A
bazsalikom Indiában már évezredekkel ezelőtt igen kedvelt fűszernövény
volt. Innen került később a Földközi-tenger térségébe, majd onnan
Európába, így hazánkba is
Egyéves, gazdagon elágazó
fűszernövény, amely termőhelyétől függően 50-60 cm magasra is megnőhet.
Szárain számos hosszúkás-ovális, illatos levelet fejleszt, melyek igen
gazdagok illóolajban. Ha a bazsalikom - Ocimum basalicum -
hajtásait nem gyűjtjük folyamatosan, akkor nyár közepére rózsaszín, vagy
fehér színű, ajakos virágú, laza álfüzéreket fejleszt. A bazsalikomnak
rengeteg levélformájú, színű és illatú változata létezik.
A kereskedelemben kis és nagylevelű
fajták mellett bíborszínű és vöröses levélzetű bazsalikomfajták is
kaphatók. A rózsaszín színű a balkonok szépe lehet. A bazsalikom
jellegzetes aromája csak meleg, napos helyen, jó vízáteresztő, humuszban
gazdag talajon alakul ki. Meleg-igénye miatt tavasszal 18-20 C fokos
zárt helyiségben, ritkásan ültessük el.
Mivel fény hatására csírázik, a magokra
ne szórjunk földet, a cserepeket fűtött üvegházba, vagy ablakpárkányra
helyezzük. A magoncokat később egyeljük ki, majd csípjük ki a fiatal
növények hajtáscsúcsát, hogy elágazzanak, és szép bokrossá fejlődjenek.
Csak a májusi fagyok múltával ültessük ki a szabadba. Cserépben is
nevelhetjük, de szeles, esős, hűvös időben vigyük be melegebb helyre.
Arra ügyeljünk, hogy földje ne száradjon ki, viszont túlöntözni sem
szabad, mert szárai könnyen rothadásnak indulnak.
Fiatal zsenge leveleit egész évben
gyűjthetjük, ha télire meleg helyre visszük. Leveleit megszáríthatjuk és
le is fagyaszthatjuk, viszont így veszít az aromájából. A leveleket
virágzás előtt gyűjtsük.
A bazsalikom a mediterrán konyha
nélkülözhetetlen fűszere. Tésztaféléknek, salátáknak, hús és
halételeknek jellegzetes ízt ad, ezen kívül megkönnyíti az ételek
emésztését, illatával távol tartja a legyeket, illóolaja megnyugtatja az
ideget.
A leveleiből készült teát gyomor, bél
görcsök esetén, valamint étvágygerjesztő italként fogyaszthatjuk.
Bazsalikomból készült szájvíz frissíti a leheletet. Ehhez forrázunk le ¼
liter vízzel egy maréknyi friss levelet, lefedve hagyjuk állni 10-15
percig, szűrjük le, majd langyos teával öblögessünk.
A teraszok, balkonok dekoratív fűszernövénye, kitűnő mézelő is.
Tipp! Próbálja ki! - Klasszikus pesto
Mossunk meg kétmaréknyi
bazsalikomlevelet, szárítsuk meg, majd távolítsuk el a vastag
szárrészeket. Ezután aprítsunk össze 1 evőkanálnyi mandula-fenyőmagot,
préseljünk ki egy gerezd fokhagymát, és keverjük össze 50 ml
olívaolajjal, végül ízesítsük borssal, sóval.
A szósz spagettihez kiváló. A kifőtt tésztát keverjük össze a pestóval
és ízlés szerint szórjunk rá reszelt parmezán sajtot.
Forrás: http://www.szepzold.hu/bazsalikom_nemcsak_a_taljanoknak |