Péntek
2024-04-26
6:57 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Az öregedést gátló kerti kakukkfű
Az öregedést gátló kerti kakukkfű

Számtalan népies megnevezéssel illetik - balzsamfű, vadkakukkfű, démutka, kakucskafű, tömjénfű, thimián -, de mindegyik név ezt a különleges, és a kutatások által öregedés gátló hatású fűszernövényt takarja.

Eredetileg Észak és Nyugat-Afrikában, Dél- Európában őshonos kerti kakukkfű a szerzetesek révén jutott el az Alpokon túli területekre és Közép-Európába. Gyógyító hatását már a rómaiak, az egyiptomiak, a görögök is nagyra becsülték. A középkori kolostorok kertjeinek kedvelt gyógy és fűszernövénye volt. Az egyiptomiak balzsamozására használták, a görögök az oltárnál kakukkfüves füstölőket égettek, a római katonák kakukkfüves fürdőt vettek, hogy fokozzák bátorságukat, erejüket.

Elágazó 30-40 cm-re megnövő, enyhén fásodó szárú, ajakos, félcserje, levelei aromás illatúak. Júniustól augusztusig nyílnak a lila, fehéres vagy rózsaszín virágai.

Rokon faja, a citromillatú kakukkfű, mely a kisvirágú kakukkfű és a kerti kakukkfű kereszteződéséből jött létre. Citromos illata és íze miatt saláták kedvelt ízesítője. Halvány-lilás, rózsaszínes virágai vannak, száraz, napos, jó vízáteresztő helyet kedveli.

A kerti kakukkfű - Thymus vulgaris - magjait csak szórjuk el a földbe, de nem kell betakarni. Májustól szabadföldbe is vethetjük, a palántákat 15-20 cm-es távolságra ültessük. Az idősebb példányokról nyáron vághatunk dugványokat. Ha rendszeresen visszavágjuk növényeinket, akkor folyamatosan új, zsenge hajtásokat fejleszt. Nedves talajon viszont nehezen telel át, a tövek könnyen elrothadnak.

Leveleit és fiatal hajtásait májustól novemberig szedhetjük. Szárításhoz a virágzás előtti hajtásokat vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg.

Kellemes, édeskés íze a mediterrán ételek nélkülözhetetlen fűszere. A bárányhúsnak különleges aromát kölcsönöz. Szélhajtó hatása miatt ajánlott nehezen emészthető, zsíros ételek fogyasztásához. Más fűszerekkel ellentétben együtt főzhetjük az étellel. A szárított kakukkfű erősebben fűszerez, mint a friss levelek

Igen gazdag illóolajokban, melyek emésztésserkentő, nyugtató és fertőtlenítő hatásúak. Teáját száj és torokgyulladás, köhögés, hörghurut, hasmenés ellen ajánlják. A fürdővízhez adott kakukkfűolaj reuma, légúti megbetegedések esetén segít. Serkenti a vérkeringést, ezért fokozza a bőr anyagcseréjét.

 Tipp! Kakukkfüves gőzfürdő

Tegyünk egy tálba két marék kakukkfűlevelet vagy virágot, öntsünk rá 1 liter forró vizet, hagyjuk állni egy kicsit. Tegyünk a fejünkre egy törölközőt és tartsuk 8-10 percig a tál fölé arcunkat, majd hideg vízzel mossuk le és töröljük szárazra.

Szerző: Sulyok Józsefné


Forrás: http://www.szepzold.hu/az_oregedest_gatlo_kerti_kakukkfu
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-06) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 805 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala