból. Az anyagcsere serkentése Hans Adolf Krebs, aki 1953-ban Nobel-díjat kapott a citrátciklus felfedezéséért, felismerte, hogy anyagcserénk esetsav nélkül nem működne.
Szinte minden anyagcsere-folyamatban – mint pl. a táplálék átalakítása a
szervezete által felhasználható anyagokká – ecetsav jön létre köztes
termékként.
Az ecetsav közreműködése nélkül sem a
zsírokat, sem a szénhidrátokat nem tudnánk megemészteni, tehát
életképtelenek volnánk. Szervezetünknek napi mindegy 100 gramm ecetsavra
van szüksége az összes anyagcsere-folyamathoz. Az ecet hozza csak igazán lendületbe az anyagcserénket.
Rendszeres fogyasztása felgyorsítja az emésztést, elősegíti a
táplálékkal felvett zsírsav felhasználását és szénhidrátokból való
energia-kivonást.
Légzési panaszok: Aki légzési
problémákkal küzd vagy éjszakánként arra ébred, hogy nehezen kap
levegőt, próbálja ki egyszer az almaecetes vizet mézzel. Nagyon apró kortyokban igyuk vagy kanalazzuk, hogy egy pohár elfogyasztása jó 30 percig tartson.
A tapasztalatok szerint ez a módszer asztma esetén és segíthet, persze
csak az orvosi kezelés kiegészítőjeként. Felfúvódás Itt is segít az
ital. Aki gyakran szenved felfúvódástól, evés előtt öt perccel igya meg a
keveréket – tartson egy darabig minden kortyot a szájában, mielőtt
lenyeli.
A méz egészségjavító és csíraölő hatása által
az ecetes-mézes-fokhagymás ital valóságos életelixír.
A csodálatos méz
Az almaecet és méz ideális páros. Minden
élő szervezetnek elengedhetetlenül szüksége van az úgynevezett
nyomelemekre és ásványi anyagokra. A mézben minden megvan, amire az
embernek szüksége van. Közel 80 százalékban szőlő -és gyümölcscukrot, 17
százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szaharózt. Ennek
következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel.
Energiatartalma kicsit alacsonyabb, mint a cukoré: 1 gramm méz 3 kcal
energiát jelent.
A virágméz 36 százalékban tartalmaz
szőlőcukrot (glükózt) és 39,7 százalékban gyümölcscukrot (fruktózt),
viszont az erdei méz hat különböző cukrot tartalmaz, és ezenkívül még
hét bizonytalan eredetű cukorfélét.
A cukor közül a szőlőcukor a
legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik.
Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati
eredetű keményítő (lukogének) formájában rakódik le és serkenti az ellen- mérgek termelését, amelyekkel a máj semlegesíti a szervezetbe került káros vagy mérgező anyagokat.
Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalmaz: a B vitaminok
mindegyikét, elegendő K vitamint (vérzés elállító), valamivel kevesebb C
vitamint, tovább olyan fontos anyagokat, mint amilyen pl. a PP faktor
(értágító, javítja a szövetek oxigén- ellátását). Kalóriaérték,
tápanyagok szempontjából a méz több mint 70, az ember számára fontos
anyagot tartalmaz.
A méz természetes gyógyszer
A méz és más méhészeti termékek egyaránt
kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé
tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment-és hormonanyagokat is tartalmaz.
Segítségükkel megelőzhetők a betegségek illetve a betegség esetén
segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák
visszanyerését, a felépülést, gyógyulást.
A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz:
többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint,
enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden
átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül
nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek:
kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz,
cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet
játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.
A méz enzimeket is tartalmaz,
amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben
végbemenő vegyi átalakulásokat. Ilyen enzimek pl. a kataláz, diasztáz,
invertáz, lipáz, peroxidáz. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat
is. Rendkívül fontos a méz fertotlenítő baktériumölő hatása is. A
mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb
cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő
szabadon. A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat. A
legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. A méznek
sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
A méz hatására a sejtek jobban
használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a
teljesítőképességünk. Ez a magyarázata, hogy például a sportolók miért
fogyasztják rendszeresen a versenyek előtt. A közmondás szerint egy
kaptár tíz orvossal felér, ami arra utal, hogy a cukorbetegség
kivételével gyakorlatilag szinte minden betegség megelőzésére,
kezelésére alkalmas.
Azt mindenki tudja, hogy megfázáskor,
köhögéskor mézet kell a teába tenni. De az már kevésbé közismert, hogy
éppen ilyen gyógyító hatással van a felső légutak megbetegedéseire, a
tüdő, a szív, a gyomor, a bél, a máj, a vese, az idegrendszer, a bőr
megbetegedéseire és a legújabb tudományos és klinikai kutatások,
tapasztalatok szerint a sugárártalomra is.
A méz ezen kívül nyugtató hatású szer,
és remek erősítőszer sápadt, vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak, a
csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék.
Előfordulhat túl- érzékenység is a mézzel szemben, ilyenkor a mézet
ételekbe, különböző élelmiszerekbe vegyítve kell fogyasztani.
Íme, egy recept:
Két teáskanál almaecetben ízlés szerint
1-2 teáskanál mézet keverjünk el és adjunk hozzá egy pohár (2-3 dl)
tiszta (tisztított vagy ásványvíz) vizet és lassan kortyolgassuk el. A
keveréket reggelente fogyasszuk, reggeli előtt. De lehet a további
étkezésnél is fogyasztani egy-egy pohárral.
Víz helyett paradicsom, zöldség vagy
alma-lébe is keverhetjük az almaecetet vagy bármilyen más hideg italba.
Ez az ital pompás erősítőszer. Almaecetes vízzel lehet gargarizálni vagy
inhalálni, masszírozni, hajat öblíteni.
Az almaecetes víz légzési problémákra is nagyon jó, kanalanként
kortyolgassunk el egy pohárral belőle. Vagy egy gézdarabot mártsunk be
almaecetbe és tekerjük a csuklónkon körbe.
Méregtelenítő kúra vagy böjt kiegészítőjeként mindenképpen ajánlott a
reggeli almaecetes-mézes víz. Az almaecet hatékonyan segíti a
kiválasztó szervek munkáját.
Ezen kívül felsorolok egy pár problémát, amire ez az italkeverék hasznos lehet:
Felfúvódás, hólyaggyengeség, magas vérzsírtartalom, megfázás,
hőemelkedés, kimerültség, lábgomba, ízületi fájdalmak, megdagadt lábak,
aranyér, torokgyulladás, bőrkiütés, rekedtség, szénanátha, köhögés,
fejfájás, rovarcsípés, izomgörcs, fáradt szemek, vádli-borogatás,
izomhúzódás, orrvérzés, fülfájás, idegrángás, fülzúgás, reumatikus
panaszok, köszvény, csuklás, szédülés, gyomorégés, égési sebek, túlsúly,
emésztési zavarok, szemölcsök, fogak, fogíny-betegségek esetén.