 A
 II. Fenntarthatósági Konferencián többször hallhatunk arról, hogy nem 
lehet beszélni a társadalmi fenntarthatóságról a gazdálkodás- és a 
természetes ökoszisztémák fenntarthatóságának megteremtése nélkül. 
Ugyanígy, nem beszélhetünk a gazdálkodás fenntarthatóságról sem, ha a 
talajt, a növényeket és állatokat nem kezeljük fenntartható módon.
A
 II. Fenntarthatósági Konferencián többször hallhatunk arról, hogy nem 
lehet beszélni a társadalmi fenntarthatóságról a gazdálkodás- és a 
természetes ökoszisztémák fenntarthatóságának megteremtése nélkül. 
Ugyanígy, nem beszélhetünk a gazdálkodás fenntarthatóságról sem, ha a 
talajt, a növényeket és állatokat nem kezeljük fenntartható módon.
Több éves biokertészkedési tapasztalatom 
szerint a leginkább célravezető, ha a kertet annak tekintjük, ami: élő 
rendszernek – és így is kezeljük, gazdálkodunk benne. Közismert, hogy az
 élőlények a természetben – és így a kertben – nem egymástól 
elszigetelten élnek, hanem a körülöttük élő más fajok által biztosított 
erőforrásokat használják. A teljes rendszer alapja a Nap éltető 
energiája, amit először a növények alakítanak át a más élőlények számára
 hasznosítható szerves anyagokká.
Ahogyan azt a biokertészek gyakran hangoztatják, az egyik 
legfontosabb előfeltétel a jó minőségű termőtalaj. Nem csupán az fontos,
 hogy mennyi makro- és mikroelem van a földben. A fenntarthatóság 
szempontjából ennél fontosabb kérdés, hogy mennyi a humusz és mekkora az
 élőlények száma. A humuszanyagok teszik lehetővé, hogy a tápelemek 
megkötődjenek a talajban (ne mosódjanak ki), és megfelelő szerkezetet is
 biztosítanak. A talaj kis élőlényei pedig a tápanyagok körforgalmát 
működtetik: lebontanak, felépítenek, átalakítanak. Hiába teszünk 
műtrágyát a talajhoz ha nincs szerkezete, és nincs benne élet – a 
műtrágya csak rövid távon nyújt eredményt, és végső soron tönkreteszi a 
talajt.

Azt, hogy a talaj szerkezete megfelelő legyen, és legyen benne élet, a
 jó minőségű komposzttal lehet elérni. Nálunk Krisna-völgyben nagy 
komposzttelep működik, ahol a kertészeti hulladékot és az istállótrágyát
 érleljük, komposztáljuk. Kísérleteket is folytatunk újabb komposztálási
 módszerekkel. Az eredmény: mára a több mint 130 fős Krisna-völgyi 
közösséget évről-évre, és egész évben ellátjuk friss biozöldséggel.
Terjedelmi okokból nincs lehetőségem arra, hogy minden lényeges 
megfigyelésről, tapasztalatról beszámoljak. Mindenképpen szólnom kell 
azonban a növényvédelem kérdéseiről. Ez a másik téma, amivel 
kapcsolatban a legtöbb kérdés érkezik hozzánk, illetve a legtöbb 
kihívással kell szembenéznünk.
A biokert növényvédelme már a magok elvetése előtt megkezdődik. 
Néhány évvel ezelőtt próbáltuk ki először megelőző védekezésként a 
gyógynövényes magáztatást (csávázást). A gyógyteák hatására a növények 
nemcsak ellenállóbbak lesznek a betegségekre, de gyorsabban és nagyobb 
arányban is kelnek. A módszer annyira jól bevált, hogy ma már csak akkor
 vetünk bármilyen magot, ha előzőleg megfelelő ideig beáztattuk 
gyógynövény-teába.
Ugyanúgy van ez, mint más élőlényeknél, ha jól működik a növény 
immunrendszere, akkor a kórokozók, kártevők nem lesznek képesek súlyos 
károkat okozni. Mindenkinek ajánlom: ha beteg zöldséget, gyümölcsfát, 
vagy más növényt lát, ne tegyen elhamarkodott lépést, és ne rohanjon 
azonnal a boltba permetszerért. Kár ágyúval lőni verébre, vagy akár 
levéltetűre. Például, tapasztaljuk, ha egy fát ellepnek a levéltetvek, 
akkor hamarosan találunk majd rajta néhány katicabogarat. Egy népes 
levéltetű-kolóniában pedig nemsokára megjelennek a fürkészdarazsak 
lárvái is. Ha van türelmünk és kivárjuk (nem pusztítjuk el a 
permetezéssel a tetvek természetes ellenségeit), akkor kis idő 
elteltével a ragadozó rovarok felfalják a levéltetvek nagy részét.

Fontos törekvésünk az is, hogy a hagyományos, ellenálló (és 
visszavethető magvú) zöldségfajtákat felkutassuk és összegyűjtsük. A 
megelőzés sokszor nagyobb eredménnyel jár, mint az utólagos védekezés.
Biokertészként különösen fontos hangsúlyozni, hogy egyszerűen 
kertészkedjünk, azaz: józan paraszti ésszel. Ez adja a kezünkbe a 
legjobb fegyvert mindenfajta kórokozó, kártevő elleni küzdelemben. 
Krisna-völgyben magunk is permetezünk, fejtrágyázunk, és tápoldatot is 
használunk — ám mindezt gyógynövényekkel tesszük.
Hogyha a kertünkre úgy tekintünk, mint élő rendszerre, és úgy is 
műveljük, akkor automatikusan megvalósítjuk a fenntarthatóságot. Hogyha 
valaki kipróbálja a Krisna-völgy biokertészetében alkalmazott 
módszereket, akkor az ő kertjében is, akár néhány év alatt is, 
kialakulhat a fenntartható kertészkedés rendszere.
Sundara Gopála dász (Balassa Sándor)
biokertész