A
II. Fenntarthatósági Konferencián többször hallhatunk arról, hogy nem
lehet beszélni a társadalmi fenntarthatóságról a gazdálkodás- és a
természetes ökoszisztémák fenntarthatóságának megteremtése nélkül.
Ugyanígy, nem beszélhetünk a gazdálkodás fenntarthatóságról sem, ha a
talajt, a növényeket és állatokat nem kezeljük fenntartható módon.
Több éves biokertészkedési tapasztalatom
szerint a leginkább célravezető, ha a kertet annak tekintjük, ami: élő
rendszernek – és így is kezeljük, gazdálkodunk benne. Közismert, hogy az
élőlények a természetben – és így a kertben – nem egymástól
elszigetelten élnek, hanem a körülöttük élő más fajok által biztosított
erőforrásokat használják. A teljes rendszer alapja a Nap éltető
energiája, amit először a növények alakítanak át a más élőlények számára
hasznosítható szerves anyagokká.
Ahogyan azt a biokertészek gyakran hangoztatják, az egyik
legfontosabb előfeltétel a jó minőségű termőtalaj. Nem csupán az fontos,
hogy mennyi makro- és mikroelem van a földben. A fenntarthatóság
szempontjából ennél fontosabb kérdés, hogy mennyi a humusz és mekkora az
élőlények száma. A humuszanyagok teszik lehetővé, hogy a tápelemek
megkötődjenek a talajban (ne mosódjanak ki), és megfelelő szerkezetet is
biztosítanak. A talaj kis élőlényei pedig a tápanyagok körforgalmát
működtetik: lebontanak, felépítenek, átalakítanak. Hiába teszünk
műtrágyát a talajhoz ha nincs szerkezete, és nincs benne élet – a
műtrágya csak rövid távon nyújt eredményt, és végső soron tönkreteszi a
talajt.
Azt, hogy a talaj szerkezete megfelelő legyen, és legyen benne élet, a
jó minőségű komposzttal lehet elérni. Nálunk Krisna-völgyben nagy
komposzttelep működik, ahol a kertészeti hulladékot és az istállótrágyát
érleljük, komposztáljuk. Kísérleteket is folytatunk újabb komposztálási
módszerekkel. Az eredmény: mára a több mint 130 fős Krisna-völgyi
közösséget évről-évre, és egész évben ellátjuk friss biozöldséggel.
Terjedelmi okokból nincs lehetőségem arra, hogy minden lényeges
megfigyelésről, tapasztalatról beszámoljak. Mindenképpen szólnom kell
azonban a növényvédelem kérdéseiről. Ez a másik téma, amivel
kapcsolatban a legtöbb kérdés érkezik hozzánk, illetve a legtöbb
kihívással kell szembenéznünk.
A biokert növényvédelme már a magok elvetése előtt megkezdődik.
Néhány évvel ezelőtt próbáltuk ki először megelőző védekezésként a
gyógynövényes magáztatást (csávázást). A gyógyteák hatására a növények
nemcsak ellenállóbbak lesznek a betegségekre, de gyorsabban és nagyobb
arányban is kelnek. A módszer annyira jól bevált, hogy ma már csak akkor
vetünk bármilyen magot, ha előzőleg megfelelő ideig beáztattuk
gyógynövény-teába.
Ugyanúgy van ez, mint más élőlényeknél, ha jól működik a növény
immunrendszere, akkor a kórokozók, kártevők nem lesznek képesek súlyos
károkat okozni. Mindenkinek ajánlom: ha beteg zöldséget, gyümölcsfát,
vagy más növényt lát, ne tegyen elhamarkodott lépést, és ne rohanjon
azonnal a boltba permetszerért. Kár ágyúval lőni verébre, vagy akár
levéltetűre. Például, tapasztaljuk, ha egy fát ellepnek a levéltetvek,
akkor hamarosan találunk majd rajta néhány katicabogarat. Egy népes
levéltetű-kolóniában pedig nemsokára megjelennek a fürkészdarazsak
lárvái is. Ha van türelmünk és kivárjuk (nem pusztítjuk el a
permetezéssel a tetvek természetes ellenségeit), akkor kis idő
elteltével a ragadozó rovarok felfalják a levéltetvek nagy részét.
Fontos törekvésünk az is, hogy a hagyományos, ellenálló (és
visszavethető magvú) zöldségfajtákat felkutassuk és összegyűjtsük. A
megelőzés sokszor nagyobb eredménnyel jár, mint az utólagos védekezés.
Biokertészként különösen fontos hangsúlyozni, hogy egyszerűen
kertészkedjünk, azaz: józan paraszti ésszel. Ez adja a kezünkbe a
legjobb fegyvert mindenfajta kórokozó, kártevő elleni küzdelemben.
Krisna-völgyben magunk is permetezünk, fejtrágyázunk, és tápoldatot is
használunk — ám mindezt gyógynövényekkel tesszük.
Hogyha a kertünkre úgy tekintünk, mint élő rendszerre, és úgy is
műveljük, akkor automatikusan megvalósítjuk a fenntarthatóságot. Hogyha
valaki kipróbálja a Krisna-völgy biokertészetében alkalmazott
módszereket, akkor az ő kertjében is, akár néhány év alatt is,
kialakulhat a fenntartható kertészkedés rendszere.
Sundara Gopála dász (Balassa Sándor)
biokertész