Sokunk kedvence az érett,
lédús, gurulós málna (Rubus idaeus L.), a nyári gyümölcsszezon sztárja,
mely egyik legfontosabb, beltartalmi értékeit tekintve egyik
legértékesebb gyümölcsünk.
Svájci feltárások során
bizonyítást nyert, hogy a málna, csakúgy, mint más bogyósgyümölcsűek, már az
őskorban is szerepelt az ember által fogyasztott, gyűjtögetésből
származó táplálékok között, és Európában, illetve az Északi féltekén
Észak-Amerikától Kelet-Szibériáig a faj, és ennek változatai őshonosnak
tekinthetők.
A málna termesztésbe vonása egyes szerzők szerint az antik görögökig
visszavezethető, ezzel szemben megnyugtató bizonyítékok csak a
középkortól állnak rendelkezésre: a kolostorkertekben találkozhatunk
vele először termesztett növényként, ekkor főként gyógynövényként,
illetve gyógyszerek ízesítésére használták.
Bizonyítottan magas
biológiai értéke egyrészt alacsony kalóriatartalmának
köszönhető, másrészt annak, hogy ideális összetételben tartalmazza
azokat a szénhidrátokat, szerves savakat, különféle vitaminokat és
ásványi anyagokat, melyek együttesen fejtik ki pozitív élettani
hatásukat az emberi szervezet anyagcseréjére. A málna bogyója
jelentős C-vitamin forrás (20-30 mg/100 g), továbbá cukor- (5-10%), szervessav-tartalma (1,2-1,5 %,
főleg citromsav), valamint A-, B1-, B2-, B9-, E-, K-, P- vitamin
tartalma is számottevő. Ásványianyag-tartalma ugyancsak jelentős:
átlagosan 160-200 mg kálium, 30-50 mg magnézium, 20-50 mg foszfor és
40-60 mg kalcium található 100 g friss, hagyományos termesztésből
származó gyümölcsben, míg újabb kutatások arra is rámutatnak, hogy az ökológiai
termesztésből származó málna bioaktív anyag-tartalmát tekintve
meghaladja a konvencionális termesztésből származó termékét, különös
tekintettel a gyümölcs pozitív étrendi és élettani hatású fitovegyület
tartalmára. Ilyen antioxidáns hatású vegyületek a C-vitamin és különböző
polifenolos anyagok, a flavonoidok, antocianidinek, és fenolsavak. E
vegyületeknek tulajdonítható az emberi szervezetben a káros szabadgyökök
megkötése, általuk bizonyos betegségek (májbetegségek, gyulladásos-,
neurodegeneratív betegségek) kockázatainak csökkentése. Az antioxidánsok
a növényi sejtek védelmében is jelentős szerepet látnak el, melynek
eredménye, hogy az ökológiai termesztésből származó málna nagyobb
ellenállóságot mutat elsősorban a káros UV sugárzással és egyes
kórokozókkal szemben.
Az ezredforduló előtt Magyarország
hagyományosan előkelő helyet foglalt el a világ málnatermelő országainak
sorában, melynek részben az volt az oka, hogy a termesztés
szempontjából kitűnő természeti adottságokkal bírt, régóta élő
termesztési tradíciói voltak, illetve a termesztés jelentős kézimunka
igényét képes volt kielégíteni. Észak-Európában, mely az 1980-as évek
elejéig szinte kizárólagos szerepet töltött be a málnatermesztésben, a
jelentősen megdrágult kézimunka erő nagymértékben visszavetette a
termelést, és a hangsúly a déli félteke országaira látszott áttevődni.
Magyarországon az
ezredfordulóra a málna vált a bogyósgyümölcs termesztés
legfontosabb növényévé, részaránya a 40 %-ot, bruttó termelési
értéke a 60 %-ot is elérte az összes bogyósgyümölcs-termés tekintetében.
Bár a málna évtizedek óta a legjobban értékesíthető
bogyósgyümölcsűnek számít Magyarországon, és sokoldalú
felhasználása, valamint rendkívül kedvező beltartalmi jellemzői miatt
mind a hazai piacon, mind a külföldi értékesítésben korlátlanul
elhelyezhető, csakúgy a konvencionális, mint az ökológiai málnatermesztő
területek nagysága tekintetében az utóbbi években évről évre csökkenés
figyelhető meg. A termelés volumenét illetően is megmutatkozik ennek
hatása: a 2000. utáni években a termésmennyiség a korábbi években
szüretelt gyümölcsmennyiség mintegy felére, újabban harmadára esett
vissza.
Legjelentősebb ökológiai málnatermesztő
területeink a Dunakanyar térségében találhatók: a Börzsöny, a
Visegrádi - és a Pilis hegység által körülvett Duna-szakasz mentén főleg
Pest és Nógrád megyében. Ez utóbbi két megye területén folytatott,
évtizedekre visszanyúló málnatermesztés tette méltán híressé a régiót:
mind a köztudatban, mind pedig a szakmai értékelésekben az itt
termesztett málna ízletessége, remek minősége révén a legjelentősebb
málnatermesztő körzetek között szerepelt, mely eredmény elsősorban a
kiemelkedő termőhelyi adottságoknak és az emberi tényezők szerencsés
egymásra találásának volt köszönhető. Annak ellenére, hogy a
konvencionális és az ökológiai málnatermesztő területek nagysága is
csökkenő tendenciát mutat, arányaiban a régió még mindig kiemelkedő
jelentőséggel bír az ágazatban. A térség több, mint 80 %-os
részesedése a hazai ökológiai málnatermesztő területekből kimagasló.
Mindazonáltal a csekély számú gazdára szűkült termesztői réteg a
magyarországi biomálna termesztés szempontjából bizonytalan jövőt
feltételez.
A Dunakanyar térsége kitűnő ökológiai adottságai
révén hosszú évtizedeken keresztül meghatározó szerepet töltött be
Magyarország bogyósgyümölcs termelésében, azon belül is a málna
termesztésben. Klimatikus és talajadottságai, valamint a bőségesen
rendelkezésre álló kézi munkaerő révén nemcsak a piac által támasztott
mennyiségi, hanem minőségi kihívásoknak is képes volt megfelelni és
kielégítette mind a hazai, mind pedig a külföld felől megmutatkozó
keresletet. A konvencionális termesztés sikere idővel magával hozta az
ökológiai málnatermesztés kibontakozását a régióban, és hasonló jó
eredményekkel kecsegtette a termelőket. A konvencionális málnatermesztés
mellett a garantáltan ökológiai termesztésből származó málnagyümölcs
mind keresettebbé vált itthon és külföldön egyaránt. Felismerve a benne
rejlő lehetőségeket, sok termelő próbálkozott a térségben ökológiai
rendszerben folytatni a málnatermesztést, több-kevesebb sikerrel. A
tradícionális termőtáj immár a biomálna otthona is lett.
Az
utóbbi évekre a helyzet azonban megváltozott: bár a terület természeti
adottságait tekintve hagyományosan kiemelkedően jónak számít, az elmúlt
évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az egyre forróbb, száraz nyarak, a
tél végi hőmérsékletingadozás és a légköri aszály mind nagyobb kihívás
elé állítja a málnatermesztőket. A hűvös, csapadékos, párás
mikroklímát kedvelő növénynek nem kedveznek a globális
klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek. Az utóbbi évek enyhe telein a
málnavesszők a felmelegedések és lehűlések váltakozásának hatására
elveszítették edzettségüket és gyakran szenvedtek fagykárt. Az elmúlt
néhány évtizedre visszatekintve a csapadékviszonyok is jelentős
változáson mentek keresztül a globális klímaváltozásnak köszönhetően:
míg korábban rendszeres időközönként, akár naponta lehetett kielégítő
mennyiségű természetes csapadékra számítani a málnanövény szempontjából
kritikusnak tekinthető nyári időszakban, addig napjainkra a lehulló
csapadéknak sem a mennyisége, sem pedig az eloszlása nem elégíti ki a
gyümölcs vízigényét. A növény sekélyen elhelyezkedő gyökérzete
csak a talaj felső 30 cm-ének vízkészletét tudja hasznosítani,
ezért alapvető fontosságú a talaj ezen rétegének egyenletes
vízellátottsága, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy jelentős vízigénye
ellenére a málna a vegetációs időszak során még a rövid ideig tartó
vízborítást sem viseli el, mivel sekélyen elhelyezkedő gyökérzete a
talaj levegőellátottságára is rendkívül érzékeny. A napsugárzásnak és
szélnek kitett, gyorsan kiszáradó talaj nem képes elegendő mennyiségű
vizet tárolni, így a vízveszteség olyan mértékű lehet, hogy azt a
lehulló csapadékmennyiség nem képes pótolni.
