Péntek
2024-04-19
7:27 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Csalán – gyógynövény

A csalánt inkább gyógynövénynek tartjuk számon, mint zöldségfélének. Az ok, hogy itt is tárgyalunk róla az, hogy párját ritkító vitamin és ásvány tartalma van, aki kúraszerűen alkalmazza, biztos sikert ér el. S annak, aki olyan helyzetben van, hogy hozzájut és szüksége van a gyógyító segítségre ám legyen. Vagy akinek nagyon fontos, az fölkeresi, fölhajtja ezt az értékben pátját ritkító gyógyszert. Ha elolvad a hó, a csalán az első megjelenő zöld meghúzódva enyhe helyeken a fák tövében. Ezeket a friss és üde hajtásokat kell gyűjteni, egy jó csokorra valót annyit, hogy egy fél pohár lé legyen belőle.
csalán gyógynövény gyógyhatásai

Tápértéke:

Csak vadon élő növénynek lehet ekkora tápértéke, mint a csalánnak van. Ha meggondoljuk, hogy erdőn, mezőn, árokparton vadon él a leghatásosabb és a legkitűnőbb gyógyszer egyike és mi nem használjuk föl, nem találunk kifejezést mulasztásunkra.

Gyógyhatása:

A szelén nagymennyiségben ritkán fordul elő a zöldségfélében. Ezt meghatározza a talaj, ahol termett a növény. A vadon élő növények inkább tartalmazzák ezt a fontos, az öregséget késleltető ásványt. Csak egy a sok jó tulajdonsága körül a csalánnak. De ha megfigyeljük a többit, láthatjuk, milyen ereje van egy fél pohár kicentrifugázott csalán-lének, amit külsőleg és belsőleg is használhatunk.

Szív ödéma:

Az idősek között nem ismeretlen betegség. A nehéz lélegzés, a fulladás nagyon kellemetlenné és kényelmetlenné teszi az öregséget. Aki ebben a betegségben szenved, próbálja meg a csalánlét. Hiszem, hogy napi fél pohárral, ha elfogyaszt, könnyebb lesz számára a járás, a beszéd, az egész élet.

Általános vízhajtó:

A csalán-lé jótékonyan hat a test bármely részén felhalmozódott víz eltávolítására. Ezt a betegséget általában veseelégtelenség okozza, aminek szembetűnő ismertető jele a szem alatti táskák. Segít továbbá kihajtani a csalán-lé a végtagokból is a felgyülemlett folyadékot. S mindez észrevétlenül történik, a legkisebb mellékhatás nélkül.

Vérzés csillapító:

Vérzés csillapítására elsősegélyként nyugodtan használhatunk csalán levelet. A felső hajtásokat leszedve műanyag zacskóba tesszük és pépesítjük egy tiszta kővel vagy kalapáccsal. A pépet tiszta ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre. Ugyanezt megtehetjük egy csomó spenóttal is. A vérzésnek perceken belül el kell állnia.

Fájdalomcsillapító:

Ha fájdalommal jár a vénás végtag, a fönn ismertetett eljárással enyhíthetünk a fájdalmon. Készíthetünk csalán-léből borogatást is, ami szintén azt a célt szolgálja. Akár pépes, akár csalán-léből készült borogatással, az ütéssel járó fájdalmakat is csillapíthatjuk, valamint az ütés után megdagadt testrészeket.

Egyéb betegségekre:

A csalánnak még számos jó tulajdonságával ismerkedhetünk meg. Ha megfigyeljük vitamintartalmát, az A és a C vitamin kitűnően együttműködik az egészségünk érdekében. S ha mindezt figyelembe vesszük, ott van még a szelén. Antoxidáns, a vitaminok segítségével megvéd az oxigén szabadgyökök sejtromboló hatásától Az A vitaminnal az immunrendszerünk éberségén őrködik, valamint serkenti a hormontermelést.

Továbbá a csalán jó még:

  • csontok és az izmok egészségére,

  • szív működésére és az idegrendszerre,

  • vérkötődésre és a vérnyomásra,

  • fehérje, szénhidrát és a keményítő anyagcseréjére,

  • vese működésére,

  • izmok felépítésére,

  • idegek működésére,

  • véredények izomzatára,

  • energiaképződésre és átvitelre,

  • öröklődési anyag egészséges képződésére,

  • oxigén képződésére a vérben,

  • immunrendszer állapotára, stb.

csalán gyógynövény gyógyhatásai

Elkészítési mód:

A nehézség nem az elkészítésben, hanem a szedésben van. Könnyebb azoknak, akik reumatikus betegségben szenvednek, mert számukra a csalánszedés puszta kézzel a gyógyulás első lépése. Igyekezzünk olyan kesztyűt használni, amin nem szúr keresztül a csalán. Mossuk meg a növényt és csurgassuk le. Ha pépnek használjuk, törjük össze. Ha centrifugázzuk, egyszerre elegendő fél csészével, mert a túlzás sohasem jelenti a jobbat. Ha vadon szedjük a csalánt, gondoskodjunk a vágásáról, hogy minden alkalommal legyen új hajtása. Ha kertünkbe telepítjük meg, mindennapi italunkat feldúsíthatjuk egy-két hajtással, így mindig lesz zsenge csalánunk, ami a legértékesebb számunkra.



Forrás: http://isteninovenyek.hu/2010/03/csalan-gyogynoveny/
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2013-02-24)
Megtekintések száma: 1380 | Helyezés: 5.0/1
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala