Vasárnap
2021-10-24
11:20 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Bio kertészkedés ügyesen!

Kertünk legszebb virágait hamarosan megtámadják a tetvek és a kártevők. De ha ügyesen ültetjük a virágokat, és kiválasztunk, néhány fajtát elűzhetjük a nem kívánatos látogatókat. Bemutatunk néhány bio ötletet és bio növényt.

A nyár folyamán a legnagyobb gondot kertünkben a nem kívánatos látogatók jelentik, a levéltetvek, a pajzstetvek és más bogarak. A vegyszeres védekezés sokszor többet árt, mint használ, ezért olyan megoldásra van szükség, ami bio mégis hatékony. Ha ügyesen válogatjuk össze a virágokat és növényeket egy kis bio kertet hozhatunk, létre ahol maguk a virágok űzik el a kártevőket.

Íme, néhány növény, amely hasznos lehet virágos kertünkben:

Körömvirág:

A körömvirág nem csak szép nap sárga és narancssárga virágaival, de biokertünk egyik hasznos résztvevője is, mert a bogarak és kártevők nem kedvelik illatát. Ültessünk egész sorokat ebből a szép gyógynövényből, erkélyre, teraszra vagy a kertbe, és máris kevesebb lesz a bogár. Igénytelensége miatt, szinte mindenhol megterem, kertekben valamint szántóföldeken egyaránt. Virágzata sárgás, narancsos színű, szára és levele tapintása ragacsos hatású. Régen még esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a szirmai, akkor aznap esett az eső. Hazánkban is régóta kedvelt gyógynövény. Ezt a növényt szárastul, levelestül, virágostól gyűjtik és használják. A legtöbb hatóanyag azonban a szirmaiban rejlik. A szépségiparban is a gyógyító tulajdonsága miatt használják, krémek készítésére.

Fokhagyma:

A fokhagymát, mint a bogarak ellenségét emlegetik és nem hiába. Ahová ezt a növényt ültetjük, messze elkerüli minden rovar és betegség. Fogjunk néhány egészséges gerezdet és ültessük el a kertben, vagy egy nagyobb edénybe. Nagyon fontos hogy az őszi és a tavaszi fokhagyma ültetési idejét pontosan tartsuk be. Az őszi ültetés kicsit jobb termést hoz, mint a tavaszi. Ez a fűszernövény nem túl igényes, ezért gondozásával nem kell sokat törődni. Elviseli a téli hideget és a nyári forróságot is. Nagyon szépen fejlődik félárnyékban is ezért ültethetjük gyümölcsfák alá, vagy más nagyobb fa árnyékába is. Öntözni is ritkán kell, mivel nagy bojtos gyökérzetével a mélyebb talajból veszi fel a szükséges vízmennyiséget.

Ősz végén ássuk fel a talajt, egyengessük el és októberben ültessük el a gerezdeket. Ültethetjük sűrűn is, hiszen nincsen nagy lombja, akár 25 cm sor, és 10 cm tőtávolságot is tarthatunk. Amit ősszel elültetünk fokhagymát, abból tavasszal lesznek szép leveles növények. Kártevője és korokozója nincs ennek a növénynek, ami bizonyítja, milyen jól lehet felhasználni más növények védelmében.

Büdöske:

Már a neve is mutatja, miért nem kedvelik a kártevők. A büdöske igénytelen kerti növény, de ez ne tévesszen meg minket. Citromsárga vagy narancssárga virágával igazi színfolt lesz kertünkbe, vagy erkélyünkön. Tavasztól magról vagy palántáról is szaporíthatjuk, gondozása egyszerű, nem igényel sok törődést. Zöldségek és fűszernövények közé is ültethetjük.

Menta:

Az egyik legismertebb fűszernövényünk, ám a bogarak nem kedvelik a mentás virágokat és kerteket, ezért ha mentát ültetünk bármilyen virág mellé ott nem lesz gond. A mentát szintén tavasszal érdemes kiültetni, április május körül, napos meleg helyre. Magról vagy palántáról is szaporítható.

Levendula:

A levendula színe és illata már messziről érződik és látszik. A molyok és a tetvek egyik legnagyobb ellensége, ahogy ruháinkat úgy kertünket is megvédi a betolakodóktól. Ha szegélynek ültetjük, akár mikor formára igazíthatjuk. Egyébként ősszel vagy kora tavasszal vágjuk vissza körülbelül a kétharmadára. A fás részeknél már ne vágjuk le, mert nem hajt ki újra. Ideális növény a csoportos ültetéshez is vagy az ágyások szélére is ültethetjük sorba. Cserépbe ültetéshez ajánlatos a növény méretének kétszeresét befogadó edényt választani. Talajához keverjünk homokot, apró kavicsot, alulra pedig kavicsos réteg kerüljön. Terrakotta cserépben jellegzetes mediterrán hangulatot varázsolunk környezetünknek. Akár fácskává is metszhetjük. Ideális növény teraszra, erkélyre is, dézsában vagy virágtartóba ültetve.

És még néhány hasznos tanács a biokertünkhöz:

A káposztalégy ellen ültessünk minél több orvosi zsályát.

Ha nyulak dézsmálják, zöldségeinket ültessünk köré körömvirágot, és hagymát.

Csigák ellen hatásos lehet a paszternák, és pasztinák is, de a fokhagyma is hatásos lehet.

A kukacos alma ellen hatásos lehet egy kedves kis madár a széncinege. Ez a kis szárnyas lakó kieszi, a kukacokat mielőtt azok beeszik magukat a legszebb piros almákba. Helyezzünk ki ősszel kis odút és madáreleséget neki, így ha jól érzi magát egész évben a vendégünk lesz.

A fákat a hangyák ellen is érdemes védeni, ültessünk körbe csalánnal a fa tövét és a hangyák messze elkerülik azt.

A nyári levéltetvek ellen hatásos lehet a rebarbara vagy a csalán és a fokhagyma is.

Ha ügyesen kombináljuk kertünk lakóit nagyban csökkenthetjük a kártevőket kertünkben.Forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=740:bio-kerteszkedes-uegyesen&catid=40:biok
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-01-27) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 1357 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala