![Bazsalikom, nemcsak a taljánoknak](http://www.szepzold.hu/tn/140/files/Image/Sulyok%20J%C3%B3zsefn%C3%A9/Bazsalikom,%20nemcsak%20a%20talj%C3%A1noknak/1188953_38979772_resize.jpg) A
bazsalikom Indiában már évezredekkel ezelőtt igen kedvelt fűszernövény
volt. Innen került később a Földközi-tenger térségébe, majd onnan
Európába, így hazánkba is
Egyéves, gazdagon elágazó
fűszernövény, amely termőhelyétől függően 50-60 cm magasra is megnőhet.
Szárain számos hosszúkás-ovális, illatos levelet fejleszt, melyek igen
gazdagok illóolajban. Ha a bazsalikom - Ocimum basalicum -
hajtásait nem gyűjtjük folyamatosan, akkor nyár közepére rózsaszín, vagy
fehér színű, ajakos virágú, laza álfüzéreket fejleszt. A bazsalikomnak
rengeteg levélformájú, színű és illatú változata létezik.
![](http://www.szepzold.hu/tn/420x377/files/Image/Sulyok%20J%C3%B3zsefn%C3%A9/Bazsalikom,%20nemcsak%20a%20talj%C3%A1noknak/511277_64192063_resize.jpg)
A kereskedelemben kis és nagylevelű
fajták mellett bíborszínű és vöröses levélzetű bazsalikomfajták is
kaphatók. A rózsaszín színű a balkonok szépe lehet. A bazsalikom
jellegzetes aromája csak meleg, napos helyen, jó vízáteresztő, humuszban
gazdag talajon alakul ki. Meleg-igénye miatt tavasszal 18-20 C fokos
zárt helyiségben, ritkásan ültessük el.
Mivel fény hatására csírázik, a magokra
ne szórjunk földet, a cserepeket fűtött üvegházba, vagy ablakpárkányra
helyezzük. A magoncokat később egyeljük ki, majd csípjük ki a fiatal
növények hajtáscsúcsát, hogy elágazzanak, és szép bokrossá fejlődjenek.
Csak a májusi fagyok múltával ültessük ki a szabadba. Cserépben is
nevelhetjük, de szeles, esős, hűvös időben vigyük be melegebb helyre.
Arra ügyeljünk, hogy földje ne száradjon ki, viszont túlöntözni sem
szabad, mert szárai könnyen rothadásnak indulnak.
![](http://www.szepzold.hu/tn/420x315/files/Image/Sulyok%20J%C3%B3zsefn%C3%A9/Bazsalikom,%20nemcsak%20a%20talj%C3%A1noknak/749373_70318711_resize.jpg)
Fiatal zsenge leveleit egész évben
gyűjthetjük, ha télire meleg helyre visszük. Leveleit megszáríthatjuk és
le is fagyaszthatjuk, viszont így veszít az aromájából. A leveleket
virágzás előtt gyűjtsük.
A bazsalikom a mediterrán konyha
nélkülözhetetlen fűszere. Tésztaféléknek, salátáknak, hús és
halételeknek jellegzetes ízt ad, ezen kívül megkönnyíti az ételek
emésztését, illatával távol tartja a legyeket, illóolaja megnyugtatja az
ideget.
![](http://www.szepzold.hu/tn/420x378/files/Image/Sulyok%20J%C3%B3zsefn%C3%A9/Bazsalikom,%20nemcsak%20a%20talj%C3%A1noknak/1188953_38979772_resize.jpg)
A leveleiből készült teát gyomor, bél
görcsök esetén, valamint étvágygerjesztő italként fogyaszthatjuk.
Bazsalikomból készült szájvíz frissíti a leheletet. Ehhez forrázunk le ¼
liter vízzel egy maréknyi friss levelet, lefedve hagyjuk állni 10-15
percig, szűrjük le, majd langyos teával öblögessünk.
A teraszok, balkonok dekoratív fűszernövénye, kitűnő mézelő is.
Tipp! Próbálja ki! - Klasszikus pesto
![](http://www.szepzold.hu/tn/420x319/files/Image/Sulyok%20J%C3%B3zsefn%C3%A9/Bazsalikom,%20nemcsak%20a%20talj%C3%A1noknak/556577_34940115_resize.jpg)
Mossunk meg kétmaréknyi
bazsalikomlevelet, szárítsuk meg, majd távolítsuk el a vastag
szárrészeket. Ezután aprítsunk össze 1 evőkanálnyi mandula-fenyőmagot,
préseljünk ki egy gerezd fokhagymát, és keverjük össze 50 ml
olívaolajjal, végül ízesítsük borssal, sóval.
A szósz spagettihez kiváló. A kifőtt tésztát keverjük össze a pestóval
és ízlés szerint szórjunk rá reszelt parmezán sajtot.
Forrás: http://www.szepzold.hu/bazsalikom_nemcsak_a_taljanoknak |