Szerda
2024-05-08
4:18 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Cuki kis zöld tökök
Májusban még vethetünk cukkinit, amely tulajdonképpen az uborka és a tök házasságából született növény. A hosszúkás termések sok értékes táplálóanyagot, vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, szénhidrátot rejtenek magukban.

Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázóknak bátran ajánlható, sőt a legtöbb diétás étrendben is helye van.

Fő szezonja májustól októberig tart, de az üvegházi termesztésnek és a gyors szállításnak köszönhetően ma már egész évben frissen kapható.

A kisebb cukkinit héjával együtt, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. A zsenge termésből friss salátát is készíthetünk, mint az uborkából. Amúgy meg főzhetünk belőle például krémlevest, jó köretnek, rántva feltétnek, töltve, rakottan egytálételnek, lehet grillezni, sőt lecsóba sem utolsó.

Általában április végétől vethető, hiszen a melegigényes növény magja 12-13 foknál hidegebb időben ki sem csírázik. Miután kikelt, 20-25 fokon fejlődik szépen, utána gyorsan virágzik, s máris megjelennek a termések, amelyek hirtelen megnőnek. Fényigényes, de a gyenge árnyékot vagy a szórt fényt is elviseli, ezért köztesként is vethető.

Tűző napon, nedves, párás környezetben gyorsan növekszik. Mélyre hatoló, sűrű gyökérzete ellenére kevés csapadék esetén öntözni kell. Ha ezt elmulasztjuk, hosszan tartó szárazságban nem, vagy keveset virágzik, bár nem pusztul el, hanem eső vagy öntözés után újra virágzásnak indul. A szélsőséges talajtípusok kivételével általában mindenhol termeszthető. Az erősen kötött, agyagos talajt nem szereti, fejlődése vontatottá válik, a termések gyorsan elöregednek. Ezért jó vízgazdálkodású, laza, morzsalékos szerkezetű területet válasszunk neki.

Gyors növekedése miatt sok tápanyagra van szüksége. Célszerű már vetés előtt, a számára kijelölt fészek alá szerves trágyát szórni. Közvetlen helyrevetéssel és palántáról szaporíthatjuk: a töveket egymástól 80-100 centiméterre helyezzük el. Egy-egy fészekbe 4-5 szem magot tegyünk, és 2-3 centiméteres földréteggel takarjuk be. Viszont kelés után csak egy-két növényt hagyjunk meg fészkenként.

Az ápolási munkái közül legfontosabb a kapálás és az öntözés, szerencsére a betegségek elkerülik. Legfeljebb atkák és levéltetvek támadhatják meg, de komoly kárt nem okoznak benne. Azon növények közé tartozik, amelyeket könnyen lehet vegyszer nélkül is termelni.

Pethes Józse

Forrás: http://www.szabadföld.hu/kertunk/cuki_kis_zold_tokok
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-15) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 909 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala