Honlap-menü |
|
|
A fejezet kategóriái |
|
|
Statisztika |
Online összesen: 1 Vendégek: 1 Felhasználók: 0 |
|
|
Bio, öko, natúr...
Bio, öko, natúr...
Gomba módra szaporodó bioboltok, gomba módra szaporodó bio, öko,
natur, organikus vagy egészség szócskát tartalmazó cégnevek, boltnevek,
terméknevek. Ebben a bábeli zűrzavarban csak egy biztos: a bio valódi minőségében, ízében és eltarthatóságában lényegesen jobb, mint konvencionálisan termelt rokonai.
A történet az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor is egy Liebig
nevű vegyész határtalan önbizalmával azt gondolta, hogy utánozni tudja a
természetet, és feltalálta a műtrágyát. Ez, természetesen nem tudta
helyettesíteni az addig használt szerves trágyát, az élő tápanyagokat,
és ennek a táptalaj minőségére, valamint a növények - és a mi -
egészségünkre is mélyreható következményei lettek. Voltak ugyan, akik
kételkedtek az új találmányban, így az a bizonyos gazda is, aki egy
kísérletet kívánt tenni, mielőtt vakon elhitte volna a tudomány ezen
úttörőjének állításait. Legelőjét ősszel két részre osztotta, az egyik
felét a szokásos tehéntrágyával, míg a másik felét az újkeletű
találmánnyal trágyázta meg. Tavasszal, miután állatait kiengedte
legelni, kíváncsian várt. Az állatok némi kóstolgatás után a
szervestrágyával trágyázott területen kötöttek ki. A történetnek itt
vége is lehetne, azonban sajnos nem így történt. Az intenzív
mezőgazdaság a műtrágya bevezetése után a permetezőszerek legkülönfélébb
fajtáit is elkezdte alkalmazni, amelytől a kártevők és a gyomok
hatásosabb visszaszorítását és nagyobb termésátlagokat reméltek. A
természetet azonban nem lehetett ilyen könnyen kijátszani. Az egyoldalú
műtrágyázás a föld kimerüléséhez és elnitrátosodásához vezetett, a
permetezőszerek pedig nem csak abban tettek kárt, akit, vagy amit
megcéloztak velük. Számos képviselőjükről derült ki az elmúlt évtizedek
során, hogy rendkívül súlyos mérgek, így lehetnek rákkeltők illetve
számos szervet és szervrendszert károsíthatnak. A permetezőszerek több
évtizedes használatának következtében Földünk olyannyira
elszennyeződött, hogy az egyáltalán nem, vagy csak részben elbomlott
pesticidmaradványok minden felszíni és felszín alatti vizünkben
megtalálhatók. Az egyik leghírhedtebb képviselőjük a DDT -, amelyet
évtizedekig használtak mielőtt rendkívül mérgező volta kiderült, és
végre kivonták a forgalomból - ma az Antarktisz jegében is fellelhető.
Feltalálóját annak idején legalább olyan nagyra becsülték, mint Liebig
urat a maga korában - Nobel-díjjal jutalmazták a DDT feltalálásáért.
A biogazdálkodás, amely nem pusztán visszatérés az intenzív
mezőgazdaság előtti állapotokhoz, hanem egy folyamatosan fejlődő tud
omány, nem alkalmaz se szintetikus növényvédőszereket, se szintetikus
trágyát. Növénytársításokkal, istállótrágyával, komposzttal vagy
folyékony trágyával - mint például a csalánlé - növényi, állati vagy
ásványi eredetű permetezőszerekkel dolgozik, kerülve a monokultúrát. Energiaráfordítása
lényegesen alacsonyabb, mint a konvencionális mezőgazdaságé, miközben
emberi munka ráfordítása nagyobb, termékenként különböző mértékben, de
átlagban 30%-kal. Géntechnológiával módosított növényeket, amelyek
megjósolhatatlan veszélyeket jelentenek mind egészségünkre, mind az
élővilág génállományára nézve, a biogazdálkodás nem alkalmaz. A
biotermékek minőségét számos kutatóintézet vizsgálta az utóbbi
évtizedekben világszerte. Kutatási módszereik a hagyományos analitikai
módszerektől a mai tudomány által csak vonakodva elfogadott módszerekig
terjednek. A kutatások túlnyomó többsége hosszútávú vizsgálatból állt,
igen nagyszámú anyagot vizsgálva mind a bio, mind a konvencionális
termékeknél.
Mérgek és méregmaradványok
A vásárlók túlnyomó többsége a permetezőszerek elhagyását tartja a
biortermékek legfontosabb kritériumának, amely által elszennyeződött
világunkban a biotermékek, lényegesen kevesebb mérget tartalmaznak, mint
konvencionálisan termelt rokonaik. Közvetlenül biotermelőktől származó
próbák alapján a biotermékek 92-97%-a mentes a pesticid maradványoktól,
míg a konvencionális termékek 49-61%-ról mondható el ugyanez. Ugyanakkor
a biotermékek 3-6%-ánál előforduló permetezőszer mennyiség nem lépi túl
a legmagasabb engedélyezett értéket, míg a hagyományos terményeknél ez a
próbák 3-6%-nál megfigyelhető. Átlagon felüli pesticid értékei miatt a
fejessalátát tudatosan nem vonták be az idézett vizsgálatba. Nem csak
a kipermetezett permetezőszerek mennyisége, hanem a termőföld
milyensége is jelentőséggel bír a növények méregtartalmára nézve. A
bécsi Landwirtschaftlich-chemichen Bundesanstalt vizsgálatai szerint a
búza például a nem megfelelő termőtalajból tízszer annyi kadmiumot vesz
fel, mint egy jó minőségű, humuszban gazdag talajból - miközben a talaj
kadmium tartalma mindkét esetben megegyező. Holland laboratóriumi
vizsgálatok során a paradicsomok a felvett kadmiumot leadták, amennyiben
megfelelő minőségű tápanyaghoz jutottak. Okként feltételezhető, hogy a
növények bizonyos tápanyagok hiánya esetén rokon, vagy hasonló
szerkezetű anyagokat vesznek fel a talajból, még akkor is, ha ezek
méreganyagok, ily módon próbálva a talajban lévő hiányt ellensúlyozni.
Ha azonban lehetőségük nyílik a mérgeket tápanyagokra helyettesíteni, a
káros anyagokat le fogják adni.
Egy ausztrál vizsgálat szabadföldi és üvegházi salátákat és
hagymákat vizsgált nehézfémtartalomra egyazon műtrágyát használó,
hagyományos termesztési mód mellett. Miközben az üvegházi növényekben a
nehézfémtartalom meredeken megugrott, a szabadföldi kultúrákban
általában alacsony maradt.
A zöldségfélék több g/kg-os nitráttartalma a hagyományos
mezőgazdasági termelésben manapság "normálisnak" számít. Azonban ezek a
mennyiségek egyáltalán nem elhanyagolhatók. Ugyanakkor a biológiai
termelésből származó próbák nitrát tartalma minden esetben alacsonyabb,
mint az intenzív mezőgazdaságból származó próbáké, míg az üvegházi
kultúrák esetén minden alkalommal lényegesen magasabb értékeket mértek. A
magas nitráttartalom egyértelműen a növények anyagcsere zavarából
adódik, mivel a felvett nitrogént a növény nem tudja fehérjévé
alakítani, amelyet egyrészt a műtrágyák túlzottan magas nitráttartalma,
másrészt a nem megfelelő asszimilációs körülmények okoznak.
Finomabb, tartalmasabb, tartósabb
A biológiai termelési módnál a talaj ásványi sókban, nyomelemekben
gazdagabb, egészében egészségesebb, amely a növények beltartalmi
értékeire is komoly hatással van. Analitikai vizsgálatok szerint a
növények szárazanyagtartalma 25%-kal, fehérje tartalma 18%-kal,
cukortartalma 19%-kal, káliumtartalma 18%-kal, kalciumtartalma 10%-kal
míg vas- és magnéziumtartalma 77%-kal magasabb mint a konvencionálisan
termelt növényeké.
A holland vízízű paradicsomok jelképévé váltak az intenzív
termelésből adódó ízcsökkenésnek. Azonban nem csak a paradicsomok
esetében tapasztalható az ízek eltompulása. "Az erőteljes műtrágyázás
hatására tapasztalható terménynövekedés a gyümölcsöknél és
zöldségféléknél az ízek intenzitásának csökkenéséhez vezet" írja K.
Stoll német kutató. W. Schuphan hozzáteszi:" a pesticidek növekvő
felhasználásával ízváltozás figyelhető meg, amely extrém esetekben a
fajra jellemző tipikus ízek eltűnéséhez vezet".
Bár valaminek az íze meglehetősen szubjektív, meghatározhatatlan
dolog, a holland, vízízű paradicsomok példájánál maradva, az ízek hiánya
vagy tompasága a növények beltartalmi értékeire is fontos
felvilágosítással szolgál. Minél intenzívebb valaminek az íze, annál
több benne a szervezet számára értékes hatóanyag.
Miközben iparilag előállított élelmiszereken és aromákon felnőtt
nemzedékünk természetes ösztöneiben a táplálékot illetően már alig
bízhat, az állatvilágban a legmegfelelőbb táplálék kiválasztása az
életben maradás egyik feltétele. Ezt az ösztönös magatartást
állatkísérletekben remekül lehet használni a táplálék minőségének
meghatározására. Egy bécsi intézet kísérletei szerint patkányok,
amelyeket előzőleg kizárólag biológiai illetve hagyományos táplálékkal
etettek egyértelműen a minőségileg magasabb rendű táplálékot
választották, amely ökológiai termelésből származott.
Az élő, növényi termékek eltarthatósága külső és belső hatások
kölcsönhatásának eredménye. Az ökotermeléssel előállított zöldségek és
gyümölcsök eltarthatósága egyértelműen jobb, mint a hagyományos
termelésből származó növényeké. Lényegesen lassabban romlanak, lassabban
zsugorodnak, baktérium és penészgomba csíraszámuk 67 illetve 38%-kal
alacsonyabb, mint az intenzív mezőgazdaságból származó termékeké -
derült ki több éves, összehasonlító vizsgálatokból.
A termékenység és a táplálkozás közti összefüggésekkel kapcsolatos
megfigyelések szintén elgondolkodtató adatokkal szolgálnak. A nyulak
termékenysége jobb, utódaik száma magasabb az ökotáplálék mellett.
A bikák spermáinak mozgékonyságát vizsgálva szintén egyértelmű
különbségek mutatkoznak az istállótrágyával illetve műtrágyával
trágyázott legelőkön élő állatoknál, a természetes trágyával kezelt
mezőkön élők javára. Az emberi spermiumok száma századunk harmincas
évei óta 113 millió/ml-ről 1990-re 66 millió/ml-re csökkent. Bár több ok
is felelőssé tehető a jelenségért, a táplálék kiemelkedő jelentőségéhez
nem fér kétség. Dániában, 1994-ben meglepve tapasztalták, hogy 28
dán biogazda átlagos spermaszáma a duplája a dán átlagnépességének. Míg a
dán átlag 50-50 millió/ml volt, addig a biogazdák 104 millió/ml-rel
rendelkeztek, ami megegyezett a harmincas évek adataival. Még egy ehhez
kapcsolódó érdekesség: Németországban ma minden ötödik házaspár akaratán
kívül gyermektelen.
Ellenőrzési rendszer
A bioélelmiszerek termelése szigorú előírásokhoz kötött. A magyar
szabályozás átvette az Európai Unió biotermelésre vonatkozó előírásait,
amely meghatározza mind a termelés, mind az ellenőrzés feltételeit. A
magyar biotermékek túlnyomó többségét a Biokontroll Hungária Kht
ellenőrzi, amely évente egyszer mindenképpen, illetve szúrópróbaszerűen
bármikor felkeresheti a gazdaságokat. Ha az ellenőrző szervezet mindent
rendben talál, minőségi tanusítványt állít ki a gazda számára. Ezt a
papírt a vásárló elkérheti, ha meg akar győződni valamely áru
eredetéről.
A biotermékek nyilvánvaló előnyei a konvencionális árukkal szemben,
Nyugat-Európában a biopiac erőteljes megerősödését eredményezte az
elmúlt években. Hazánkban a nyugat-európainál sokkal lassab növekedés
ellenére jó minőségű biotermékek széles skálája várja az egészségéért
némi felárat is fizetni kész vásárlókat. Azonban vigyázat. A valódi
ökoterméken a következőknek kell szerepelnie feketén-fehéren: Bio
termék. Ellenőrzött ökológiai termelésből. A terméket ellenőrizte:
ellenőrző szervezet neve, a szervezet kódja (például ÖKO-HU-01).
Ne dőljünk be tehát a hangzatos neveknek. Leggtöbbjük esetében csak a név bio, az áru nem!
Forrás: http://www.ketezeregy.hu/egesz/biookona.html |
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-11-18)
| Szerző: gyunyika
|
Megtekintések száma: 1310
| Helyezés: 0.0/0 |
|
|
Belépés |
|
|
Keresés |
|
|
|