Különösen fontos a
kielégítő mértékű vízellátottság a málnagyümölcs érésének befejező
szakaszában, amikor a növény vízfelvétele a legnagyobb, azonban az
időjárás ilyenkor a legkevésbé csapadékos.
A megfelelő
mennyiségű és minőségi gyümölcs betakarításához az ökológiai
málnatermesztésben is elkerülhetetlennek tűnik az öntözés,
ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő talajtakaró
alkalmazásának fontosságát, illetve az olyan, ökológiai gazdálkodásban
engedélyezett talajkondícionáló készítmények használatának jelentőségét,
amelyek hatékonyan járulnak hozzá a talaj vízmegtartó képességének
javításához. A termesztés során tehát előnyben kell részesíteni minden
olyan eljárást, amely a talaj nedvességmegőrző képességét elősegíti.
A
klímaváltozás okozta kihívások mellett a hazai ökológiai
málnatermesztőknek egy másik problémával is szembesülniük kellett: a
korábbi évtizedek gyakorlatával szemben ma már nem áll rendelkezésre az a
humán feltételrendszer, amely hosszú éveken át biztosította a
málnatermesztés jövedelmezőségét. A málna ökológiai rendszerű
termesztése rendkívül kézimunka igényes, így a
munkálatok idején legtöbbször az egész család idejét és munkáját igénybe
veszi, szüret idején a falu, a kisközösség összefogása teszi lehetővé a
minőségi gyümölcs előállítását. A jelen gazdasági körülmények között
azonban a termelők gyakran nem engedhetik meg maguknak, hogy főállásuk
mellett még „málnázzanak”. Amennyiben viszont bérmunkásokat alkalmaznak a
munkálatok elvégzésére, úgy a termesztés költségeinek közel 70%-át a
munkabérek teszik ki. A foglalkoztatáspolitika átalakult rendszere,
valamint a megnövekedett adó- és járulékterhek, a csökkenő támogatási
lehetőségek együttesen abba az irányba hatnak, hogy egyre többen
hagynak fel nemcsak a hagyományos, hanem az ökológiai
málnatermesztéssel is.
Ugyanakkor nem hagyható
figyelmen kívül, hogy a hazai piac mellett, elsősorban a külföld
folyamatos és nagymértékű kereslettel lép fel a garantáltan ökológiai
termesztésből származó, kiváló minőségű málna iránt, mindez
pedig a termesztés folytatására, további fejlesztésekre ösztönözheti a
gazdákat. Mivel a málna friss fogyasztása rövid polcontarthatósága miatt
elenyésző mértékű, feltétlenül szükséges a feldolgozás lehetőségeinek
mérlegelése, elsősorban a mélyhűtéses tartósítás lehetőségeinek
kialakítása, a meglévő rendszerek bővítése. A fizetőképes nyugat-európai
kereslet évről-évre stabilan jelentkezik a szerb és lengyel biomálna
mellett a magyar gyümölcs iránt is, s a kihívás, amellyel a
termesztőknek szembe kell nézni, az, hogy a fent vázolt körülmények között ki tudják-e
elégíteni az általuk megtermelt bio-gyümölccsel a vásárlók magas szintű
igényeit a jövedelmezhetőség fenntartása mellett.
A kiemelkedő
értékesítési lehetőségeken túlmenően a málna termesztésének
gazdaságossága is a gyümölcs nagyobb arányú termesztése mellett szólhat:
mivel gyorsan és viszonylag könnyen szaporítható, valamint a telepítés
után hamar termőre fordul, mind az üzemek, mind pedig a háztáji
termesztők a folyamatosan fellépő kereslet révén megtérülő befektetéssel
számolhatnak, amennyiben képesek a konvencionálishoz képest magasabb
minőségű gyümölccsel az ökotermék ártöbbletét érvényesíteni.
Mindehhez
azonban az elhatározáson túl feltétlenül szükség van a technológiai
fegyelem magas szintű betartására, és a termesztési tradíciókra is
építve nyitottságra a technológiai újításokra, hogy érdemben vehessük
fel a versenyt a külföldi
konkurenciával szemben és hetedhét határon innen is hazai biomálnát
fogyaszthassunk.
Vörös Ildikó
Forrás: http://www.agroinform.com/aktualis/Agroinform-Tipp-Biomalna-hetedhet-hatarban-A-malna-termesztese-hazankban/20100426-119 |