Péntek
2024-03-29
3:04 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Bazsalikom, nemcsak a taljánoknak
Bazsalikom, nemcsak a taljánoknak

A bazsalikom Indiában már évezredekkel ezelőtt igen kedvelt fűszernövény volt. Innen került később a Földközi-tenger térségébe, majd onnan Európába, így hazánkba is


Egyéves, gazdagon elágazó fűszernövény, amely termőhelyétől függően 50-60 cm magasra is megnőhet. Szárain számos hosszúkás-ovális, illatos levelet fejleszt, melyek igen gazdagok illóolajban.

Ha a bazsalikom - Ocimum basalicum - hajtásait nem gyűjtjük folyamatosan, akkor nyár közepére rózsaszín, vagy fehér színű, ajakos virágú, laza álfüzéreket fejleszt. A bazsalikomnak rengeteg levélformájú, színű és illatú változata létezik.

 

A kereskedelemben kis és nagylevelű fajták mellett bíborszínű és vöröses levélzetű bazsalikomfajták is kaphatók. A rózsaszín színű a balkonok szépe lehet. A bazsalikom jellegzetes aromája csak meleg, napos helyen, jó vízáteresztő, humuszban gazdag talajon alakul ki. Meleg-igénye miatt tavasszal 18-20 C fokos zárt helyiségben, ritkásan ültessük el.

 

Mivel fény hatására csírázik, a magokra ne szórjunk földet, a cserepeket fűtött üvegházba, vagy ablakpárkányra helyezzük. A magoncokat később egyeljük ki, majd csípjük ki a fiatal növények hajtáscsúcsát, hogy elágazzanak, és szép bokrossá fejlődjenek. Csak a májusi fagyok múltával ültessük ki a szabadba. Cserépben is nevelhetjük, de szeles, esős, hűvös időben vigyük be melegebb helyre. Arra ügyeljünk, hogy földje ne száradjon ki, viszont túlöntözni sem szabad, mert szárai könnyen rothadásnak indulnak.

 

Fiatal zsenge leveleit egész évben gyűjthetjük, ha télire meleg helyre visszük. Leveleit megszáríthatjuk és le is fagyaszthatjuk, viszont így veszít az aromájából. A leveleket virágzás előtt gyűjtsük.

 

A bazsalikom a mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere. Tésztaféléknek, salátáknak, hús és halételeknek jellegzetes ízt ad, ezen kívül megkönnyíti az ételek emésztését, illatával távol tartja a legyeket, illóolaja megnyugtatja az ideget.

 

A leveleiből készült teát gyomor, bél görcsök esetén, valamint étvágygerjesztő italként fogyaszthatjuk. Bazsalikomból készült szájvíz frissíti a leheletet. Ehhez forrázunk le ¼ liter vízzel egy maréknyi friss levelet, lefedve hagyjuk állni 10-15 percig, szűrjük le, majd langyos teával öblögessünk.
A teraszok, balkonok dekoratív fűszernövénye, kitűnő mézelő is.

 

Tipp! Próbálja ki! - Klasszikus pesto

 

Mossunk meg kétmaréknyi bazsalikomlevelet, szárítsuk meg, majd távolítsuk el a vastag szárrészeket. Ezután aprítsunk össze 1 evőkanálnyi mandula-fenyőmagot, préseljünk ki egy gerezd fokhagymát, és keverjük össze 50 ml olívaolajjal, végül ízesítsük borssal, sóval.
A szósz spagettihez kiváló. A kifőtt tésztát keverjük össze a pestóval és ízlés szerint szórjunk rá reszelt parmezán sajtot.



Forrás: http://www.szepzold.hu/bazsalikom_nemcsak_a_taljanoknak
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-06-15) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 924 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala