Feljegyzések
alapján már több mint 2000 éve ismerjük a citromfüvet „ Az ész és a
szív derűjének okozója, s elűzi az aggasztó gondokat és a búskomorság
fakasztotta gondolatokat” - így jellemzi egy híres angol herbalista a
citromfüvet, amely nemcsak mint gyógynövény vívta ki az elismerő
figyelmet magának.
Valóban a
gyógyászati felhasználása a legjelentősebb, de a konyhakerti telepítése
is indokolt, hiszen egyre divatosabb a fűszerezésben is. A méhek
kedvenc, illatos növényét, a citromfüvet: Melissa officinalis-t
használhatjuk nyugtató hatású teák készítésére, vérzéscsillapításra,
kellemes íze miatt még a gyerekek is szívesen fogyasztják. Évelő növény
lévén úgy érdemes a kertbe telepíteni, hogy sokáig szedhető levélzete
mindig elérhető legyen, kapjon elég napfényt a fejlődéséhez. Jó fagytűrő
növény, de a száraz, kemény hidegek megviselik, érdemes lombbal,
csutkával beborítani a nagyobb fagyok ellen. Kora tavasszal lehet a
sarjakkal szaporítani, könnyen terjedő a töve. Az illó olajat tartalmazó
leveleit egyenként szedve, lazán kiterítve száríthatjuk is bár a
szárítás során illata eltűnik. Legjobb, ha a leszedett leveleket azonnal
felhasználjuk teának vagy más fűszerezési célra.
S
mit érdemes még tudni róla?
Az orvosi
citromfű, citromszagú, méhfű, mézfű. Az ajakos virágúak családjába
tartozó, nálunk vadon csak szórványosan fordul elő, kellemes citromra
emlékeztető illata van, évelő növény. Gyógynövényként nagyobb
területeken, mézelőként pedig sok helyen kertekben termesztik.
Gyökértörzse elfásodó, tarackok erednek belőle, amelyekből végükön föld
feletti hajtások fejlődnek. Szára egy méter magasságot is elérheti,
bokrosan ágazik el. Levelei keresztben átellenesen állnak, tojásdad
alakúak, hegyes, csipkések, hátoldalán az erek mentén enyhén szőrösek. A
virágok álörvökben állnak, kicsinyek, pártájuk fehér, júniustól
nyílnak. A makkocska termések 2 mm hosszúak, három élűek, fénylők,
barnák.
A hajtásokról az ép és egészséges levelet kell leszedni, külön gyűjtik a
virágos részt. A teafőzet ideg és szívnyugtató, idegerősítő, görcsoldó,
emésztést serkentő, szélhajtó, izzasztó, epeműködést segítő hatású.
Külsőleg borogatáshoz, fürdőzéshez, bedörzsöléshez használjuk. Salátákat
és mártásokat ízesítenek a citromfű levéllel, likőriparban is
használják. Illóolaját az illatszeripar használja. Mivel a tiszta
citromfű olaj drága volna, citromhéjolajjal, lepárlással együtt szokták
előállítani.
Termesztése:
Meleg fekvésű, széltől védett, tápdús
talajt (Kert
Tápláléka) igényel. Magvetéssel és
tőosztással szaporítható, magja lassan csírázik, ezért egy napra vetés
előtt langyos vízben áztassuk. Magját meleg ágyban márciusban, langyos
ágyban áprilisban egészen felszínesen vessük el. A palántákat 60-70 cm
sor, és 35-40 cm tőtávolságban kell kiültetni. Levéláru előállítására a
növényt virágzása kezdetén kell learatni, a leveleket lefosztani és
gondosan megszárítani. Száras áru céljára pedig virágzó állapotban kell a
citromfüvet levágni. A növény évente kétszer is aratható.
Szerzők: Bényei Zoltánné és
Sulyok Józsefné
Forrás: http://www.szepzold.hu/citromfu_a_derut_okozo_gyogynoveny |