Az
édeskömény „nagy kömény” vagy „bécsi kapor” csak nevében testvére a
konyhai köménynek. Ánizsra emlékeztető illatával, csípősen édeskés
ízével egészen másfajta zamatot ad
Eredete,
hagyományai
Napjainkban méltatlanul mellőzött, pedig
a régi időkben nagy népszerűségnek örvendett. E fűszernövényt már az
antik világban is kedvelték, az ókori mediterrán népek, valamint a
kínaiak és indiaiak ismert fűszere, gyógynövénye volt. Columella
feljegyzései szerint elsősorban az olívabogyó tartósításához használták.
Feltehetőleg a XIII. század táján került
kontinensünkre. Az első feljegyzést az édeskömény gyógyászati
felhasználásáról az Ebers féle – az egyiptomi Thébában feltárt mintegy
3600 éves – papirusztekercs említi a felfúvódások gyógyszereként. Az
édeskömény ma is használt tudományos nevét, a Foeniculumot először Caius
Plinius Secundus (i. sz. 23-79) használta. Ő úgy tartotta, hogy a
növény szemgyógyszer. Állítását azon megfigyelésre alapozta, miszerint a
redő kígyó köménytő mellé rejtőzik vedlés idejére. Ha nehezen válik le a
régi bőr a szeme körül, édeskömény nedvével dörzsöli be, hogy jobban
lásson.
Máig úgy tartják, hogy az édesköményből főzött langyos teával történő
borogatás élesíti a szemet, a szembajokat és a gyulladt szemet pedig
gyógyítja. Ugyanezt a teát ülőfürdőhöz is ajánlották emésztési vagy
anyagcserezavarok esetére.
Külsődleges
használata mellett rendszeres, kis mennyiségű fogyasztását
légcsőhurutra, asztmára, vízhajtóként és felfúvódás ellen vélték jó
hatásúnak. Azt tartották, hogy serkenti a tejelválasztást, szaporítja a
tejet.
Kedvező szélhajtó hatású a csecsemők gyomor- és bélbántalmainál. Többen
állítják, hogy álmatlanságban szenvedőknek elalvás előtt 1-2 csésze,
kevés mézzel ízesített édesköményteát tanácsos fogyasztani.
Hasfájás ellen is javasolt, görcsök esetén egy evőkanál „erős”
édesköményteát kell egy csésze tejjel elkeverni, majd megforrósítva
kortyolgatni.
Népi orvoslás szerint egy evőkanál édesköménymagot megpirítanak és egy
borospohárnyi cukrot tesznek rá. Ezt addig pirítják, míg nem
karamellizálódik. Aztán kevés vizet öntenek rá, és felfőzik. Ebből
napjában többször adnak a gyerekeknek köhögés csillapítására.
A kínai orvoslás szerint az édeskömény termése szabályozza és
egyensúlyban tartja az életenergia áramlását a szervezetben,
fájdalomcsillapító, gyomorerősítő és szélhajtó hatását is ismerik.
Olaját a gyógyszeripar használja, görcs-és nyálkaoldó hatású.
Élettani
hatásai, összetétele
Hatásos köptető, részt vesz a légúti
megbetegedések megelőzésében és gyógyításában.
A légzőszervi megbetegedések ellen kifejtett hatását illóolaj-tartalma
idézi elő.
Köptetőként – eltérő erőségben – háromféle úton nyújthat segítséget. A
tüdőn át kiválasztott vagy belélegzés közvetlenül a légutakba juttatott
illóolaj részben helyi irritáló hatása révén, részben a
gyomornyálkahártya izgatásával reflexesen fokozza a hörgők
váladéktermelését. Így segít a légutakat befedő nyákos anyagok
fellazításában. Ehhez járul még görcsoldó hatása. Jótékonyan hat az
emésztőrendszerre.
Az elválasztás fokozásával javítja az
étvágyat és az emésztést. Az erjesztő baktériumok ellen kifejtett
hatásával csökkenti a gázok termelődését, valamint elősegíti a
termelődött gázok továbbítását és kiürítését a tápcsatornából. A
belekben felhalmozódott gázok okozta görcsöket pedig csökkenti.
Gyulladáscsökkentő és baktériumpusztító
hatással rendelkezik. Gyulladáscsökkentő hatását a gyulladás gátló
hormonok felszabadításával, a lokális keringés javításával idézi elő. Az
illóolajok zsíroldékonyságuk révén károsítják a baktériumok falát. Ezen
hatások kialakításában fontos a szervezet saját védekező rendszerének
serkentése is.
Segít a veseköves panaszok
megelőzésében. Görcsoldó és baktériumellenes hatása mellett vízhajtó
hatással is rendelkezik, ezért veseköves betegek kezelésére is
használják Szerző: Sulyok Józsefné
Forrás: http://www.szepzold.hu/edeskomeny__gyogyito_novenyek |